Kısaca

Enerji Sistemleri Mühendisliği Programı, enerji kaynaklarının her çeşidinin; tespiti, üretimi, işletilmesi, iletimi ve dağıtımının modüler (Konvansiyonel enerji, yenilenebilir enerji, Hidrojen enerji, Bio-enerji, Nükleer enerji, Enerji planlama ve yönetimi) olarak verilmesini amaçlamaktadır.

Kişisel Özellikler

Enerji Sistemleri Mühendisi olmak isteyenlerin; akademik yeteneğe sahip, sayısal düşünme ve işlem yapabilme yeteneği olan, temel bilimlere (matematik, fizik) ilgili, bir işi planlama ve uygulama yeteneği olan, ileri görüşlü, yeniliklere açık, gelişmeleri takip eden ve bu gelişmelere katkıda bulunabilen, sorumluluk sahibi, kalite bilinci gelişmiş, yaratıcı, bireysel sorumluluk alabilen ve takım çalışmasına yatkın kişiler olmaları gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri

Programda lisans eğitimi süresince; genel fizik, genel kimya, ekonomi, nümerik analiz, bilgisayar, nükleer enerji, hidrolik enerji, mühendislik ekonomisi, teknik elektrik gibi dersler okutulmaktadır. Yüksek lisans düzeyinde; yenilenebilir enerji kaynaklarının incelenmesi, yenilenebilir enerji sistemlerinin modellenmesi, simülasyonu, analizi ve tasarımı, enerji sistemlerinin optimizasyonu, enerji depolama yöntemleri hakkında eğitim alınabilmektedir.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Bölümden mezun olanlara "Enerji Sistemleri Mühendisi " unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Enerji Sistemleri Mühendisleri, enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çok geniş iş alanları bulacaklardır. Mezunların çalışabileceği mevcut kuruluşlar olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Bor Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Devlet Su İşleri (DSİ), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı (TPAO), Türkiye Boru Hatları Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), Türk Petrol Rafineleri A.Ş. (TÜPRAŞ), Türkiye Atom Enerjisi Araştırma Kurumu (TAEK) sayılabilir. Bunun dışında birçok özel sektör kuruluşunun enerji açığını kapatmak için, biyo-enerji, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik enerji santralleri konusunda yatırım yaptığı düşünüldüğünde, bölüm mezunlarının iş alanın oldukça geniş olduğu söylenebilir.