Programatik Reklamcılık Nedir ?
Programatik reklamcılık, tamamen veriye dayalı,anlık teklifler (RTB - real time bidding) ve buna ek bazı yontemlerle, yayıncı ve reklam veren arasında satın almayı borsalar uzerinden sağlayan reklamcılık modeli diyebiliriz. Programatik reklamcılığın temel ozelliklerinden biri, bu satın almaların insan kararı olmaksızın, yazılımlar tarafından verilen kararlarla yapılmasıdır. Programatik reklamcılık, genellikle RTB (real time bidding) ile karıştırılır ancak RTB, programatik reklamcılığın kullandığı satın alma bicimlerinden biridir. Yazının ilerleyen bolumlerinde diğer satın alma bicimlerinden de bahsedeceğiz.
Programatik reklamcılığın Faydaları
Maliyetleri Duşurur, Operasyonel Surecleri Kısaltır ve Verimli Hale Getirir.
Klasik medya satın alma sureclerindeki gibi, insana dayalı bir surec yoktur. Tum, DSP teklifleri icerisinde, yayıncı acısından en optimum teklif otomatik olarak ve cok kısa bir surede yayınlanır.
Tum Kanallardan Gelen Veriler, Tek Yerde Toplanır
Birden fazla reklam networkunden gelen veriler, ve hatta sadece data sağlayan (3.parti data sağlayıcılar) data tek yerde toplanır. Bu da size, tum dataları birleştirerek işleme şansı sunar.
Birden Fazla Platformla Calışma İmkanı Sağlar
Birden fazla reklam networku ile calışarak yuksek rekabet ortamı ve dolayısı ile daha fazla gelir elde etme şansı verir.
Reklam Gorunurluğune (Header Bidding) Gore Satın Alma Opsiyonu
IAB ’nin display reklamcılık standartlarına gore bir reklam gosteriminin “gorunur” sayılması icin gorselin en az %50 ’sinin en az 1 saniye kullanıcının ekranında kalması gerekiyor. Programatik altyapı reklamverene, aldığı gosterimlerin ne oranda gercek kullanıcı tarafından gorulduğunu raporluyor. Reklamlarının goruntulendiğinden emin olmak isteyen bir reklamveren, sadece gosterim değil goruntulenebilir gosterim de satın alabiliyor.
Google Adnsense / Adwords den ne farkı var ?
Aslında Google Adwords, RTB teknolojisini uzun zamandır kullanıyor. Hatta bu teknolojiyi yaygınlaştıran ve en etkin kullanan network. Ancak, gerek Google benzeri farklı networkle calışmak istediğinizde, gerekse premium satış dediğimiz, yayıncının direk reklam verenle anlaşma yaptığı modellerde, Google networkundan vazgecmek zorunda kalınıyor.. Aynı durum Google networku ile calışmaya karar verdiğinizde diğerleri icin gecerli oluyordu. Yani aynı anda birden fazla networkle calışmak ve buradaki teklifleri yarıştırmak mumkun olmuyordu. Programatik reklamcılıktan once bu sebeple buyuk yayıncılar, en iyi reklam alanlarını sadece premium olarak satmayı tercih ederlerdi. İşte tum bu sorunlar, programatik reklamcılık ile cozulmuş oldu.
Bir ornek verelim. Bir yayıncısınız ve cokca hit alan bir web siteniz var. En onemli reklam alanınız icin istediğiniz CPM (1000 gosterim) fiyatı 5 USD olsun. Bu alanı satamadığınız zaman mecburen Google Adsense reklamlarını manuel olarak aktif ediyorsunuz ve onun kazancı sadece ortalama 3 USD olsun. Programatik reklamcılık, işte bu işlemi bir cok farklı network icin karşılaştıran ve yayıncı acısından en cazip kazancı otomatik olarak aktif eden bir sistem...
Peki nasıl…
Peki nasıl sorusunu anlayabilmemiz icin bazı terimleri bilmemiz gerekiyor. Kısaca bunlara goz atalım :
RTB (Real Time Bidding) :
Anlık satın alma. Bu yeni bir kavram değil, yukarıda bahsettiğimiz uzere Google ’ın ve Google gibi reklam networklerinin uzunca suredir kullandığı bir yontem. RTB, programatik reklamcılığın satın alma yontemlerinden sadece birisi.
Demand Side Platform (DSP) :
Talep yonlu platformlar. Reklam verenlerin farklı reklam networklerinden satın alma yapmasını sağlayan platformlardır.
Supply Side Platform (SSP) :
Arz yonlu platformlar. Yayıncıların birden fazla reklam networkunden talep toplamasını sağlayan platformlardır.
Ad Exchanges :
Reklam verenle, yayıncının buluştuğu, anlık satın almanın (RTB) gercekleştiği platformlardır. Belli başlı ad exchange platformlarına ornek olaraki Rubicon Project, AppNexus, One by AOL, LiveRail, ClearPier, DoubleClick Ad Exchange, Google Adwords, Microsoft Media Network, Pubmatic, Nexage ’i verebiliriz.
Data Management Platform (DMP) :
Birden fazla farklı platformda (Arama motoru, mobil, display, TV vb...) yayınlanacak reklamların eşleştirilebildiği platformlardır. DMP ’de oluşturacağınız kod ile birden fazla kanaldan gelen tıklama veya satışı birlikte olcebilirsiniz.
Bu bilgiler ışığında, aşağıda programatik reklamcılığın satın alam dongusunu gorebilirsiniz :
Programatik Satın Alma Bicimleri
Yazımızın başında, programatik reklamcılığın, RTB ’den farklı olarak bazı premium satın alma seceneklerini de barındırdığını soylemiştik. Şimdi bu satın alma bicimlerini, tercih sırasına gore aşağıda inceleyelim.
Automated Guaranteed : Yukarıda “other terms” altında bu satın alma bicimine ait kullanılan farklı terimleri de gorebilirsiniz. Bu gecmişten bildiğimiz, yayıncının reklam verene sabit bir fiyata garantili olarak rezerve ettiği envanter satışıdır. Her zaman 1. onceliktedir. Orneğin, yayıncının reklam verene CPM 2 USD den 100 CPM lik envanter satması.
Unreseved Fixed Rate : Automated Guaranteed ’den farklı olarak satışın garantili olmadığı ancak sabit fiyatlı modeldir. Programatik reklamcılığa gore 2. onceliktedir.
İnvitation-Only Auction : Adında da anlaşılacağı uzere, sadece belirli bir grup reklam veren arasında gercekleşen acık arttırma modelidir. Programatik reklamcılığa gore 3. onceliktedir.
Open Auction : Ad Exchange ’ler aracılığı ile tum reklam verenlerin katılabildiği acık arttırma modelidir.
Programatik Reklamcılık Ekosistemi
Google DoubleClick Nedir?
DoubleClick, internet uzerinde reklam vermek isteyen firmalar ya da kişilerin mevzu bahis reklamlarını yayınlamak isteyecekleri potansiyel siteleri listeleyen bir Google hizmetidir. Reklam vermek isteyenler bu hizmet sayesinde reklamlarını yayınlamak istedikleri sitelere kategori, ziyaretci oranları ve daha pek cok farklı secenekleri goz onunde bulundurarak goz atabilirler.
Hizmet, ziyaretci verilerini cerezler vasıtasıyla toplayarak, ziyaretcilerin internet uzerinde gecirdikleri zamanı ve alışkanlıklarını analiz ediyor. Veriler genelde 2 ile 4 hafta arasında tekrar guncelleniyor.
DoubleClick Bid Manager Nedir?
DoubleClick Bid Manager, Doubleclick'in reklam veren tarafı olarak kullanılan bir DSP'dir (demand-side platform). Google yapısıyla inşa edilen DoubleClick, ajanslar ve pazarlamacılar icin son teknoloji bir programatik satın alma aracıdır. Google Adwords ile entegre olarak calışabilmesi, bu aracı diğer DSP lerden ayıran en buyuk ozelliklerinden birisidir.
Google DoubleClick Neden Kullanılmalıdır?
SolvePark olarak sizlere sektorunuz ile ilgili olan reklam yayınlamakta olan en etkili siteleri secmeniz icin yardımcı oluyoruz.
Reklam yayınlamak istediğiniz sitelerin ziyaretci sayıları ve ziyaretci davranışları ile ilgili yakından calışmalarımızı surdurerek tum kriterler doğrultusunda doğru siteye doğru reklamı vermenizi sağlıyoruz. Reklamınızı yayınlayacak sitenin en fazla aratılarak ulaşıldığı hedef anahtar kelimeyi analiz ederek siteye giriş sebeplerine gore de sizlere en yakın reklam mecrasını ortaya cıkartıyoruz.
Pek cok firmanın tercih ettiği Google DoubleClick hizmetlerinden faydalanarak bir adım daha one cıkmak istiyorsanız SolvePark olarak sizlere uzman kadromuz ile bu alanda hizmet veriyoruz.
Google Programmatic ( Programlı reklamcılık) nedir?
En basit şekliyle programlı reklamcılık, cevrimici reklam alım ve satımının otomatikleştirilmiş işlemidir. Bu reklam turu yayıncılık sitelerinde ve reklamcılık tarafında envanter satmak, envanter satın almak ve bir yayıncı sitesine reklam yerleştirmek icin farklı platformlar kullanma işlemidir. Bu, teklif talepleri (RFP), insan goruşleri ve manuel kampanya siparişlerini iceren oldukca manuel bir surecti. Şimdi, başından sonuna kadar tum işlem milisaniye icinde gercekleşir ve bircok farklı platform icerir.
Google Programmatic Avantajları
1. Reklam butcenizi akıllıca harcayın
Programlı reklamcılık, kullanıcıları ayrıntılı bir şekilde hedeflemenize olanak tanır. İnanılmaz miktarda veriye parmaklarınızın ucunda (elbette GDPR uyumlu) erişerek, goruntuleyenleri doğru mesajla, doğru yerde, doğru zamanda hedefleyebilirsiniz. Bu, reklam butcenizi daha akıllıca kullandığınız ve urununuzle ilgilenmesi olası olmayan goruntuleyenlerin israfını ortadan kaldırdığınız anlamına gelir.
2. Gercek zamanlı olcum ve optimizasyon
Programlı reklamcılıkla, her bir reklamın performansı gercek zamanlı olarak olculur. Artık reklamverenlerin, reklamlar yayınlanmasından haftalar sonra canlı bir kampanyayı optimize etmek icin cok gec olan medya ajanslarından bir excel sayfası beklemeleri gerekmez.
Programatik, reklamverenlerin orada reklamları ayarlamasına ve optimize etmesine ve ardından sonucları test etmesine ve iyileştirmesine ve ayrıca reklam harcamalarında net bir gozetim yapmasına olanak tanır.
3. Satın almanın şeffaf bir yolu
Programlı reklamcılıktan onceki gunlerde markalar reklam harcamalarını gercekleştirmek icin ajanslara ve ucuncu taraflara guvenmek zorunda kalacaklardı. Artık markalar ucretler konusunda tam şeffaflığa sahip olabilirler. Ayrıca, paralarının tam olarak nerede ve ne kadarına harcanıyor.
4. Her şey verilerle ilgili değil
Elbette, programlı reklamcılık yoluyla hedefleme, bir kullanıcı hakkında her şeyi bilmeyi gerektirmez. İceriğe dayalı hedefleme, istediğiniz kitleye kesintisiz ve daha az mudahaleci bir yol sağlar. Bu şekilde, kullanıcıları anahtar kelimelere ve bir sayfanın iceriksel alaka duzeyine gore hedefleyebilirsiniz.
5. Cok kanallı ve format erişimi
Ortalama kullanıcınızın artan dijital temas noktası ile reklamlarınız devam ediyor olmalıdır. Programlı reklamcılık bu noktada başı cekiyor. Mobil cihazlarda, masaustunde, tablette, uygulama ici, TV ve hatta ev dışında bile kitlelere ulaşmanıza olanak tanır. İmkanlar sonsuzdur!
Google Programmatic Nedir?
Programatik0 Mesaj
●135 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Adsense
- Programatik
- Google Programmatic Nedir?
-
02-09-2022, 07:21:27