Kısaca
Fizik Programı; madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Program, bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeyi amaçlar.
Kişisel Özellikler
Fizik öğrenimi görmek isteyenlerin; fizik, matematik, kimya gibi temel bilimler alanlarına ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli, gözlemci ve analitik düşünme gücüne sahip, üretken bireyler olmaları gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri
Fizik Programının dört yıllık öğretim süresinin ilk iki yılında Temel Fizik, Matematik, Kimya gibi dersler verilir. Son iki yılda ise daha geniş ve ileri düzeyde fizik bilgilerini içeren derslerden oluşan bir program uygulanır. Öğrenciler, eğitimleri süresince temel fizik kanunları, mekanik, elektrik ve manyetizma, termodinamik, titreşim ve dalgalar, optik, atom, moleküller ve nükleer olayların anlaşılma ve yorumlanmasını sağlayan kuantum fiziği kanunlarını öğrenirler. Bu konuları öğrenebilmek için yüksek düzeyde matematik bilgisi gereklidir. Kuramsal olarak öğrendikleri bu konuların laboratuar uygulamalarını da yaparlar.
Sosyal Statü ve Ünvanlar
Mezunlara "Fizikçi" unvanı verilir. Bir fizikçinin işi, araştırılacak olan problemi çözümleyip son safhada sonucunu derleyip rapor etmektir. Fizikçi bu işi yaparken de öncelikli olarak, araştırma konusunu ve yöntemini belirler, gözlem ve deneyler yapar, araştırılacak olan problemi çözümler ve sonuçlarını rapor eder.
Çalışma Sahaları
Ülkemizde endüstri henüz fizik alanındaki temel araştırmaları destekleyecek kadar gelişmediğinden fizikçilerin özel sektörde iş bulabilmeleri oldukça zordur. Lisans düzeyinde eğitim gören ve tezsiz yüksek lisans uygulamasına katılarak "Öğretmenlik Sertifikası" alanlar liselerde ve özel dershanelerde öğretmen olabilirler. Ayrıca özel bir kurs gördükten sonra bilgisayar programcısı olarak çalışan mezunlar da vardır. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun fizik laboratuarlarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırmacı olarak iş bulabilirler, ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi), Türk Telekom gibi kurumlarda, resmi ve özel TV kurumlarında teknik eleman olarak çalışabilirler. Ayrıca, teknik bilgi gerektiren mekanik ve elektronik tıp cihazlarının yapımı, bakım ve onarımı ile pazarlanması ile ilgili işlerde de çalışmaktadırlar.
Fizik
Meslekler0 Mesaj
●1 Görüntüleme