Kısaca

Halkbilim Programı; bir ülkede yaşayan halkın olduğu kadar çeşitli sosyal grupların ortaya koyduğu gelenekleri, inançları, töreleri, müziği, oyunları, anonim veya bireysel sözlü geleneklerden kaynaklanan edebi ürünleri, el sanatlarını, halk hekimliğini, mimariyi ve müzeciliği inceleyecek uzmanlar yetiştirmeyi amaçlar. Halkbilim bunlarla bağlantılı olarak o topluluğun dinsel, siyasal, sosyolojik ve psikolojik tutum ve davranış biçimlerini araştırarak yazılı ve sözlü kaynaklardan derlenip toplanan bütün malzemeyi kitaplıklar, arşivler ve müzelerde düzenli bir biçimde sınıflandırıp kamuoyunun hizmetine sunacak olan uzmanları da yetiştirmeyi amaçlar.

Kişisel Özellikler

Bu programda okumak isteyenlerin; dünya ölçeğinde insanlık tarihini merak eden, toplumların birbirine kıyasla yaşamlarını araştırmayı seven, farklı disiplinlerle ortak çalışma yapabilecek, elde ettiği bilgiyi her alanda dönüştürebilen, dil bilir, yazma ve anlama isteklisi, öğrenme meraklısı olan, bilimsel verilerden yararlanmayı bilen ve bu verileri kullanabilen bireyler olmaları gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Halkbilimin Tarihçesi ve Ekolleri, İnsanlık ve Kültür Tarihi, Güzel Sanatlar, Alan Araştırması Yöntem ve Teknikleri, Orta Asya Türk Folklor Kaynakları, İlkel Ekonomi, Kuşak Çatışmaları ve Geçiş Dönemleri, Halk Oyunları(Genel), Cinsiyet ve Kültür, Türk Halk Oyunları, Kültür Çalışmaları gibi derslerden oluşan bir program uygulanır. Ayrıca öğrenciler seçmeli olarak, Dilbilimine Giriş, Prehistoryaya Giriş, Arkeolojiye Giriş, Ekoloji, Sosyal Değişme, Sanat Tarihine giriş gibi dersleri de alma şansına sahiptirler.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Halkbilim Programını bitirenlere "Halkbilimci" unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Bu bölümden mezun olanlar, günümüzde, kendi branşlarıyla ilgili Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi, ayrıca kitle iletişim araçlarında (radyo, TV, basın-yayın) görev alabilirler. Kendi olanaklarıyla çeşitli kuruluşların halkla ilişkiler, reklam, pazarlama, gibi bölümlerinde çalışabilirler.