Peygamber Efendimize cehennem nasıl gosterildi? Cehennem ehlinin coğunluğunu kimler oluşturur? Nankorluk denildiğinde ne anlamalıyız? Dr. Murat Kaya anlatıyor...
İbn-i AbbĂ‚s (r.a) ’dan rivĂ‚yet edildiğine gore
Nebiyy-i Muhterem Efendimiz (s.a.v) şoyle buyurdular:
“‒
Bana Cehennem gosterildi. Bir de gordum ki Cehennem ehlinin ekseri kadınlardır. Cunku onlar inkĂ‚r ederler.”
Bunun uzerine ashĂ‚b-ı kirĂ‚m:
“‒(YĂ‚ RasûlĂ‚llĂ‚h,) AllĂ‚h ’ı mı inkĂ‚r ederler?” diye sordular.
Efendimiz (s.a.v):
“‒
Onlar kocalarına karşı kufrĂ‚n (nankorluk) ederler. İhsĂ‚na karşı kufrĂ‚n ederler. Birisine dunyĂ‚ dunyĂ‚ oldukca ihsĂ‚n etsen de sonra senden (hoşuna gitmeyen) bir şey gorse, «ZĂ‚ten senden hic hayır gormedim ki!» der.” buyurdular. (BuhĂ‚rî, ÎmĂ‚n, 21)
BU HADİSTEN NE ANLAMALIYIZ? "SĂ‚lih ameller îmĂ‚ndandır" demek bunların aksi olan gunĂ‚hlar işlendiğinde insanlar kufre duşer demek değildir. Zira kufur de derece derecedir. İnsanı ebediyyen Cehennem ’e hapsedecek kufur gercek kufurdur. Bunun dışında Arapca ’da nankorluğe de kelime mĂ‚nĂ‚sı dikkate alınarak kufur denilmiştir. Yani nankorluk yapan kimse kendisine yapılan ihsanları ortup onları gormediği icin onun bu davranışına ortmek mĂ‚nĂ‚sına kufur denilmiştir. Ancak bu gunah, mu ’mini îmĂ‚ndan cıkarıp onun
Cehennem ’de ebedî kalmasına sebep olmaz.
Buradan anlaşıldığına gore kufur kelimesinin farklı mĂ‚nĂ‚ları vardır. Buyuk gunahlar her ne kadar insanı kufre yaklaştırsa ve kufrun postası olsa da sahipleri hemen tekfir edilmez.
Gunahlar îmanın nûrunu zayıflatır. İnsanlara ve bilhassa da kocaya karşı yapılan nankotluk ve vefasızlık, uzak durulması gereken buyuk gunahlardandır.
İslam ve İhsan
HADDİNİ BİLMEK