Kısaca

Makine ve İmalat Mühendisliği, temel olarak malzemeleri kullanılabilir son ürünlere dönüştürme bilimidir. Günümüz pazarının ağır rekabet şartları pazar yaratabilecek bir ürünün yaratıcı tasarım, işlevsellik, yüksek kalite, estetik, yüksek teknoloji ve düşük maliyet gibi özellikleri üzerinde toplamasını zorunlu hale getirmiştir.

Kişisel Özellikler

Makine ve imalat Mühendisi olmak isteyenlerin; akademik yeteneğe, hayal gücüne ve üretkenliğe, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip, tasarım yeteneği olan, matematik, fizik, teknik resim ve geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı kişiler olmaları gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Matematik, Fizik, Kimya, Geometri, Teknik Resim gibi temel dersler ile birlikte Termodinamik, Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Mekanik, Makine Elemanları, Makine Tasarımı, Nükleer Enerji ve Enerji Dönüştürüm Sistemleri gibi dersler, kuramsal ve uygulamalı olarak verilir.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Makine ve İmalat Mühendisliği Programından mezun olanlara "Makine ve İmalat Mühendisi" unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Makine ve imalat Mühendisi, bir ürünün tasarımından başlayarak ürün ortaya çıkana kadar geçirdiği evrelerin tümünde görev alabilir. Üretim sistemlerinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi yanında, ürün geliştirme, kalite kontrol, üretim, montaj bölümlerinde çalışabilirler, üretim işlem ve süreçlerinin tasarımı ve yürütülmesinde görev alabilirler. Tüm üretim bölümlerinin idaresinde görev alabilir. Bölüm mezunların çalışabileceği sektörlerden bazıları şunlardır: Mühendislik Ofisleri, Araştırma Geliştirme Laboratuarları, Otomotiv Sanayi, İmalat Sanayi, İnşaat Sektörü, Kimya Sanayi, Enerji, Tekstil Sektörü ve Seramik Sektörü.