Turkiye’de Ar-Ge’ye odaklanarak yerli projeler ve inovasyonu desteklemek onceliğimiz.
Sanayi Devrimi’nden bu yanahayatımız buyuk bir hızladonuşuyor. İnternetin hayatımızagirmesiyle bu donuşum başdondurucu bir hal alıyor.Donuşumun en onemli halkalarından biriolan internetin gunumuzdeki en onemliuzantılarının başında Nesnelerin İnternetikavramı geliyor. Bu kavram 2015 vesonrasında geleceğe atılacak adımlarıntemelini oluşturuyor.
Dunyada bugun 14 milyara yakın akıllınesne olduğunu belirten Intel TurkiyeGenel Muduru Burak Aydın, Nesnelerinİnternet’i ile bugun geldiğimiz noktayı şoyledeğerlendiriyor:“Dunyadaki insan nufusundan fazla akıllınesne olması, artık akıllı ve bağlantılınesnelerin hayatımızla ne kadar ic ice gectiğinin bir gostergesi. Ozellikle 2014 yılı,teknoloji ve hayatın daha da ic ice gectiğive giyilebilir teknolojilerin de icinde olduğu‘Nesnelerin İnterneti’ doneminin başlangıcyılı olarak yeni bir donum noktası oldu.Nesnelerin İnterneti ile hayatımızın değişimeuğraması, şirketlerin urun ve hizmetlerininsunumunda yeni bakış acıları geliştirmelerineneden oluyor. Nesnelerin İnternetiuygulamalarındaki oncul uygulamaların,1,6 trilyon dolarlık pazar buyukluğu ileperakende sektorunde yeni bir cığır acması bekleniyor.”
“Teknolojide bugun onemli birkırılma noktasındayız”
İnternetin dunya capında herkese eşitfırsatlar sunduğunu vurgulayan Aydın,Turkiye olarak genc ve dinamik birnufusa sahip olduğumuzu ve muhendislikyeteneklerimizin de oldukca gelişmişolduğunu ifade ediyor. Bu yeteneklerleTurkiye’nin, dunyanın getirdiği Nesnelerinİnterneti ve Giyilebilir Teknolojileralanlarındaki yeni fırsatları değerlendirmesigerektiğini aktaran Aydın, Nesnelerinİnterneti ile ilgili sozlerini şu şekildesurduruyor:“Son birkac yıldır televizyonların, arabalarınve farklı cihazların hem akıllanmaya hemde internete bağlı hale gelmeye başladığınıgozlemliyoruz. Cok yakın bir gelecektearabaların kombilerle, buzdolaplarınınmarketlerle ve kullandığımız bircok cihazınbirbiriyle iletişim kurarak hayatımızıkolaylaştırdığını goreceğiz. 2020 yılındadunyada 50 milyar akıllı ve birbirine bağlıcihaz olacağı ongoruluyor. 2014’ten itibarencok daha fazla gerceğe donuştuğunugormeye başladığımız ‘Nesnelerin İnterneti’pazarının 2025 yılında 6,2 trilyon dolarlıkbuyukluğe sahip olacağı ongoruluyor.Intel olarak bu değişim ve donuşumuntam ortasında yer alıyoruz. Son donemdegeliştirdiğimiz Intel Edison ve Intel Galileogibi teknolojilerle de bu alandaki işlemciteknolojisini geleceğe taşıyoruz.”
Ocak ayında CES’te tanıtımını yaptığımız, duğme boyutundaki giyilebilir teknolojilergeliştirmeye yonelik Intel® Curie™moduluyle de giyilebilir teknolojiler alanındayeni bir Oyun alanı ortaya cıkardık. Sadecebir elbise duğmesi boyutundaki bu modulsayesinde yuzukler, cantalar, bileklikler,kolyeler ve hatta elbise duğmeleri dahi akıllıhale getirilebilecek. Sosyal medya,sağlık vefitness uygulamalarında cığır acacak yenikullanım alanları sağlayacak.
Teknolojide onemli bir kırılma noktasındaolduğumuzu belirten Aydın, Intel olarak bukırılma noktasında Turkiye’den cıkıp dunyayayayılan projelerin cıkmasını desteklediklerinibelirtti. Bu alanda yaptıkları farklıyarışmalarla girişimcilerin onunu actıklarınıifade eden Intel Turkiye Genel Muduru,2014 yılında İTU’de actıkları Ar-Ge merkezisayesinde bu tur projelerin cıkmasına liderlikettiklerini vurguladı.
“Turkiye’den bilişim ihracatıyapılmasını destekliyoruz”
Intel olarak 2014 yılında İstanbul’daactığımız Ar-Ge merkezinde de Nesnelerinİnterneti, giyilebilir teknolojiler ve ileri eğitimteknolojileri konularına odaklandıklarını ifadeeden Burak Aydın, hedeflerini şu şekildeozetledi:“Ar-Ge merkezi ile uzun vadedekiamaclarımızdan biri iş ortaklarımızı Ar-Geproje ortaklarımız olarak da konumlamak.Bununla birlikte ulkedeki know-howbirikimine ve acık inovasyon kulturunungelişimine destek olmak ve bu vesileyleTurkiye’den bilişim ihracatı yapılmasına vebaşarılı girişimlerin cıkmasına doğrudanveya dolaylı liderlik etmek.”
Intel Turkiye Genel Muduru Burak Aydın,şu değerlendirmeler bulunarak sozlerinitamamladı:“Sektordeki iş ortaklarımız, universiteler,kamu kurumları ve kuruluşları ile birlikteyenilikci acık Ar-Ge modeli oluşturuyoruz.2015 yılındaki hedefimiz, Turkiye’nin kendiprojelerini uretmesinde ve dunyaya teknolojiihrac etmesinde onemli bir rol oynamak.Turkiye’den cıkan ve dunyada rol modelolabilecek inovasyon projelerinde aktif rolalabilmek icin inovasyona ve girişimciliğeonemli yatırımlar yapıyoruz. Intel olarakMaker adını verdiğimiz geliştiricilereyonelik Galileo isimli bir ana kartımız var.
Bu kartlardan Turkiye’deki 37 universite,60 akademisyene 1050 adet dağıtmakve universite oğrencileriyle akademikkadroları da inovasyon ekosistemimizinbir parcası haline getirmek istiyoruz. Bukonuda universitelerimizin de bizimle aynıheyecanı paylaştığını soyleyebilirim. Ar-Ge Merkezi’nde uretilen fikirler geliştikce,projeler olgunlaştıkca merkezin calışansayısı da artacak. Turkiye’nin yalnızcateknoloji tuketen değil aynı zamanda uretenbir ulke olabilmesi icin de genclerin eğitimikonusunda ciddi girişimlerimiz soz konusu.”
Kaynak: Gunluk Gazeteler
__________________