Kısaca

Antropoloji, toplumun oluşumunu, gelişimini, farklılaşmasını, değişimini ve kültürden kaynaklanan sorunları ilkel toplumdan günümüz çağdaş toplum ve kültürüne uzanan tarihsel bir boyut içinde inceleyen ve bu konularda uygulama yapan bir bilim dalıdır. Antropoloji Programı; antropolojinin tanıtımına ve gelişimine katkıda bulunacak, bu alandaki çağdaş bakış açısına sahip, alana evrensel düzeyde hâkim nitelikli araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlar.

Kişisel Özellikler

Bu alanda çalışmak isteyenlerin; tarih, coğrafya, felsefe, psikoloji, sosyoloji, biyoloji alanlarına ilgili ve bu alanlarda başarılı, iyi bir gözlemci, gözlemden sonra analize gidebilen, araştırma yapmaktan zevk alan, insan ve davranışlarını sabır ve merakla incelemeye istekli bireyler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Görsel Antropoloji, İstatistik, Aile Antropolojisi, Görsel Belgeleme, İnsan ve Kültür, Akrabalık ve Evlilik Sistemleri, Fiziki Antropoloji, Psikolojik Antropoloji, İnsan ve Fiziksel Özellikleri, Kültür ve Toplumsal Davranış gibi dersler okutulmaktadır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar

Programı başarıyla tamamlayanlara ''Antropolog'' unvanı verilir.

Çalışma Sahaları

Mezunların iş bulma olanağı kısıtlı olmakla birlikte son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde antropolog olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca antropologlar, müzelerde, Orman, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Milli Folklor Enstitüsü, TRT gibi kuruluşların kültür ve eğitim birimlerinde araştırmacı olarak görev alabilirler.