Kısaca

Yazılım Mühendisliği Programı; bilgisayar programlarının tasarımı, geliştirilmesi, sınanması ve bakımı, yöntem, araç, teknik ve metodolojilerin geliştirilmesi konularında mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Yazılım Mühendisleri, yazılım sistemlerinin geliştirilmesi için mühendislik kavramlarını, tekniklerini ve metotlarını uygularlar.

Kişisel Özellikler

Yazılım Mühendisi olmak isteyenlerin; takım çalışması yapabilen, üst düzeyde genel yeteneğe sahip, mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, fen ve matematik alanlarına ilgi duyan, bildiklerini başkalarına aktarabilme ve etkileme yeteneği olan, dikkatli, sabırlı, yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kişiler olmaları gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi 4 yıldır.Yazılım Mühendisliği Programında eğitimi alınan dersler şunlardır; Akademik ve Sosyal Oryantasyon, Bilgisayar Bilimlerine Giriş, Programlamaya Giriş, Akademik Okuma ve Yazma Becerisi, Ayrık Matematik, Genel Matematik, Fizik, Mekanik ve Dinamik, Genel Kimya, İleri Programlama, Akademik Okuma ve Yazma Becerisi, Genel Matematik, Elektromanyetik ve Optik, Yazılım Mühendisliğine Giriş, Sosyal Bilimin İlkeleri, Sistem Analizi ve Tasarımı, Veri Yapıları ve Algoritmalar, Ekonominin İlkeleri, Yazılım Mühendisliği Temelleri, Hesaplama Kuramı, Veri Tabanı Sistemleri, Olasılık ve Rassal Süreçler, İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Mantık Tasarımı, İşletim Sistemleri, Mühendislik Ekonomisi, Yazılım Analiz ve Tasarımı, Bilgisayar Grafiği ve Görsel Programlama, Bilgisayar Ağları ve İletişimi, Yazılım Doğrulama ve Onaylama, Yazılım Proje Yönetimi, Bilgisayar Bilimlerinde Workshop, Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Etiği.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Yazılım mühendisliği programını bitirenlere 'Yazılım Mühendisi' ünvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Yazılım mühendisleri bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere pek çok sektörde çalışabilmektedirler. Çoğunlukla özel sektörde olmakla birlikte, kamu sektöründe de çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç da duyulmadığından, yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. Yeni mezunlar genellikle ilk yıllarda programcı olarak görev alarak genel işleyişle ilgili tecrübe sahibi olurlar.