Kanun Numarası: 2960
Kabul Tarihi: 18/11/1983
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 22/11/1983
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18229
BİRİNCİ KISIM: GENEL HUKUMLER
BİRİNCİ BOLUM: AMAC, TANIMLAR
AMAC:
Madde 1 - Bu Kanunun amacı; İstanbul Boğazici Alanının kulturel ve tarihi değerlerini ve doğal guzelliklerini kamu yararı gozetilerek korumak ve geliştirmek ve bu alandaki nufus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak icin uygulanacak imar mevzuatını belirlemek ve duzenlemektir.
TANIMLAR :
Madde 2 - Bu Kanunda kullanılan bazı terimlerin tanımları aşağıda gosterilmiştir.
a) Boğazici Alanı; Boğazici kıyı ve sahil şeridinden, ongorunum bolgesinden, geri gorunum bolgesinden ve etkilenme bolgelerinden oluşan ve sınırları ve koordinatları bu Kanuna ekli krokide işaretli ve 22/07/1983 onay tarihli nazım planda gosterilen alandır.
b) Boğazici sahil şeridi; Boğazici kıyı kenar cizgisi ile 22/07/1983 tarihli 1/5000 olcekli nazım planında gosterilen hat arasında kalan bolgedir.
c) Ongorunum bolgesi; Boğazici sahil şeridine bitişik olan ve 22/07/1983 tarihli 1/1000 olcekli imar uygulama planında gosterilen bolgedir.
d) Geri gorunum bolgesi; ongorunum bolgesine bitişik olan ve 22/07/1983 tarihli 1/5000 olcekli nazım planında gosterilen coğrafi bolgedir.
e) Etkilenme bolgesi; ongorunum ve geri gorunum bolgeleri dışında 22/07/1983 tarihli ve 1/5000 olcekli nazım planında gosterilen ve Boğazici sahil şeridi, ongorunum ve geri gorunum bolgelerinden etkilenen bolgedir.
İKİNCİ BOLUM: GENEL ESASLAR, ORMAN ALANLARI, YEŞİL SAHALAR
GENEL ESASLAR:
Madde 3 - Boğazici Alanının korunması ve geliştirilmesinde ve imar mevzuatının uygulanmasında aşağıdaki hususlar esas alınır.
a) Boğazici Alanında yeralan kulturel ve tarihi değerler ve doğal guzellikler muhafaza edilir ve doğal yapı korunur.
b) Boğazici Alanı bu Kanunun amaclarına uygun olarak ve doğal ve tarihi cevreye uyumu gozetilerek guzelleştirilir ve geliştirilir.
c) Boğazici Alanında tarihi ve milli kulturumuze dayanan yaşamın yeniden canlandırılması, mesire yerlerinin geliştirilmesi ve gezinti alışkanlıklarının surdurulmesi teşvik edilir.
d) Boğazici Alanındaki kultur ve tabiat varlıklarının onarımına oncelik verilir.
e) Boğazici Alanındaki yapılar bu Kanun hukumlerine ve imar planları esaslarına gore yapılır, aykırı olanlar derhal yıkılır veya yıktırılır.
f ) (Değişik bent: 03/05/1985 - 3194/47 md.) Boğazici alanında mevcut planda nufus ve yapı yoğunluğu gozonune alınmak kaydı ile plan değişikliği yapılabilir.
g) (İptal: Anayasa Mahkemesi'nin; 11/12/1986 tarih ve E. 1985/11, K. 1986/29 sayılı Kararı ile.)
h) Boğazici sahil şeridi ve ongorunum bolgesinde turizm ve rekreasyon amacı ile ayrılan alanlara toplumun yararlanmasına ayrılan yapı yapılır ve bu husus tapu sicillerine işlenir. Toplumun yararlanmasına ayrılan bu yapılar amac dışı kullanılamaz.
i) Boğazici Alanında kıyılar ancak kamu yararına kullanılır.
j) Boğazici sahil şeridinde ancak toplumun yararlanacağı dinlenme, gezinti ve turizm tesisleri imar planlarına uygun olmak şartı ile yapılabilir.
k) Boğazici Alanında kıyıda ve sahil şeridinde boş alanlar veya boşaltılacak sahalar "j" fıkrasındaki esaslara gore değerlendirilir.
l) Boğazici Alanında komur ve akaryakıt depoları, tersaneler ve sanayi tesisleri kurulamaz.
m) Boğazici su yolunda hurda gemi ve benzeri araclar bırakılamaz.
n) Boğazici Alanında imar planlarında parseller icin belirlenen kullanım kararları tapu sicillerine işlenir.
o) Boğazici Alanında kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda gecici inşaat musaadesi verilmez. Ancak; Boğazici ongorunum, geri gorunum ve etkilenme bolgelerinde kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda 40 m
'yi gecemeyen bekci kulubesi, bufe, cay ocağı gibi yapılara imar uygulama programı uygulanana kadar Boğazici İmar İdare Heyetince musaade edilir.
ORMAN ALANLARI:
Madde 4 - Boğazici Alanı sınırları icinde Devlet ormanı statusune alınacak yerler, Boğazici İmar Yuksek Koordinasyon Kurulunca kararlaştırılır ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar bedelsiz olarak Hazineye devredilir. Ozel mulkiyete ait olanlar ise Tarım ve Orman Bakanlığınca kamulaştırılır.
Devlet ormanı statusune alınan bu yerler, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanacak proje ve programa gore Boğazici Alanının doğal yapısına uygun olarak duzenlenir, ağaclandırılır parklar ve mesire yerleri yapılır ve bunların bakımı, işletilmesi ve muhafazası sağlanır.
Devlet ormanı statusune alınan bu yerlerde 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesi uygulaması yapılamaz.
Boğazici Alanı icindeki ormanlarda intifa ve irtifak hakkı tesis edilemez. Ancak bu Kanunun amacına uygun intifa ve irtifak hakkı, Boğazici İmar İdare Heyetinin teklifi uzerine ilgili bakanlıklarca tesis edilebilir.
YEŞİL ALANLAR:
Madde 5 - Boğazici Alanında orman sayılmayan kamu kurum ve kuruluşlarına veya ozel mulkiyete ait koru, koruya katılacak alan, cayır, mesire yeri, bostan ve benzeri alanlar yeşil alan sayılır ve bitki varlıkları geliştirilerek muhafaza edilir.
Bu alanlardaki ağac varlıklarının yokedilmesi veya tahrip edilmesi yasaktır.
Yeşil alan sayılan yerlerde mahalli mahsullerin yetiştirilmesine devam edilir.
İmar planında yeşil alan olarak belirlenen arsaların ağaclandırılması icin gerekli tedbirler Boğazici İmar Mudurluğunce alınır.
Boğazici Alanındaki yabancı ulke temsilciliklerine ait koruların bu nitelikleri korunur.
İKİNCİ KISIM: ORGANLAR VE UYGULAMA HUKUMLERİ
BİRİNCİ BOLUM: ORGANLAR
KURULUŞ:
Madde 6 - Bu Kanun amacları doğrultusunda Boğazici Alanında yerleşme ve yapılaşmanın planlanması, koordinasyonu, imar uygulamalarının yapılması ve denetlenmesi icin Boğazici İmar Yuksek Koordinasyon Kurulu, Boğazici İmar İdare Heyeti ve Boğazici İmar Mudurluğu kurulmuştur.
BOĞAZİCİ İMAR YUKSEK KOORDİNASYON KURULU:
Madde 7 - Boğazici İmar Yuksek Koordinasyon Kurulu; Başbakan veya gorevlendireceği Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısının başkanlığında, İmar ve İskan Milli Savunma, Maliye, İcişleri, Bayındırlık, Sağlık ve Sosyal Yardım, Ulaştırma, Tarım ve Orman, Kultur ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarından oluşur. Gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri kurul toplantılarına cağrılabilir.
Kurulun sekreterya hizmeti İmar ve İskan Bakanlığınca yurutulur.
Boğazici İmar Yuksek Koordinasyon Kurulu yılda en az iki defa toplanır ve calışma esasları Başbakanlıkca belirlenir.
Boğazici İmar Yuksek Koordinasyon Kurulunun gorevleri şunlardır:
a) Boğazici imar planlarının yapılmasını kararlaştırmak, imar planlarını ve diğer ilgili planları goruşmek ve kabul etmek,
b) Boğazici imar uygulama programlarını onaylamak,
c) Boğazici imar uygulama programları gereği kamu yatırımlarını planlamak ve Bakanlar Kurulunun onayına sunmak,
d) Boğazici İmar Mudurluğunun mali yardım isteklerini incelemek ve karara bağlamak,
e) İmar ve İskan Bakanlığınca getirilen Boğazici Alanı ile ilgili konuları goruşmek ve kararlaştırmak...
BOĞAZİCİ İMAR İDARE HEYETİ:
Madde 8 - Boğazici İmar İdare Heyeti, İstanbul Valisinin başkanlığında İstanbul Belediye Başkanı, İstanbul İl Hukuk İşleri Muduru, İl İmar Muduru, İl Sağlık Muduru, Defterdar, Boğazici İmar Muduru, İstanbul Belediyesi İmar Muduru Vali ve Belediye Başkanının tayin edecekleri birer uzman, Taşınmaz Kultur ve Tabiat Varlıkları Bolge Kurulu Başkanı, Yuksekoğretim Kurulunca belirlenecek ilgili bilim dalı oğretim uyesi olmak uzere oniki uyeden oluşur. Gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri toplantılara cağrılabilir. Boğazici İmar İdare Heyetinin sekreterya hizmeti Boğazici İmar Mudurluğunce yapılır.
Boğazici İmar İdare Heyeti ayda en az iki defa, ayrıca valinin cağrısı uzerine toplanır calışma ve karar alma esasları Valilikce belirlenir.
Boğazici İmar İdare Heyetinin gorevleri şunlardır,
a) Boğazici İmar planını ve diğer ilgili planların goruşmek ve mutalaası ile birlikte İmar ve İskan Bakanlığına sunmak,
b) Boğazici imar uygulama programlarını goruşmek ve İmar ve İskan Bakanlığına sunmak.
c) Boğazici imar uygulama programları gereği kamu yatırımlarını planlamak ve İmar ve İskan Bakanlığına sunmak,
d) Boğazici İmar Mudurluğunun mali yardım isteğini goruşmek ve talepleri İmar ve İskan Bakanlığına sunmak.
e) Boğazici İmar Mudurluğunun butcesini goruşmek ve karara bağlamak.
f) Bu Kanun hukumlerine gore tespit ve teklif edilen yıkım işlerini goruşmek ve karara bağlamak.
g) Boğazici İmar Mudurluğunce gundeme getirilen konuları goruşmek ve karara bağlamak.
h) Bu Kanunla verilen diğer gorevleri yapmak.
BOĞAZİCİ İMAR MUDURLUĞU:
Madde 9 - İstanbul Belediyesine bağlı kamu tuzelkişiliğine sahip Boğazici İmar Mudurluğu; Boğazici İmar Muduru, en cok uc mudur yardımcısı ile gerekli planlama, plan uygulama, yapı kontrol, idare ve destek birimlerinden oluşur.
Boğazici Alanında bu Kanunun amacına uygun olarak faaliyetlerin planlanmasından, koordinesinden ve uygulanmasından, Boğazici Alanının genel gorunum ve estetiğinin ve tarihi ve doğal mimari ozelliklerinin korunmasından birinci derecede sorumlu olan Boğazici İmar Muduru, en az lisans duzeyinde yuksekoğrenim gormuş kişiler arasından, İstanbul Belediye Başkanının inhası, İstanbul Valisinin teklifi uzerine İmar ve İskan Bakanlığınca atanır. Mudur yardımcıları, Mudurde aranan şartları taşıyan kişiler arasından aynı usulle atanır. Diğer gorevlilerin atanması genel hukumlere gore yapılır.
Boğazici İmar Mudurluğunde gorevli mudur ve yardımcıları ile diğer gorevliler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumlerine tabidir.
Boğazici İmar Mudurluğunun gorevleri şunlardır;
a) Boğazici imar planlarını ve Boğazici Alanında bu Kanunun amacına uygun yatırımları ve ilgili diğer faaliyetleri duzenleyen imar uygulama programlarını ve ilgili diğer planları hazırlamak ve Belediye Başkanlığına sunmak.
b) Boğazici İmar Mudurluğunun butcesini hazırlamak. Belediye Başkanının muvafakatı ile İmar İdare Heyetine sunmak.
c) Boğazici Alanında imar uygulamalarını, ruhsat ve izin işlemlerini yurutmek.
d) Boğazici Alanında yapıları ve inşaatları kontrol etmek.
e) İmar mevzuatına aykırı yapılar hakkında alınan yıkım kararlarını uygulamak.
f) Bu Kanunla verilen diğer gorevleri yapmak.
__________________