Kısaca
Gazetecilik, haber malzemesi olan bilginin toplanmasını, düzenlenmesini, yazılmasını ve dağıtılmasını içine alan süreci kapsar. Bu sebeple, Gazetecilik Programı bireylere haberin kaynağından basım ve yayım aşamasına kadar olan tüm işlemlere ait bilgi ve beceriyi kazandırmayı hedefler. Bölümde hem bu becerilere sahip nitelikli eleman yetiştirilirken hem de gazetecilik alnında araştırmalar yapılır. Medya, teknolojinin akıl almaz hızına en iyi entegre olmuş alandır diyebiliriz. Bu anlamıyla gazetecilik günümüzde birçok alanda yetkin olmayı gerektiren bir meslek haline gelmiştir. Ancak bununla birlikte gazeteciliğin değişmez ilke ve prensipleri vardır. Gazetecilik programı hem bu prensip ve ilkelere, hem de mesleki donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlar.
Kişisel Özellikler
Gazeteci olmak isteyenlerin; güçlü bir sözel yeteneğe sahip, araştırma ve incelemeye meraklı, dışa dönük, insanlarla kolay iletişim kurabilen kişiler olması gerekir. Bu özellikler alınan eğitim ile birlikte başarılı bir gazeteci olmayı sağlayacaktır.
Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Eğitim sürecinin ilk yıllarında; Sosyoloji, Psikoloji, Siyasi Tarih gibi temel sosyal bilim dersleri, sonraki yıllarda ise mesleki eğitime yönelik olarak Gazetecilik, Fotoğrafçılık, Basın Ekonomisi, Basın Yayın Tekniği gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır. Her üniversitede okutulan dersler temel olarak bu içeriklere sahip olmakla birlikte, o üniversitenin ekolüne göre farklılıklar taşıyabilir.
Sosyal Statü ve Ünvanlar
Gazetecilik programını bitirenlere "Gazeteci" unvanı verilir.
Çalışma Sahaları
Gazetecilik programını bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında "Muhabir" olarak görev alırlar. Gazetecilik programından mezun olanların gazetelerde "Muhabir" olarak yaptıkları iş, haber toplamak ve bunları açık, kısa ve ilgi çekici bir biçimde gazete ve dergilere yazmaktır. Gazete muhabirleri belli bir alanda uzmanlaşabilirler (spor muhabiri, polis muhabiri vb.). Gazetecilerin çalışma saatleri bağlı oldukları gazetenin türüne göre değişir. Çalışma çok kere geceleri de devam eder. Gazete muhabirleri bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinde koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendilerini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler. Gazetecilik programını bitirenler genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar. Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan, mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomik gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin hertürlü koşulda işsiz kalamayacağı söylenebilir.
Gazetecilik
Meslekler0 Mesaj
●1 Görüntüleme