ESHÂB-I KİRÂMIN USTUNLUKLERİ

NişĂ‚ncızĂ‚de denmekle anılan Muhammed bin Ahmed efendinin bircok kitaplardan toplıyarak hazırladığı (Mir'Ă‚t-ı kĂ‚inĂ‚t) adındaki turkce tarih kitabı, EshĂ‚b-ı kirĂ‚mın buyukluğunu, kıymetlerini kısa ve acık anlatmaktadır. Biz de, bu kitaptan, olduğu gibi aşağıya alıyoruz. NişĂ‚ncızĂ‚de, hicretin 962 yılında tevellud, 1031 [m. 1622] yılında vefĂ‚t etmiştir. Kitabını ondorduncu Osmanlı pĂ‚dişĂ‚hı olan birinci sultan Ahmed hĂ‚n zamanında tamamlamıştır.
SahĂ‚bî kime denir: Âlimlerin coğuna gore, kadın veya erkek, cocuk veya buyuk bir musluman, Resûlullah efendimizi cok az da olsa, bir kere gorurse, kor olan, bir kere konuşursa ve îman ile vefĂ‚t ederse, buna sahĂ‚bî denir. KĂ‚fir iken gorup de, Resûlullahın vefĂ‚tından sonra îmana gelen veya musluman iken gorup, sonra murted olan, sahĂ‚bî değildir. SahĂ‚bî olduktan sonra murted olup, Resûlullahın vefĂ‚tından sonra, tekrar îmana gelen, sahĂ‚bî olur. Resûlullah Cin sınıfına da Peygamber olduğu icin, Cin de, sahĂ‚bî olur. Birkac sahĂ‚bîye (EshĂ‚b-ı kirĂ‚m) veya (SahĂ‚be) denir.
EshĂ‚b-ı kirĂ‚mın ustunluğu: (MevĂ‚hib-i ledunniyye) kitabında deniliyor ki, Peygamberlerden ve meleklerin ustunlerinden sonra, butun yaradılmışların en ustunu, EshĂ‚b-ı kirĂ‚mdır. EshĂ‚b-ı kirĂ‚mın her biri, bu ummetin hepsinden daha ustundurler. Muhammed aleyhisselĂ‚mın Peygamber olduğuna inanan herkese, yĂ‚ni her muslumana, hangi ırktan, hangi memleketten olursa olsun, Muhammed aleyhisselĂ‚mın ummeti denir. Biz muslumanlar, Muhammed aleyhisselĂ‚mın ummetiyiz. Her ne kadar, bir hadis-i şerifte, (Ummetim yağmur gibi hayırlıdır. Once gelenler mi, sonra gelenler mi daha hayırlıdır bilinemez) buyuruldu ise de, sevabın cok olması, daha ustun olmayı gostermez. Cunku, Resûlullahı gormek gibi ustunluk olamaz. EshĂ‚b-ı kirĂ‚m, ŞĂ‚mı feth ettikleri zaman, hıristiyanlar bunları gorunce, guzel hĂ‚llerine şaştılar ve bunlar ÎsĂ‚ aleyhisselĂ‚mın eshĂ‚bı olan HavĂ‚rîlerden daha ustundurler dediler ve bunu soylerken yemin ettiler. Duşmanın da şĂ‚hit olduğu bir ustunluğe kim ne diyebilir?
İmrĂ‚n sûresinin yuzonuncu Ă‚yet-i kerimesinin meĂ‚l-i şerifi, (Siz ummetlerin hayırlısısınız) ve Tevbe sûresinin yuzuncu Ă‚yet-i kerimesinin meĂ‚l-i şerifi, (Once musluman olanlardan, MuhĂ‚cirlerin ve EnsĂ‚rın once gelenlerinden ve bunların yolunda gidenlerden Allahu teĂ‚lĂ‚ rĂ‚zıdır ve bunlar da, Allahu teĂ‚lĂ‚dan rĂ‚zıdırlar. Allahu teĂ‚lĂ‚ bunlar icin, Cennetler hazırladı. Bu Cennetlerin altından nehirler akmaktadır. Bunlar Cennetlerde sonsuz olarak kalacaklardır)dir. Bir hadis-i şerifte, (EshĂ‚bımı soğmeyiniz! EshĂ‚bımdan sonra gelenlerden bir kimse, dağ kadar altın sadaka verse, EshĂ‚bımdan birinin bir avuc arpa vererek kazandığı sevaba veya yarısına kavuşamaz) buyuruldu. MunĂ‚vînin ve Beyhekînin bildirdikleri hadis-i şerifte, (EshĂ‚bım gokteki yıldızlar gibidir. Herhangi birisine uyarsanız, hidĂ‚yete kavuşursunuz!) buyuruldu. Bir hadis-i şerifte, (EshĂ‚bıma duşmanlık etmekten sakınınız! Allahdan korkunuz. Onları seven, beni sevdiği icin sever. Onlara duşmanlık eden, bana duşmanlık etmiş olur. Onları inciten, beni incitmiş olur. Beni inciten de, elbette Allahu teĂ‚lĂ‚yı incitir) buyuruldu. Bir hadis-i şerifte, (İnsanların en iyisi, benim zamanımda bulunan muslumanlardır. Onlardan sonra en iyisi, onları gorenlerdir. Onlardan sonra da en iyisi, onları gorenleri gorenlerdir. Onlardan sonra gelenlerde iyi olmıyanlar da vardır) buyuruldu. Başka bir hadis-i şerifte, (Ummetimin en iyisi, benim bulunduğum zamanda olanlardır. Onlardan sonra en iyisi, onlardan sonra gelenlerdir. Onlardan sonra da en iyisi, daha sonra gelenlerdir) buyuruldu. MunĂ‚vînin ve Tirmuzînin bildirdikleri hadis-i şerifte, (Beni goren ve beni gorenleri goren bir muslumanı Cehennem ateşi yakmaz) buyuruldu. Bu Ă‚yet-i kerimeler ve hadis-i şerifler, EshĂ‚b-ı kirĂ‚mın ustunluğunu acıkca gostermektedirler.
__________________