Kısaca

Ebelik Programı; doğum, ana-çocuk sağlığının korunması ve doğumla ilgili hastalıkların tedavisi ile ilgili hizmetlerin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanlarını yetiştirmeyi amaçlar. Ebelikprogramı; Fakülte olarak LYS puan türü ile Yüksek Okul olarak ise YGS puan türü ile öğrenci almaktadır.

Kişisel Özellikler

Ebe olmak isteyenlerin; sağlık konularına ilgili, sevecen ve hoşgörülü, insanlarla iletişim kurmakta başarılı, özveriyle çalışabilecek, dikkatli, ayrıntıları görebilen kişiler olması gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Dört yıl sürecek olan eğitim buyunca, mesleki eğitim kurumsal ve uygulamalı olarak yapılır. Ebelik Programında temel fen, tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur. Derslerin tüm uygulamaları hastanelerde, doğumevlerinde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Ebelik Programını bitirenlere ''Ebe'' unvanı verilir. Ebenin temel görevi, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma, yükseltme ve sürdürmedir.

Çalışma Sahaları

Ebeler, kırsal alandaki sağlık hizmetlerinde denetici ebe, ziyaretçi ebe olarak; tedavi kurumlarında, doğumhane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe veya klinik ebesi ya da eğitimci ebe olarak görev alırlar.