Kısaca

Bilim Tarihi Programının amacı, tarih boyunca bilimle ve onunla ilgili zihinsel faaliyetlerin gelişmesini, bilimsel gelişmenin geçirdiği değişik evreleri, gelişimi etkileyen etmenleri inceleyecek araştırıcılar yetiştirmektir.
Kişisel Özellikler

Araştırma konuları, Eskiçağ'da Anadolu medeniyetlerinden başlayarak Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar uzanmaktadır. Bu çerçevede bilimsel etkinliklerin alt yapısını oluşturan eserler, bilim adamları, bilim kurumları ile bunların toplumdaki yeri ve etkisi, değişik kültürlerden Türkiye'ye bilimsel ve teknik bilginin gelişi, Türkiye ve Avrupa arasında bilimsel ilişkiler mercek altına alınmaktadır. Bu araştırmalar, fen bilimleri, tarih, bilim tarihi ve felsefe gibi farklı disiplinlerden yetişmiş, dinamik bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Bilim tarihi programında eğitim süresi dört yıldır. Programda bilim tarihi, matematik tarihi, ilk çağ felsefe tarihi, mantık, sosyoloji tarihi, fizik tarihi, bilim tarihi metin incelemeleri gibi dersler okutulmaktadır. Öğrenciler, eski Yunanca, Latince, Arapça ve Farsça dillerinden birini öğrenmek zorundadır.
Sosyal Statü ve Ünvanlar

Programda okumak isteyenlerin; hem temel bilimlere hem de sosyal bilimlerle ilgili konulara merak duyan, güçlü bir belleğe ve analitik düşünme yeteneğine sahip olan ve bilimsel çalışmalardan hoşlanan bireyler olmaları gerekir.

Çalışma Sahaları

Bilim Tarihi programını bitirenler ''Bilim Tarihçisi'' unvanı ile görev alırlar. Bilim tarihçisi çeşitli dallarda bilimsel bilginin nasıl geliştiğini, belgelere dayanarak ortaya koymaya çalışır, tarihin en eski dönemlerinden günümüze kadar gelen bilimsel metinleri değerlendirerek, yapılan çalışmaların bilimin gelişmesine katkısını değerlendirir.