ZILHICCE AYI
Icerisinde bulundugumuz, Zilhicce ayi; kameri aylardan dokuzuncusu, Haram aylardan ve dolayisiyla hurmete lÂyik aylardan biridir. ( haram aylar; ZilkÂde, Zilhicce, Muharrem, Receb) Bu aylarda savas yapmak yasak oldugu icin “eshuru hurum” diye de adlandirilmistir. Cahiliye devrinde Araplar arasinda ic savaslar eksik olmazdi. Dort ayda savasmak Kur’an da Ayetle yasaklanmistir.
“Dogrusu aylarin sayisi; gokleri ve yeri yarattigi gunden beri Allah’in kitabinda oniki aydir. Bunlardan dordu haram olanlardir. Iste dogru din budur. O halde bunlarda nefislerinize zulmetmeyin. Musrikler sizinle nasil toplu olarak savasiyorlarsa, siz de onlarla toplu olarak savasin. Ve bilin ki; muhakkak Allah, muttakilerle beraberdir.”(tevbe / 36)
Zilhicce ayi, icerisinde bircok hikmetli olaylari barindiran, cok onemli bir aydir. Haccedenler, zilhiccenin dokuzunda Arafat’ta ihrama burunup adeta mahseri yasamaktadirlar. Arafat, Hazreti Âdem’den bu yana butun Enbiyanin, Evliyanin ve butun Huccacin istisnasiz ziyaret ettigi, ”Hac Arafat’tir” buyrulan, dualarinin geri cevrilmeyecegi “mekani mahsus ve zamani mahsus”(ozel bir yer ve ozel bir zaman)bir yerdir. Zilhicce, bu kutlu olayi icerisinde barindiran bir aydir.
Peygamberimiz, adeta insanliga hayat rehberi niteligi arz eden, “Muminler! Size iki emanet birakiyorum. Onlara simsiki sarildikca yolunuzu hic sasirmazsiniz. Bu emanetler, Allah’in kitabi Kur’Ân ve O’nun Peygamberinin sunnetidir.” hitabini iceren veda hutbesini, veda haccinda 124 bin Musluman’in sahsinda butun insanliga yine zilhicce ayinin dokuzunda, Cuma gunu Arafat’ta vermistir.
Zilhicce ayi Allah yolunda canlarin kurban edildigi, (Zilhiccenin 10’u) Kurban Bayramini da icinde barindirmistir.
Bu kadar mubarek olaylarin cereyan ettigi bu ayda biz Muhammed ummetine ikramlardan nasiptar olmamiz icin oruc teklif edilmistir. Bu ay icerisinde ilk 9 gun tutulacak oruc cok faziletlidir. Gucu ve sagligi yerinde olanlar, kurban bayramina kadar yani Arefe gunu dÂhil (Arafat gunu) oruc tutmalidir.
Resulullah bu konuda su hadisi serifleri buyurmustur.
“Zilhiccenin ilk gunlerinde tutulan oruc, bir yil oruc tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.” (Ibni Mace)
Peygamber efendimizin eslerinden rivayet olunur ki;
“Resulullah (aleyhissalatu vesselÂm) Zilhicce’den dokuz gunle Asura gunu oruc tutardi. Bir de her aydan uc gun, ayin ilk pazartesi ile persembe gunu oruc tutardi.”(kutubu sitte/3133)
Zilhiccenin dokuzunda tutulan orucun faziletini yine Resulullah(sav) soylece haber vermistir.
“Arafat gunu tutulan orucun, gecen yilin ve gelecek yilin gunahlarina kefaret olacagina Allah’in rahmetinden umidim var.”(kutubu sitte/ 3135)
“Zilhiccenin ilk on gunu fazilette bin gune, Arefe gunu ise, on bin gune esittir.”( Beyheki)
”Allah indinde zilhiccenin ilk on gununde yapilan amellerden daha kiymetlisi yoktur. Bugunlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri cok soyleyin!” (Taberani)
(Tesbih: Subhanallah, Tahmid: Elhamdulillah, Tehlil: LÂ ilÂhe illallah, Tekbir: Allahu ekber, demektir.)
“Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gununde yapilan amellerin, diger aylarda yapilan amellerden daha kiymetli oldugunu bildirince, Ashab–i kiram, (Ya Resulallah, Allah yolundaki cihaddan da mi daha kiymetlidir) dediklerinde, (Evet cihaddan da kiymetlidir. Ancak canini, malini esirgemeden harbe gidip sehid olan kimsenin cihadi daha kiymetlidir) buyurdu. (Buhari)
Oruc tutmayi sadece Ramazan ayina mahsus birakmayip, boyle onemli gunleri firsat bilip, oruc tutarak, namaz kilarak, Kur’an okuyarak, zikir ederek, velhasil; ibadetlerimizi artirarak, kendimize ahiret azigi hazirlamaliyiz.
Ugur Kepekci
__________________