Yeni Başlayanlar İcin World of Warcraft Rehberimize hoşgeldiniz. WoW'a yeni başlayacak/başlayan oyunculara hitaben hazırladığımız bu rehber sayesinde WoW'a başladığınızda bilmeniz gereken bircok bilgiyi oğrenebileceksiniz.
Rehber İceriği World of Warcraft Nedir? Paketler Oyuna Başlangıc Hesap Yukseltme Oyunu Yukleme Irklar & Sınıflar
World of Warcraft Nedir?
Bu kısım Vikipedi'den alınmıştır. World of Warcraft (coğunlukla WoW şeklinde kısaltılmaktadır), Blizzard Entertainment firması tarafından geliştirilen bir MMORPG, yani devasa cok oyunculu cevrimici rol yapma oyunudur. İlk olarak 1994 yılında cıkarılan Warcraft: Orcs & Humans oyunu ile tanıtılan Warcraft serisinin 4. oyunudur, ancak bu oyundan onceki oyunlar gercek zamanlı strateji (RTS) turundedir. Warcraft III: The Frozen Throne oyunundan sonra kaldığı yerden devam eden oyunun konusu, yine onceki oyunlar gibi Azeroth adı verilen sanal gezegende devam etmektedir. World of Warcraft ilk olarak Blizzard Entertainment tarafından 2 Eylul 2001'de duyuruldu ve Warcraft serisinin 10. yılında 23 Kasım 2004'de satışa sunuldu. Oyunun ilk genişleme paketi olan The Burning Crusade, 16 Ocak 2007'de yayınlandı. Bu genişleme paketi ile Outland oyun dunyasına katılmış oldu. İkinci genişleme paketi Wrath of the Lich King ise 13 Kasım 2008'de yayınlandı. BlizzCon 2009 konferansında ise oyunun ucuncu genişleme paketi Cataclysm duyuruldu. Yeni eklenti paketi 7 Aralık 2010'da piyasaya surulmuştur. Bu eklenti paketiyle oyunun cıkış zamanında tanıtılan eski Azeroth kıtaları Eastern Kingdoms ve Kalimdor'da yıkım sonucu bircok kalıcı değişiklik olmuştur. 30 Haziran 2011'den itibaren World of Warcraft'ın klasik surumu, The Burning Crusade genişletme paketi iceriğini de kapsayacak şekilde guncellenmiştir. 21 Ekim 2011'de BlizzCon 2011 konferansında oyunun dorduncu genişleme paketi Mists of Pandaria duyurulmuş, 25 Eylul 2012 tarihinde piyasaya surulmuştur. Oyunun, son duyurulan genişleme paketi Warlords of Draenor ise BlizzCon 2013 konferansında duyurulmuş olup, 13 Kasım 2014 tarihinde piyasaya surulmuştur.
Paketler
World of Warcraft tarihi boyunca 5 genişleme paketi piyasaya surulmuştur:
The Burning Crusade (2007),
Wrath of the Lich King (2008),
Cataclysm (2010),
Mists of Pandaria (2012) ve
Warlords of Draenor (2014). Ancak The Burning Crusade paketi 2011'de, Wrath of the Lich King paketi 2012'de, Cataclysm paketi 2013'te ve Mists of Pandaria paketi 2014'te Klasik World of Warcraft paketine dahil edilerek ucretsiz hale gelmiştir. World of Warcraft'a başlayacak olan oyuncuların ilk alması gereken paket
World of Warcraft: Battle Chest'tir (coğu sitede World of Warcraft 5.0 olarak gecer). Bu paketle birlikte: Oyuna giriş hakkı, 1 aylık oyun suresi, Monk sınıfı oynayabilme, Seviye 90'a kadar karakterinizi geliştirme hakkı, Mesleklerinizi 600'e dek kasabilme hakkı, Mists of Pandaria ile oyuna dahil olan kıta Pandaria'ya ve Pandaria zindanlarına giriş hakkı gibi onlarca ozellik. Seviye 90'e ulaştıktan sonra eğer hesabınızda
Warlords of Draenor paketi bulunmuyorsa, hicbir şekilde deneyim puanı (exp/XP) kazanamazsınız ve Warlords of Draenor ile oyuna dahil olan bolgelere giriş yapamaz, 100. seviyeye ulaşamaz, kısaca hicbir Warlords of Draenor iceriğinden faydalanamazsınız. Warlords paketini almanızla birlikte oyunda bulunan tum iceriklere erişim hakkına sahip olursunuz; seviye 100, Draenor gezegenine ve zindan & raidlerine giriş hakkı vb. Paketlerin fiyatlarıysa şoyle:
Aral Game fiyatları baz alınmıştır, eğer isterseniz Battle.net Shop'tan dijital olarak ta anında satın alabilirsiniz. World of Warcraft Battle Chest: 45 TL (Battle.net Shop: 14.99 Euro) World of Warcraft: Warlords of Draenor: 144 TL (Battle.net Shop: 44.99 Euro) World of Warcraft: Warlords of Draenor Collector's Edition*: 252 TL *Collector's Edition'ın normal paketten oynayış olarak hicbir farkı yoktur. Tek fark icinde yer alan birkac hediye ve oyun-ici binek ve pettir.
Oyuna Başlangıc
WoW'a başlamak icin bir Battle.net hesabınızın bulunması gerekmektedir. Battle.net uzerinden Create an Account sayfasından ucretsiz olarak bir Battle.net hesabı acarak Blizzard dunyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Hesabınızı actıktan sonra, bir World of Warcraft lisansı eklemek icin Battle.net ACCOUNT sayfasına geciş yapın. Acılan sayfanın sağ bolumunde yer alan yeşil renkli Add a Game Key adlı buyuk butona tıklayarak acılan sayfadaki kod kısmına World of Warcraft Battle Chest kodunuzu girerek WoW lisansınızı aktifleştirebilirsiniz (30 gunluk ucretsiz oyun sureniz, kodu eklediğiniz anda başlamaktadır).
Hesap Yukseltme
Eğer hesabınızı Warlords of Draenor'a yukseltmek isterseniz, aynı yeşil butondan girmeyeceksiniz kodunuzu. Hesabınızı yukseltmek icin ACCOUNT sayfasında yer alan zaten mevcut olan World of Warcraft lisansınıza tıklayacak, ardından cıkan sayfadanın sağındaki panelde yer alan "
I ALREADY HAVE A KEY" butonuna tıklıyor ve cıkan sayfadaki kod kutusuna Warlords of Draenor kodumuzu girerek hesabımızı WoD'a yukseltmiş oluyoruz.
Oyunu Yukleme
WoW'u yuklemek icin Battle.net Game Client Downloads sayfasına girin ve buradan Battle.net App'i yukleyin (sadece WoW yukleyicisini de yukleyebilirsiniz ama bu uygulama tum Battle.net oyunlarını tek client uzerinden oynayabilmenizi sağlamakta). Uygulamayı yukledikten sonra hesabınıza giriş yapabilir ve clientteki World of Warcraft kısmına geciş yaparak oyunun yuklemesini başlatabilirsiniz. Yukleme aşaması 3 adımda gercekleşmektedir:
1. adımda oyunun temel dosyaları yuklenir. Bu aşamada oyunu hicbir şekilde oynayamazsınız.
2. adımda oyun icin gerekli diğer dosyalar yuklenir. Bu aşamada oynarsanız zindan/raid/bolge yukleme ekranlarında bircok sorun yaşar, ceşitli doku sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
3. adımda WoW'u oynayabilirsiniz fakat ceşitli yerlerde sorunlarla karşılaşmanız olasıdır. Blizzard Turk olarak oyun tamamen yuklenmeden oynamanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.
IRKLAR & SINIFLAR
World of Warcraft ırkları ve sınıflarıyla ilgili detaylı bilgi icin World of Warcraft: Irklar & Sınıflar Rehberi rehberimize goz atabilirsiniz.
MESLEKLER
World of Warcraft'ta, 11'i birincil 4'u ikincil meslek olmak uzere toplam 15 meslek bulunmaktadır. Ana meslekler de Gathering (Toplama) ve Production (Uretim) olarak 2'ye ayrılır.
Ana Meslekler Toplama MeslekleriHerbalism: Doğadaki otları toplamanızı sağlar. Elde edilen otlar, Alchemy mesleğiyle iksir yapmada kulllanılır. Mining: Madenleri kazarak icindeki değerli eşyaları toplamanızı sağlar. Elde edilen eşyalar, Blacksmithing, Engineering vb. mesleklerde kullanılır. Skinning: Belirli turdeki yaratıkların derilerini yuzmenizi sağlar. Elde edilen materyaller Leatherworking mesleğinde kullanılır. Uretim MeslekleriAlchemy: Herbalism mesleğiyle toplanılan otlardan iksir yapmakta kullanılır. Blacksmithing: Ceşitli silah ve zırhlar uretmenizi sağlar. Enchanting: Silah ve zırhlara bonuslar eklemeye yarayan enchantları uretmeye yarar. Engineering: Ceşitli makineler, silahlar vb. uretmenizi sağlar. Inscription: Glyph uretmekte kullanılan bir meslektir. Jewelcrafting: Gem soketi bulunan itemlere gem uretmekte kullanılır. Leatherworking: Skinning'den elde edilen derilerle ceşitli zırhlar uretmekte kullanılır. Tailoring: Coğunluğu Cloth turundeki zırhlar ve bazı ucan halı binekler uretmeye yarar.
İkincil Meslekler Archaeology: Haritalarda kaybolan tarihi eserleri bulmakta kullanılır. Cooking: Ceşitli yiyecekler, icecekler uretmek kullanılır. First Aid: Yara bantları uretmekte kullanılır. Fishing: Balık tutmaya yarar. Tutulan balıkların bazı turleri, Cooking mesleğiyle gıda uretmekte kullanılır.
Diğer Meslekler Ustte saydıklarımın yanında sınıflara ozel ceşitli meslekler de vardır. Bunlar; Riding: Binek kullanabilmek icin tum sınıfların oğrenmesi gereken pasif bir meslektir. Lockpicking: Sadece roguelar tarafından kullanılan bu meslek, kilitli kasa ve hazine sandıklarını acmakta kullanılır. Runeforging: Bu meslek ise Death Knightlar tarafından silahlarına enchant uygulamak icin sadece Acherus: The Ebon Hold adlı Death Knight ana merkezindeki Runeforge adlı makineler ile kullanılabilen bir meslektir.
Meslekleri Nasıl Oğrenebilirim? Meslekler, eğitmenler tarafından oğretilir. Her ana şehirde tum meslekler icin eğitmen bulunmaktadır. Ayrıca ceşitli koy ve kasabalarda da benzer eğitmenleri bulabilirsiniz fakat ana şehirdeki eğitmenler tum meslek seviyelerini oğretebilirken, koy ve kasabalarda bulunan eğitmenler genelde Apprentice ve Journeyman seviyesine kadar eğitim vermektedir. Ana şehirlerdeki eğitmenlerin yerini bulmak icin etrafta gezinen guardlara sorabilirsiniz. Haritanızda sorduğunuz eğitmenin lokasyonu işaretlenecektir.
Meslek Seviyeleri Her meslek bir seviyeye ve puana sahiptir. Mesleğinizi geliştirerek puanınızı artırdıkca, bir ust seviyeyi oğrenmeniz gerekir. Bu seviyeler; Apprentice (1-75): En duşuk meslek seviyesidir. Tum eğitmenler Apprentice seviyesinde eğitim verebilirler. Journeyman (75-150): En duşuk 2. seviye meslektir. Journeyman seviyesini oğrendiğinizde mesleğinizi 75'ten 150'ye kadar kasabilirsiniz. Bircok eğitmen tarafından Journeyman eğitimi verilebilir. Expert (150-225): Bu seviyede ise 225'e kadar meslek kasabilirsiniz. Artisan (225-300): Artisan seviyesinde ise 225'ten 300'e kadar mesleklerinizi kasabilirsiniz. Master (300-375): The Burning Crusade eklenti paketiyle oyuna eklenen bu seviyeyle ise mesleklerinizi 300'den 375'e kadar rahatca kasabilirsiniz. Grand Master (375-450): Bu meslek seviyesi ise Wrath of the Lich King eklenti paketiyle oyuna dahil olmuştur. Mesleklerinizi 375'ten 450'ye kadar kasabilirsiniz. Illustrious (450-525): Cataclysm ile oyuna dahil olan bu seviyede ise mesleklerinizi 450'den 525'e kadar devam ettirebilirsiniz. Zen Master (525-600): Mists of Pandaria ile oyuna eklenen bu seviyede de, mesleklerinizi 525'ten 600'e kadar kasabilirsiniz. Draenor Master (600-700): Warlords of Draenor ile birlikte, mesleklerin seviye sınırı 700'e cıkarılmış ve bu aşamaya Draenor Master adı verilmiştir.
Peki Mesleği Silmek (Unlearn) İstiyorum?
İkincil meslekler haric (ve sınıflara ozel meslekler haric) tum meslekleri silebilirsiniz. Bunun icin K tuşuna basınca acılan meslek sayfasında mesleğin bulunduğu bolgede bulunan kırmızı halkaya tıklamanız ve ardından cıkacak uyarıyı onaylamanız yeterlidir. Not: Bir mesleği sildiğinizde, oğrendiğiniz tum planlar, tarifler vb.yi de yok etmiş olursunuz.
ULAŞIM SİSTEMİ
Bildiğiniz uzere World of Warcraft haritaları devasa buyuklukte. Bu yuzden oyunda ceşitli ulaşım sistemleri mevcut. Binek, taxi, zeplin (Horde) veya Gemi (Alliance). Binekler satın alındıktan sonra kalıcı olarak sahip olunan hayvanlar/yaratıklardır. İstediğiniz her an karakterinizin sahip olduğu maksimum binicilik yeteneğine gore hareket etmektedir. Taxi sistemi ise gecici ulaşım binekleridir. Bu binekler Flight Masterlar (faction'a gore değişen Gryphon Master, Bat Handler, Wind Rider Master diye de adlandırılanları da vardır) aracılığıyla kullanılmaktadır ve belirli 2 nokta arasında sehayat imkÂnı sağlamaktadırlar. Orneğin, Goldshire'dan (Elwynn Forest'ta bir koy) alacağınız bir Gryphon Taxi ile Eastern Kingdoms kıtasının tum tarafsız veya Alliance bolgelerine seyahat edebilirsiniz (tabi flight pointleri oğrendiyseniz). Veya, Brill'den (Tirisfal Glades'te bir koy) alacağınız bir Bat Taxi ile yine Eastern Kingdoms kıtasındaki tarafsız veya Horde'a mensup tum koy/kasaba/şehirlerine belirli bir ucret karşılığı seyahat edebilirsiniz. Zeplinler ise sadece Horde'lara ozel seyahat araclarıdır. Orgrimmar, Borean Tundra, Tirisfal Glades gibi bolgelerde Zeplin kalkış noktaları mevcuttur ve sadece Horde bolgeleri arasında gidiş ve geliş yapmaktadırlar. Gemi sistemi de tıpkı Horde'ların zeplinleri gibi faction'a ozel calışmaktadırlar, yani Alliance'a ozel (Booty Bay veya Northrend gemileri gibi istisnalar haric). Stormwind Limanı'nda, Borean Tundra'da ve Booty Bay'de gemiler bulunmaktadırlar.
Peki Nedir Bu Binicilik Yetenekleri?
Bu bahsettiğim yeteneklerden bazıları, karakterinizin bineği suruş hızını, bazıları da ozel bolge ve kıtalarda surebilmenizi sağlar. Orneğin, Apprentice Riding adlı yetenek en duşuk binek suruş hızı olan %60 binek hızına ulaşmanızı sağlar. Journeyman Riding'de ise bu hız %100 olur. Yani bineğin hızı, karakterinizin normal koşuş hızının 2 katı hızda hareket eder. Yer bineklerinde ozel bufflar harici maksimum suruş hızı %100'dur. Alttaki tabloda hangi yetenekle, hangi hızda surebileceğiniz gosterilmektedir.
Binicilik Eğitimini Nerden Alabilirim?
Binicilik pasif bir meslektir. Meslek oluşundan dolayı eğitmenler tarafından oğretilmektedir. Ana şehirlerinin tumunde binek eğitmenleri mevcuttur ve coğu eğitmenin yakınında bir de binek satıcısı da bulunur.
Peki Binekleri Nasıl Elde Edeceğim?
Binek elde etmenin bircok yolu vardır. Drop, achievement, vendor yada TCG kartları. Bir binek elde etmenin en kolay yolu vendorlardır. Her ana şehirde bir binek satıcısı mutlaka vardır. Ayrıca ceşitli koy ve kasabalarda da binek satıcısı bulmak mumkundur. Not: Aynı factionda (Alliance ve Horde) bulunduğunuz diğer ırkların bineklerini alabilmek icin onların şehirlerinin ana factionu ile reputation seviyenizin en ust rep. seviyesi olan "Exalted" olması gerekli. Aksi takdirde satın alamazsınız Yukarıda da dediğim gibi drop, achievement, Trading Card Game vb. yontemlerle elde edilebilen daha yuzlerce binek mevcut. Elde edilebilen tum bineklerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
__________________