Reiki, komplementer bir alternatif tıp yontemidir. Reiki Japonca “evrensel yaşam enerjisi” anlamına gelir. Rei ve ki kelimelerinin birleşmesinden oluşur “rei” evrensel ruh, “ki” de “yaşam enerjisi” anlamına gelmektedir.Reiki, 5 ana başlık altında toplanan komplementer – alternatif tıp yontemleri arasında bir enerji terapisi olarak sınıflandırılır.
Enerji terapilerinin felsefesine gore vucudun etrafındaki enerji alanlarında meydana gelen bozulmalar hastalıklara sebep olmaktadır ve vucut etrafındaki bu enerji akışını arttırmanın ve enerji dengesini duzenlemenin insan sağlığını olumlu etkilediği ve bazı hastalıkları tedavi ettiğine inanılmaktadır.
Reiki’nin temel felsefesi, Reiki uzmanının hastasına evrensel bir enerji kaynağı uzerinden enerji aktararak hastanın “ki” seviyesini yani yaşam enerjisinin dolaşımını duzenlemesi uzerine kuruludur. Ayrıca, Reiki uzmanlarının bir aracı gorevi gorerek hastada bulunan negatif enerjiyi de dışarı aktarabildiği iddia edilmektedir.
Reiki enerjisi manevi bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir. Fakat Reiki tedavisi gorecek kimselerin belirli bir inanc dalına mensup olması gerekmemektedir. Bunun yanında, Reiki bircok insanın inanc sistemiyle ortuşmemektedir.
[h=2]Reiki’nin Tarihi[/h]Bir Japon alimi ve aynı zamanda Zen Buddhisti olan Mikao Usui’nin, Reiki’yi 1922 yılında geliştirdiğine inanılmaktadır. Usui, Reiki’nin oluşumunda Tibet Budist kitaplarında da bulunan ceşitli Uzakdoğu tedavi yontemlerini kullanmıştır. Bunun sonrasında Usui, bir Reiki derneği kurmuş ve oğretisini takip etmek isteyen oğrencilerine bu teknikleri oğretmiştir.
Usui’nin oğrencilerinden birisi olan Dr. Chujiro Hayashi, Reiki’yi uc farklı dereceye ayırıp tedavi yontemi olarak bircok yeni el hareketi eklemiştir.
1936 yılında Japon uyruklu bir Amerikan olan Hawayo Takata, Dr. Hayashi’nin Tokyo’daki kliniğinde Reiki tedavisi gormuştur. Daha sonra Reiki oğrenip bir Reiki ustası olmuş ve bu tedavi yonteminin Kuzey Amerika’ya tanıtılmasında buyuk rol oynamıştır.
Farklı ustaların elinden cıkan yontemler doğrultusunda gelişen ceşitli Reiki oğretileri bulunmaktadır. Kundalini Reiki yazımızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
[h=2]Sıradan Bir Reiki Seansı Nasıl Gercekleşir?[/h]Hasta genellikle tamamen giyinik bir bicimde oturur veya yatar pozisyondadır. Reiki uzmanı, elini hastanın vucudunun ust kısmına hafifce yerleştirir.
Reiki felsefesine gore enerji, vucudun ihtiyac duyan kısımlarına gidecek yolu kendi kendine bulur. Reiki uzmanının yonlendirmesinin de enerji akışına etkisi olduğuna inanılmaktadır.
Ayrıca, Reiki uzmanı elini vucudun etrafında ceşitli şekillerde kullanarak vucudun herhangi bir yerinin ihmal edilmediğini de kesinleştirmektedir.
Her pozisyon iki ile beş dakika arası surer. El pozisyonları genellikle avucun ic kısmı vucuda oturacak şekilde parmakların olabildiğince yayılmasına imkan verir.
[h=2]İnsanlar Reiki’yi Ne İcin Kullanır? [/h]Reiki insanlar uzerinde etkili mi ? Reiki’nin aşağıdaki sağlık durumlarına iyi geldiğine inanılmaktadır:
Kronik ağrıStresAmeliyat sonrası iyileşmeKemoterapi ve radyasyon tedavisinin yan etkilerinin iyileştirilmesiBağışıklık sisteminin geliştirilmesiRefah ve huzurun sağlanmasıOlum doşeğindeki hastalatın rahatlatılmasıZayıflamakKomplementer ve alternatif tıbbın kullanımı ile ilgili A.B.D.’de yapılan ve 31.000 kişinin katıldığı bir araştırmada, insanların %1.1’inin Reiki’yi test tarihinden en az bir yıl once denediği anlaşılmıştır.
[h=2]Reiki’nin Bilimsel Dayanağı Nedir ?[/h]Reiki, yaşam enerjisi ve enerji alanları uzerine kurulu bir sistemdir fakat bu unsurların varlığı kanıtlanmış değildir.
Reiki’ye karşı yapılan en onemli eleştirilerden biri de, Reiki’nin hicbir bilimsel dayanağının bulunmamasıdır. Reiki’nin sağlık sorunlarına olumlu etkisi uzerine yapılan kucuk caplı araştırmalar bulunsa da bu araştırmalardan hicbiri iyi tasarlanmamış olup sağlıklı verilere sahip ve uygulanabilirliği olan araştırmalar değildir. Bu sebeple Reiki’nin plasebodan daha etkili olup olmadığına kanaat getirilememektedir.
Orneğin 60 – 80 yaş arası 24 katılımcı uzerinde gercekleştirilen dort haftalık araştırmanın sonucunda, Reiki’nin bunamaya bağlı davranış ve hafıza bozukluğuna iyi geldiği anlaşılmış. Fakat plasebo etkisi goz onunde bulundurulmamıştır.
Reiki uzmanın yoğun odaklanmasını gerektiren manuel bir tedavi yontemi olduğu icin Reiki’nin olumlu etkisinin gecerliliği hakkında araştırma yapmak pek sağlıklı olmayacaktır.
[h=2]Reiki Uzmanları Nasıl Bir Eğitim Gorur?[/h]Reiki’nin farklı oğretileri bulunur ve Reiki oğretisi genellikle uc veya dort farklı seviyeye ayrılır. Her bir seviyenin eğitimi 1 – 2 gun alır.
Her seviye, sertifikalı bir Reiki uzmanı tarafından gercekleştirilen “ahenk sağlama” seansları icerir. Bu ahenk sağlama eylemi, oğrencinin Reiki enerjisini vucuduyla kullanabilmesini sağlamak icin kafasının ustune ve avucunun icine belirli hareketlerle şekillenen, enerji verici Reiki sembollerinin cizilmesini icerir.
Reiki oğrenmenin belirli şartları yoktur. Reiki uzerinde uzmanlaşan bircok kişi genelde masaj terapistleri vb. gibi sağlık uzmanlarıdır. Reiki tedavisi gormek isteyen insanların endişe duyması gereken tek şey ise bircok ulkede Reiki ile ilgili hicbir duzenlemenin bulunmaması ve konusunda uzman olmayan kişiler tarafından da yapılabilmesidir.
Ayrıca, Reiki oğretisinin cok ceşitli yontemleri bulunup, bu yontemler ustadan ustaya farklılık gostermektedir. Buna ek olarak, bircok Reiki kursu diğer enerji terapilerine kıyasla cok kısa surelidirler.
Reiki nasıl uygulanır ? yazımızda Reiki uzmanlarının tedavi yontemleri okuyabilirsiniz.
[h=2]Reiki Nasıl Oğrenilir ?[/h]Reiki eğitimine katılan kişilerin Reiki oğretmeni tarafından el verme transferi yapılarak cakraları acılır. Oğrenciler, yontemi kendilerine ve başkalarına nasıl uygulayabilecekleri oğrenirler. Bu oğrenim tamamlandıktan sonra oğrenci kendine ve başkalarına enerji vermeyi pratik eder.
Oğrenim suresince el pozisyonları 3 ile 5 dakika arasında her noktaya uygulanır:
Kendine enerji verme (20-25 dakika)Başkasına kısıtlı enerji verme (25-30 dakika)Başkasına tam enerji verme (45-60 dakika)Reiki 4 aşamada oğretilmektedir:
El vermeSemboller (uzaklık, kuvvetlendirici, mental sembol)UzmanlıkOğretmenlik[h=2]Reiki’nin Yan Etkileri Var Mı ?[/h]Reiki zararlı mıdır ? Reiki’nin bilinen bir zararı yoktur. Fakat Reiki standard tıp tedavisinin yerine kullanılmamalıdır.
Bazı uzmanlarsa, psikiyatrik rahatsızlığı bulunan insanların Reiki tedavisi gorurken cok dikkatli olmaları gerektiğini ve bazı durumlarda Reiki’nin hasta sağlığına negatif etkide bulunabileceğini soylemektedirler.
Reiki uygulanan insanlarda halsizlik, yorgunluk, sindirim bozukluğu veya baş ağrısı gibi rahatsızlıkların gorulmesi doğaldır. Reiki uzmanları bu yan etkileri hastalarına tedavi oncesinde bildirir ve bunları vucuttaki toksinlerin atılmasının bir yan etkisi olarak gorurler. Reiki uygulanılan hastalara genellikle iyi dinlenmeleri ve bol su almaları onerilir.