Mecrası ne olursa olsun, her reklamın amacı doğru hedef kitleye doğru şekilde ulaşabilmektir. Geleneksel reklamcılıkla yurutulen kampanyalar, harcanan ciddi maliyetlere karşılık, hedef kitle ve mesajın iletimi arasındaki surecin belirsizliği nedeniyle duşuk randımanla sonuclanır. Gunumuzde kullanılan internet teknolojisinin sağladığı imkanlar ile reklamın hedefi nokta atış derecesinde isabetli olabilmektedir. Online reklamcılığın ozel calışma alanlarından biri olan Behavioral Targeting yani ‘Davranışsal Hedefleme ’, etkili dijital pazarlama yontemlerinden biri olarak sıklıkla kullanılır. Peki, yeni nesil reklamcılık araclarından olan Behavioral Targeting Nedir? ve hangi davranış prensipleri uzerine calışır?

Reklama konu olan urun veya hizmetin hedef kitlesinin belirlenmesinde demografik verilerin kullanılması cok bilinen eski bir yontemdir. Bilgisayar cağında bu verilere ek olarak bireyin ya da belirli bir topluluğun dijital ayak izleri takip edilerek, sanal dunyadaki davranışları analiz edilir.

Pazarlanan konunun potansiyel tuketicisi olan kullanıcılar secilerek, ozel olarak hazırlanan reklam mesajı iletilir. Reklamın kişiselleştirilmesi ile paralel ilerleyen davranışsal hedeflemenin insanlar uzerinde olumlu etkisi de vardır. Cevreden surekli gelen gereksiz mesajlar, bireylerin algısı uzerinde negatif etki yaratarak gurultu şeklinde yorumlanır ve goz ardı edilir.

Pazarlama faaliyetinin şeklini ve iceriğini ilgi cekici bulan kullanıcı, secici uyarana gonullu olarak yonelir; dikkati dağılmadan reklama odaklanmayı başarabilir. Geniş caplı kitle reklamı yerine sınırlı capta doğru kitleye yapılan hedefleme, maliyetleri ciddi oranda duşuren onemli bir unsurdur. Butcenin doğru zamanda doğru noktaya harcanması sayesinde satışların gercekleştiği geri donuşler alınır.