Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle dün yarım kalan konumuz en çok kullanılan programlama dillerine devam edeceğiz hız kesmeden başlayalım.


6)JavaScript:Yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript ile yazılan istemci tarafı betikler sayesinde tarayıcının kullanıcıyla etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, asenkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevler sağlanır. JavaScript, Node.js gibi platformlar sayesinde sunucu tarafında da yaygın olarak kullanılmaktadır. JavaScript prototip-tabanlı, dinamik türlere ve birinci-sınıf fonksiyonlara sahip bir betik dilidir. Nesne yönelimli, imperatif ve fonksiyonel programlama prensiplerine sahiptir.

C++:Bjarne Stroustrup bu programlama dilini öğrenciyken geliştirmiştir. Kullandığı programlama dilllerini yeteri kadar hem işlevli hem de yüksek performanslı görmeyen Stroustrup, kendi programlama dilini oluşturarak bilgisayar tarihinin en önemli yazılım dillerinden birinin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.
C++ programlama dilinde C tarzında veya nesne yönelimli tarzda kesin senaryolarla kodlamalar yapılabilmektedir. Bu açıdan C++ en önemli ve işlevsel hibrit programlama dillerinden biri olma niteliğine de sahiptir. C++ programlama dilinin Türkçe?de telaffuzu ?Si-Pılas-Pılas? şeklindedir.


SQL:Verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapılabilir; veritabanlarında bulunan sistemlere bilgi ekleme, bilgi değiştirme, bilgi çıkarma ve bilgi sorgulama için kullanılmaktadır. Özellikle de ilişkisel veritabanı sistemleri üzerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. SQL'e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, olan kayıtlar değiştirilebilir, silinebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturulabilir.

Ruby:Diyelim ki bir öğrenci giriş sistemi tasarlıyorsunuz. Bu öğrenci giriş sisteminde her öğrencinin adı, soyadı, kimlik ve okul bilgileri tutulacak. Hepsi için ayrı bir kod yazmak mı işinize gelirdi yoksa bir öğrenci sınıfı yaratmak mı? İkinciyi seçersek eğer aynı kodu defalarca kullanabilme imkanı sunuyor bize. İşte nesne yönelimli programlamayı en kısa bu şekilde açıklayabiliriz.
Scripting ya da script language dediğimiz kavram ise bilgisayar dünyasında otomatik gerçekleşen işler bütünü için yazılmış kod parçalarıdır.


Evet Arkadaşlar bugün sizlerle En çok kullanılan programlama dilleri konumuzu tamamladık bir sonraki konumda
görüşmek üzere sağlıcakla kalın..