Ulkemizde yaklaşık 1.5 milyon ciftin cocuk sahibi olmakta sorunlarla karşılaştıgı bilinmektedir . İstediği zamanda cocuk sahibi olamayan insanlar ulkemizde onemli sosyal, psikolojik, moral ve ekonomik sorunlar ve cıkmazlar yaşamaktadır. Sorun bilimsel ve gercekci bir yaklaşımla ele alınmadığından giderek buyumektedir. Ulkemizde kısırlık HASTA GOZUYLE ele alınırsa, problemin gercekte bir kader olduğu ve insanları ceşitli ve onemli cıkmazlara suruklediği duşunulebilir. Sorun cağdaş bir organizasyonla ulke capında cozumleninceye kadar hastaların verebilecekleri en faydalı kararın, kendileri icin en uygun ve doğru olabilecek bir tedavi merkezine başvurmaları olacağı aşikardır. Ancak bu da o kadar kolay değildir; hasta bu durumda kendisi icin en doğru olanı nasıl sececektir?
Tup bebek ve Mikroinjeksiyon tedavilerine, cabalarına rağmen sağlıklı bir bebek elde edemeyen ciftler yuksek teknolojinin kendilerine son şansları olarak yardım edebileceği umidiyle umutla sarılmaktadırlar. Tedavilerinden sonuc alamayan ciftler buyuk bir hayal kırıklığına uğramaktadır. Maddi sorunlardan veya yaşadıkları psikolojik stresten dolayı ilk başarısız tedavi sonrasında % 40 dolayında tup bebek tedavisine devam edilmemektedir. Boylece tedaviden sonuc alabilecek bircok cift maalesef cocuksuzluğa mahkum olmaktadır.
Tup bebek tedavilerinin, bu nedenlerden dolayı CİFTE OZEL yapılan planlamalarla uygulanması ve ciftlere tedavi ayında elde edebilecekleri en yuksek başarısı şansının verilmesi onem kazanmakatadır. Kadın ve erkeğe ait detayların araştırılması ile elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi ve tedavinin bu veriler ışıgında planlanması başarıyı arttırır. Bu değerlendirmede kişilerin sosyal, moral, psikolojik, ekonomik durumları, daha onceki hastalıkları, tetkikleri ve tedavilere verdikleri cevaplarla başvurdukları zamandaki yaşları, yumurtalık fonksiyonları, hormonal durumları goz onune alınmalıdır. Boylece cifte ozel tedavi planlaması yapılabilir. Kişilerin tedavi esnasındaki cevaplarına gore de gerekli değişiklikler ve yeni gebeliği arttırabilecek planlamalar stratejik uygulamalar yapılabilmelidir. Bir cift icin gecerli olan yaklaşımın başka bir cift icin gecerli olamayacağı bilinmelidir.
Tup bebek tedavilerinde, uluslararası duzeyde bilimsel verilerin ışıgında başlatılan ' Sperm ve Yumurtadan Bebeğe En Yakın Yol ' ad verilen tup bebek uygulamaları ciftlerin en yuksek başarı oranını yakalamalarını amaclamaktadır. Bu yaklaşımda hizmeti sunan merkezin ozellikleri cok onem kazanmakatdır. Tanı ve tedaviye başlanacak sağlık biriminin uygun fizik yapı, eğitimli, tecrubeli ve yeni teknolojileri uygulayabilen personeli ve teknolojik donanım bakımından hastalarına her turlu cağdaş hizmeti uygun koşullarda sunabilmesi, bilimsel verilere uygun olarak calışması, ranta yonelik davranış ve uygulamalardan kacınması gereklidir. Kısırlık tanı ve tedavisi bir ekip hizmetidir ve başarı ancak her kademedeki hizmetin aynı kalite ve bilincle yapılması ile gelebilir.
Aşagıda tup bebek tedavilerinde ' Yumurta ve Spermden Bebeğe ' uygulamalarındaki yeni bakış acıları tartışılacaktır :
1. Tup Bebek tedavisi ozenle planlanıp uygulanması gereken ciddi bir surectir. Paranızı, vucudunuzu, psikolojinizi, umudunuzu size ozelliklerinize gore en yuksek başarı şansını verebilecek bir merkeze yatırınız. Uzun yıllar sizi tanıyan ve kadın hastalıkları ile ilgili konularda sağlık hizmeti sunmuş doktorunuz size bu ozel hizmeti veremeyebilir. Muayenehanelerde tup bebek tedavisinin başlanması ve sonradan hic bilmediğiniz, gormediğiniz, bilincli şekilde secmediğiniz bir tup bebek merkezinde yapılacak uygulama size elde edebileceğinizden duşuk bir gebelik şansı getirebilir. Uzuntulu, tepkili, kuskun ve umitsiz kalma ihtimaliniz bu durumda daha fazladır. Bilincsizce bilgisizce ne olduğunu anlamadan yaptırdığınız başarısız bir tup bebek tedavisi size bir daha tedavi olamama kararı verdirebilir. Ancak sonunda cocuksuz kalan siz olursunuz.
Dikkat ! ( ilk tup bebek tedavisi başarısız olan ciftlerin % 30-40 kadarı bir daha tedavi olmak istememektedirler ve tedavi dışında kalmaktadırlar ).
2. Tedavi olacağınız merkezi siz araştırın ve seciniz. Başkalarının ısrarı ozellikle bazı doktorların ısrarlı yonlendirmelerinden sakınınız. Son zamanlarda bazı doktorların bazı merkezlere ısrarlı bir şekilde yonlendirme yaptıkları ve bu yonlendirmelerden maddi kazanc elde ettikleri sağlık bakanlığı tarafından saptanmıştır. Bu durum hastaların doktor ve merkez secme ozgurluğunu kısıtlamakta olup ilgili kanun ve yonetmeliklere aykırıdır.
3. Aklınızda sadece tup bebek tedavisine başlama kararı olarak bir tedavi merkezine başvurmayınız. Tup bebek tedavisine başlayan ciftlerin onemli bir bolumu sorunlarının ne olduğunu tam olarak bilmeden tedaviye başlamaktadırlar. Bu eksiklik coğunlukla başvurulan tıbbi hizmet birimlerinde kendilerine yeterli zamanın ayrılamaması ve problemleriyle ilgili bilgilendirilmenin yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yeterince araştırmadan, bilgilenmeden ve sorgulamadan tedaviye başlanmamalıdır. Anlamak icin sormaktan cekinilmemelidir. Kendilerine mantıklı gelen her cozumun uygulamada aynı derecede başarıyı arttıramadığı gerceğini goz ardı etmemelidir.
Tup bebek tedavisi her cift icin ozeldir. CİFTE OZEL yapılan planlamalarla uygulanacak tedaviler başarı şansını arttırır. Kadın ve erkeğe ait detaylı değerlendirilme sonrasında elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi ile ortaya cıkar. Bu değerlendirmede kişilerin sosyal, moral, psikolojik, ekonomik durumları, daha evvelki hastalıkları, tetkikleri ve tedavilere verdikleri cevaplar ve başvurdukları zamandaki yaş, yumurtalık fonksiyonları, hormonal durumları goz onune alınır. Kendilerine ozel tedavi planlaması yapılmalıdır. Kişilerin tedavi esnasındaki cevaplarına gore de gerekli değişikler ve yeni planlamalar yapılabilmelidir. Başka bir cift icin gecerli olan yaklaşımın diğeri icin gecerli olamayacağı bilinmelidir.
4. Kadın ve erkekteki sistemik hastalıklar, kullanılan ilaclar, gecirdikleri ameliyatlar dikkatle değerlendirilmelidir. Gerekli gorulen durumlarda tup bebek tedavisine başlamadan sorunlar cozulmelidir. Ozellikle bağışıklık sistemleri ile ilgili sorunlar, genetik hastalıklar, pıhtılaşma bozuklukları, tiroid hastalıkları, hormon bozuklukları, kilo problemleri, beslenme alışkanlıkları, sigara-alkol kullanımı, psikolojik sorunlar, kadın erkek arasındaki sorunlar, sosyal baskılar tespit edilmeli, gerektiğinde tedavileri tamamlanmalıdır. Tedavi surecleri 6-8 hafta kadar surebilir. Tup bebek tedavisi doktorun belirlediği zamanda başlamalıdır.
5. Tup bebek tedavisinin tedavi ayında size en yuksek gebelik şansını verebilmek icin yapıldığını unutmayınız. Tedavi başarısı sizin ozelliklerinize gore değişiklik gosterir. Kendinizi başka ciftlerle kıyaslamayınız. Size uygulanan bir teknik onlara uygulanmayabilir veya tersi olabilir. Bu secimler size ozel olarak yapılacaktır. Sizin icin secilerek size ozel planlanmış tedavi planınız hakkında detaylı bilgi alınız. Muhtemel değişikliklere veya ilave tedavileri oğreniniz.
CLINIC İnfertilite ve Tup Bebek Merkezi size ve eşinize uygulandığında yuksek başarı verebilecek guncel tanı ve tedavi olanaklarından size ozel olanlarını araştırmakta, planlamakta ve sizlerin faydalanmasına sunmaktadır. Bu tedavi ve teknik uygulamalar icin sonradan ilave ucret talep edilmemektedir.
6. Tup Bebek tedavisinde ilk aşama sağlıklı olgun yumurtaların elde edilmesidir. Genellikle tedaviye başlayan ciftlerde cok yumurta elde edilmesinin başarıyı arttırdığı kabul edilir. Hatta tedavimizde diğer kadınlardan daha az yumurta elde edilmesi bizleri uzer. Ancak daha fazla yumurta daha fazla başarı demek değildir! Tedavi esnasında gelişen yumurtaların kalitesi onların daha sonradan iyi bir şekilde dollenerek ve gebelik oluşturabilecek embriyo geliştirebilmesini sağlar. Yumurtalıkların kişiye ozel olarak uyarılması ve icindeki yumurtaların olgunlaştırılabilmesi yumurtaları geliştirmek icin kullanılan ilacların kişiye ozel olarak secilmesi, dozunun ayarlanması, diğer ilaclarla birlikte kullanılma kararının verilebilmesi ve tedavi suresini iyi şekilde ayarlanabilmesine bağlıdır. Diğer bir deyişle yumurtaları arttırmak ve geliştirmek icin ilac kullanımının ayarlanması kişiye ve tedavi ayına uygun olarak uygulanacak bilgi tecrube ve ozen gerektiren bir tıp sanatıdır. Bilgi, tecrube, zaman ayrılması ve sizin ozelliklerinizin detaylı şekilde araştırılmasını gerektirir.
Fazla ilac kullanımı :
o Yumurtalıkların aşırı uyarılması yumurtalıklardan fazla hormon salınmasına yol acarak rahim iczarının gelişmesini bozar ve embriyonun bu bolgeye gomulmesini engelleyerek gebeliği onleyebilir.
o Az ve uygunsuz ilac kullanımı da yetersiz yumurta gelişmesine yol acarak başarıyı azaltabilir.
CLINIC Tup Bebek Merkezinde kişiye ozel ilac secimi sizlerin yumurtalık fonksiyonlarının onceden araştırılıp saptanmasıyla tedavi ayında sağlıklı yumurta gelişmesini sağlayacak şekilde yapılmaktadır. Başarıyı sağlayacak en az ilac dozları tercih edilmektedir. Uluslararası yayınlanmış tecrubelerimize gore ilacların kombinasyonu ile sizleri ozleminize kavuşturabilmek icin caba gosterilmektedir.
7. Tup Bebekte yumurta icine konulan tek bir spermin seciminin ne kadar onemli olduğunu biliyor musunuz? Spermin yumurtayı dolleme potansiyelinin ve genetik yapısında ceşitli nedenlerle ortaya cıkan sorunlar yumurta dollenmesini cok olumsuz etkileyebilir. Yumurtaların dollenmemesine, az sayıda dollenmesine, genetik olarak problemli dollenme olmasına ve kalitesiz embriyo oluşmasına yol acar ve gebelik oranları duşer. Bu nedenle erkeklerde genetik yatkınlık, sigara, alkol kullanımı, stres, fazla kilo, ilerlemiş yaş, ceşitli hastalıklarla ortaya cıkabilecek sperm problemlerinin onceden tespiti onem kazanır. Spermlerde fonksiyon bozukluk oranının arttığı ozel testlerle ortaya cıkarılırsa tup bebek tedavisinde yumurta icine konulacak spermlerin olgun ve genetik iyi durumda olanlardan secilmesi lazımdır. Sorunun fazla şiddetli olan erkeklerde tedaviye başlamadan once yapılan hayat tarzı değişiklikleri, vitaminler, antioksidanlar ve bitkisel tedavi fayda sağlayabilir.
CLINIC Tup Bebek Merkezinde Tup bebek tedavisi esnasında ozel mikroskopların kullanılması ile yapılan IMSI ve ozellikle polarize mikroskop yardımı ile uygulanan cift kırılma yontemi ile spemlerin secimi yapılmakta ve :
a) Şiddetli sperm sayı ve hareket azlığında
b) Azospermi hastalarında sperm seciminde
c) Onceden kalitesiz embriyo geliştirmiş kadınlarda
d) Tekrarlayan tup bebek başarısızlığı olgularında
e) Tup bebek tedavisi sonrasında duşuk yapan kadınlarda
başarı oranlarını onemli derece arttırılabilmektedir.
8. Kadınların yaşının 35 uzerinde olması ve ilacların yumurta uzerindeki yan etkileri yumurtaların cevresindeki zona pellisuda denilen zarın kalınlaşmasına yol acarak tup bebek sırasında sperm tarafından dollenmelerini onleyebilir. Ayrıca bu yumurta zarı kalınlaşmasının olduğu durumlarda spermin tup bebek işlemi sırasında mikroenjeksiyon iğneleriyle yumurtaların icine konulması sırasında zarı gecme sırasında zorluk ve zorlama olabilir ve yumurtanın yapısı zedelenebilir. Bu durumlarda dollenme bozukluğu ve kalitesiz embriyo gelişmesi ortaya cıkar ve gebelik oranları azalabilir. Sorunu engellemek icin Lazer ICSI yontemi uygulanır. Bu işlemde yumurtanın kalınlaşmış olan zarı once lazer yardımı ile inceltilir ve sonrasında spermi yumurta icine taşıyacak iğne yumurta icine inceltilmiş delikten sokulur. Bu işlemin yumurtanın zarar gormesini onlediği, dollenmeyi ve gelişen yumurtanın kalitesini arttırarak gebelik oranlarını yukselttiği bulunmuştur.
9. Kultur sıvısı kullanımı: Her yumurta ve her embriyo icin uygun geliştirme sıvıları bulunmaktadır. Yumurtaların olgunluğu ve gebelik oluşturma yetenekleri kadın yaşı, yumurta rezervi, kullanılan ilacların yumurtalar uzerindeki etkileri gibi faktorlerle belirlenmektedir. Dolleme ve embriyo oluşması vucut sıvılarına en yakın ozellikleri gosteren sıvılar icinde (kultur vasatları) icinde yapılmaktadır. Uygun olmayan vasatların secilmesi ve kullanılması embriyo kalitesini bozarak gebelik şansını duşurmektedir. Yumurta ve embriyoya ozel vasatların kullanılmasının gerekliliği acıktır.
10.Hastaya ozel inkubatorler: Dollenmiş yumurtalar 'inkubator ' denilen ozel dolaplarda geliştirilmektedir. Bu aletlerin yumurtalara ve embriyolara uygun ısı, nem ve ortam sağlaması gereklidir. Dolapların kapaklarının fazla acılması, kullanılan gaz basınclarının duşmesi, ısı değişiklikleri ortamı bozarak embriyo gelişmesine zara vermektedirler. Bu etkilerin en az duzeye indirilebilmesi icin 'Her Cifte bir İnkubator ' kavramı ortaya atılmıştır. Bu uygulamada her cifte ait ozel alanlar oluşturulmuştur. Bu bolge sadece tedavisi sure cifte ayrılmakta ve olumsuz etkilerin ortaya cıkması en az duzeye indirilmektedir.
11.Embriyoskop = Video ile embriyo izleme = Embriyo gelişiminin surekli izlenmesi: Elde edilen embriyoların gelişimlerinin saat saat, gun gun ozel videolar tarafından kaydedilmesi ve bu gelişmelerin tek tek embiryo duzeyinde yapılabilmesi bize ne sağlayabilir?' diye duşunerek İtalya, Roma ve Bologna'daki iki merkezle surdurduğumuz on calışmalarda elde edilen verilerin ışığında embriyoların gelişimlerinin laboratuarda surekli olarak izlenerek en iyilerinin secilmesi işleminin CLINIC Tup bebek laboratuarında bazı hasta gruplarında kullanmaya başladık ve bu hastalarda teknik başarı oranlarında onemli bir arttırıcı etki sağladı. Kullanım alanları aşağıdaki şekilde ozetlenebilir :
o Yumurta sayıları az olan kadınlarda embriyo kalitesi saptanması ve muhtemel gebelik oranları hakkında bilgi sahibi olabilmek icin
o Fazla embriyo oluştuğunda dondurulacak embriyoları secmek ve bu embriyoların kullanılması sonucunda elde edilecek gebelik oranları hakkında fikir sahibi olabilmek icin
o Once gebelik oluşmaması ile ilgili olarak rahim ic zarında problem olduğu tespit edilmelidir. Uygulanan ceşitli testlerle yapılmaktadır tup bebek tedavisi oncesinde sorun saptanmaktadır.
o Bu işlemler yapılırken diğer taraftan laboratuarda yumurtalar spermlerle dollenmekte ve embriyolar elde edilmektedir. Tercihen embriyoskopi denilen bir yontemle hucrelerin kaliteleri saptanarak rahim icine transfer edilecek embriyolar secilmekte ve transfer gunune karar verilmektedir.
o Laboratuarda elde edilen gebelik aşısı olarak da adlandırılan sıvı embriyolorın rahim icine konulacağı gunden bir gun once veya aynı gun rahim icine verilir. Bu işlem rahim icini daha sonradan transfer edilecek embriyoların gomulmelerine uygun hale getirir diğer bir deyişle gebeliğin oluşmasına uygun hale getirir. Bu şekilde hazırlanmış rahim ici zarının konulan iyi kalitede embriyoları daha yuksek oranda kabul edeceği yani gebelik oluşmasına yardım edeceği calışmamızda bulunmuştur. Ayrıca bu tip bir uygulama daha sağlıklı gebelik oluşacağı icin gebelik kayıpları yanı duşukler onlenebilmektedir.



[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]