Makarnanın Oykusu
İtalyanların “pasta – spaghetti”, Amerikalıların “spaghetti - noodles – macaroni”, İngilizlerin “pasta –macaroni”, Almanların Teigwaren - Spaetzli, Cinlilerin “mein”, Japonların “udon” adının verdikleri makarnanın kokenleri konusunda farklı fikirler uretilmiş olsa da, makarnanın tek bir kişi tarafından bulunmadığı ortak goruştur.
Makarnanın doğuş izlerine birkac uygarlıkta birden rastlanabilir: Etrusk ve Roma başta olmak uzere, Arap ve Cin uygarlıkları. Bazı Etrusk mezarlarında makarna yapım aletleri bulunmuştur. Ev yapımı bu tur makarna, duz ve şeritler halinde kesilmiştir (daha sonra Romalılar tarafından “lagana” olarak adlandırılan bugunun lazanyası). Romalı yazar Apicius’un M.S.1. yuzyılda yazdığı de re coquinaia adlı kitapta bugunku lazanyanın ilk tarifi yer alır.
Keşif gezilerinden cok once bile makarnanın İtalya’da kullanılıyor olması, Marco Polo’nun Cin’den getirdiği pek cok yeniliğin arasında makarnanın yer almadığını gosterir. Ancak makarnanın antik donemlerden (M.O. 1700-1100) beri Cin’de de kullanıldığı bilinmektedir.
19. yuzyılın sonuyla 20. yuzyılın başı arasında, makarna uretim teknolojisi değişmeye başladı. Makarna uretimi yuzyıllardır elle yoğurulan hamur kesilerek ve yine elle şekillendirilen parcalar guneşte kurutularak gercekleştiriliyordu. 1890’da, sadece Cenevre eyaletinde, 62’si Porto Manrizio yakınında yer alan, 222 makarna fabrikası bulunmaktaydı. Bu fabrikaların yıllık ortalama uretimi 100.000 kg’dan fazla değildi.
İnsanların ilk makarna fabrikası ile tanışmaları cok eski değildir. Cin ve İtalyanlardan sonra makarna A.B.D.‘ye de girdi. İlk makarna fabrikası Brooklyn’de Fransız Antoine Zerge tarafından kuruldu. Birleşik Devletler’in ardından İsvec, Almanya, İngiltere’ye ve Birinci Dunya Savaşı’ndan sonra tum dunya ulkelerine yayıldı.
__________________