Kısaca
Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Programı; yeryüzünün biçim ve büyüklüğünün ölçülerek standart haritalarda çizgiler halinde gösterilmesi, sualtı haritalarının yapımı, yeraltı ve yerüstü maden işletmeleri ile ilgili ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapacak mühendisleri yetiştirmeyi amaçlar.
Kişisel Özellikler
Programda okumak isteyenlerin; matematik ve özellikle geometri, fizik, kimya, jeoloji ve biyolojiye ilgili, bu alanlarda iyi yetişmiş, akademik yetenekle birlikte sayısal düşünme ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip kişiler olmaları gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri
Üniversitelerin Jeodezi ve Fotogrametri Programında öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Matematik ağırlıklı derslerden başka Fizik, Fotograf, Ölçme ve Yorumlama Teknikleri, Bilgisayar gibi derslerden oluşan bir program uygulanır.
Sosyal Statü ve Ünvanlar
Jeodezi ve Fotogrametri Programını bitirenler "Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi" unvanını alırlar.
Çalışma Sahaları
Jeodezi ve fotogrametri mühendisinin görevleri, teknik ve hukuki görevler olarak, iki kısımda incelenebilir. Büyük arazilerin ayrıntılı ölçümlerinin yapılması, karayolları yapılacak arazilerin inşaat koşullarına uygunluk açısından ölçülmesi, yeraltı ve madencilik çalışmaları için konum, biçim, derinlik, hacim vb. konularda ayrıntılı bilgi verecek ölçümlerin yapılıp haritalarının çizilmesi, yer kabuğunda meydana gelebilecek ve baraj, tünel, köprü ve binaların yıkılmasına yol açabilecek yatay ve düşey değişmelerin ölçümlerinin yapılması Jeodezi ve Fotogrametri mühendislerinin teknik görevlerindendir. Ayrıca, denizlerin ve akarsuların derinliklerini, sığ yerlerini, tehlikeli noktalarını, akıntıları belirlemek; deniz altı ve deniz üstü kabloları, yasak bölgeleri, balıkçılık sahalarını, savaş gemilerinin geçiş yollarını saptamak ve bunları haritalarda göstermek de Jeodezi Mühendisliğinin görevleri arasındadır. Şahıslara ait taşınmaz malların sınırları mevcut belgelere göre belirlenemediği zaman Jeodezi ve Fotogrametri mühendislerine bilirkişi olarak danışılır. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisleri verecekleri bilgilerle teknik yönden gerçeğe uygun sınırın saptanmasına yardımcı olurlar. Bu danışmanlık görevi Jeodezi ve Fotogrametri mühendislerinin hukuki görevlerindendir. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendislerinin büyük bir çoğunluğu resmi kuruluşlarda görev alırlar. Özel olarak, çalışma olanağı varsa da kullanılan alet ve araçlar çok pahalı olduğundan bunu bir kişinin sağlaması çok zor olmaktadır. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisleri çalışmalarını büroda ve açık havada yürütürler. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köy İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, Tapu Kadastro ve Harita Müdürlüklerinde, belediyelerde görev alırlar. Bunların bazıları hem harita yapan hem de kullanan kuruluşlardır. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliğine duyulan gereksinim son yıllarda giderek daha çok hissedilmeye başlanmıştır.
Jeodezi ve Haritacılık Mühendisliği
Meslekler0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Meslekler
- Jeodezi ve Haritacılık Mühendisliği