Estetik dermatoloji alanında en fazla mudahale talep edilen vucut bolgesi, tartışmasız yuzdur. Gerek kronolojik yaşlanma gerekse guneş maruziyeti ve sigara tuketimi neticesinde yuzde istenmeyen değişiklikler gozlenir. Her ne kadar yuzun yaşlanma sureci, kalıtsal ve cevresel bircok etkene bağlı olarak bireyler arasında farklılıklar gosterse de her bireyde aynı olan bazı temel unsurlar mevcuttur.
Kırışıklıklar: Ciltte gorulen kırışıklıklar, erken donemde yalnızca mimik kaslarının calışması esnasında belirginleşirken, zaman icerisinde kasların istirahatı halinde de gorunur hale gelirler. Onleyici olarak Botulinum toksin (Botoks) uygulamaları ile mimik kaslarının calışması engellenerek bu durum geciktirilebilse de ileri donem olgularda ek olarak lazer, radyofrekans ve plazma gibi enerji bazlı uygulamalara da sıkca gereksinim duyulmaktadır. Uygulamanın kısa surmesi ve nispeten az ağrılı olması, uygulama sonrası herhangi bir iyileşme sureci bulunmadığı icin kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkilememesi, etkili olduğu icin yuksek hasta memnuniyeti Botoks uygulamalarını dunya capında en cok aranan kozmetik mudahale haline getirmiştir. Uygulamanın en belirgin dezavantajı etkisinin ortalama 2-6 ay kadar surmesidir.
Hacim kaybı: Yaşlanma surecinde yuzde yağ, bağ ve kas dokularında hacim azalması kacınılmazdır. Otuzlu yaşların başlarından itibaren her yıl yaklaşık 1-2 ml hacim kaybedilir. Kırk yaşına doğru bu durum belirginleşir. Koyu tenli bireylerde ve uygun guneş korunması ile bu durum gecikebilir. Yuzdeki hacim kaybı dermal dolgu uygulamaları ile duzeltilebilir. En populer dermal dolgu maddesi, derinin bileşenlerinden birisi olan hyaluronik asittir.
Leke ve kızarıklık: Cilt yaşlanmasında rol oynayan en belirgin cevresel etken guneş maruziyetidir. Solar hasar sonucu cilt elastikiyetini yitirdiği gibi yuzeye yakın ince kılcal damarlarda artış ve ceşitli gorunumlerde leke oluşumu da soz konusudur. Her iki sorunun da lazer ve IPL gibi uygulamalarla cozumu mevcuttur. Tabi ki uygun guneş korunması ile bu sorunların oluşumunu onlemek mumkundur.
Sarkmalar: Cildin elastikiyetini yitirmesi ve yer cekiminin etkisi ile gevşemeler ve sarkmalar oluşmaktadır. Bu durumun giderilmesinde yuksek yoğunluklu odaklı ultrason (HIFU), radyofrekans ve lazer gibi enerji bazlı uygulamalar ile ip askı yontemleri kullanılmaktadır. İlerlemiş olgularda ise cerrahi yontemlere ihtiyac duyulur.
Her birey icin coğunlukla yukarıda bahsedilen sorunların birkacı, değişen derecelerde beraber olarak bulunmaktadır. Bu durum da birden fazla tedavi seceneğini doğru şekilde planlayıp tedaviyi kişiselleştirmeyi gerekli kılar. Gerek internette cok fazla bilgi kirliliği bulunması gerekse ulkemizde yasal olarak ehil olmayan şahısların bu konularla ilgili, bilimsel dayanağı bulunmayan demec ve eylemleri, estetik kaygılar taşıyan birey icin kafa karıştırıcı niteliktedir. Bahsi gecen sorunları gerek doğru tanımlamak (teşhis etmek), gerekse tedavi seceneklerini belirleyip tum tedavi surecini planlamak ve oluşabilecek istenmeyen durumları oncelikle onleyici tedbirler almak suretiyle yonetebilmek icin doğru başvuru adresi Dermatoloji veya Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanınızdır.

[h=2]Adana Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]