"İman Ettim" Demek Yeterli mi?
Yuce Allah, "İnsanlar, (sadece) "İman ettik" diyerek, sınanmadan bırakılacaklarını mı sandılar?" (Ankebut Suresi, 2) ayetiyle, “iman ettim” diyen kulunu dunya hayatında imtihan edeceğini bildirir. İnsanların yalnızca diliyle “ben inanıyorum” demesi yeterli değil; Allah kullarından samimi bir iman ister. İnsanın dunyadaki gorev ve sorumluluğu Allah’a iman etmek, Kur...’an ahlakını yaşamak, Rabb’inin sınırlarını korumak ve O’nun rızasını kazanmaya calışmaktır.
Kur'an ve hadislerde, insanın, din ve esaslarını anlamaya ve kabul etmeye uygun fıtratta yaratıldığı ifade edilir. Henuz kainat oluşmadan, hic bir insan dunyaya sunulmadan once ruhlar aleminde, butun insanların ruhu, Allah’ın, “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” sorusunu, “Evet, Rabb'imizsin, şahid olduk” diyerek cevaplar, soz verirler. İnsanlar işte bu şuurla dunyaya gelirler.
Allah, insanı Kendisine kulluk etmek uzere "bir damla sudan" yaratmış, duzgun bir insan haline getirmiş, ona "ruhundan uflemiş", kısa ve gecici bir sure icin dunyaya yollamıştır. Fıtratı imana yatkındır ancak şeytan, guclu ve kararlı olamayan kişilerin nefislerini telkin ve taktikleriyle etkiler.
Peygamberimiz(sav) bir hadisinde; "İman, kalben bilip tasdik etme, dil ile soyleyip ikrar etme, beden uzuvlarıyla da amel etmektir." (Hz. Ali r.a. Kutub-i Sitte) buyurur.
Dini yaşamaya karar veren insan, şeytanın, kendisini saptırmak icin gostereceği tum cabaya rağmen Allah’ın dosdoğru yolunda yurumekte kararlı olduğunu kanıtlamalı. Nefsinin bencil tutkularını Rabb’inin hoşnutluğuna tercih etmeyeceğini de davranışlarıyla gostermelidir.
__________________