Yusuf Suresi 61. ayeti ne anlatıyor? Yusuf Suresi 61. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yusuf Suresi 61. Ayetinin Arapcası:قَالُوا سَنُرَاوِدُ عَنْهُ اَبَاهُ وَاِنَّا لَفَاعِلُونَ
Yusuf Suresi 61. Ayetinin Meali (Anlamı):Kardeşleri de: “Onu bizimle gondermesi icin babasını ikn etmeye calışacağız; evet, bir yolunu bulup bunu mutlaka başaracağız” dediler.
Yusuf Suresi 61. Ayetinin Tefsiri:Yûsuf (a.s.), muhtemel ki, erzak yukleri hazırlanıncaya kadar kardeşlerini kendi hÂnesinde ağırladı, ziyafetler verdi, ikram ve ihsanda bulundu. Bu sırada onlarla konuştu. Konuşma esnasında durumları, aileleri, baba ve diğer kardeşleri hakkında daha teferruatlı bilgi aldı. Geride yaşlı bir babaları ve ona yardımcı olan bir kardeşleri olduğunu soylediler. Bu sebeple onu getiremediklerini, fakat onun adına da erzak almak icin bir deve getirdiklerini belirtip, yiyecek verirken onu da hesaba katmasını talep ettiler. Hz. Yûsuf onların istedikleri şekilde yuklerini hazırlattı. Ancak, cok sevdiği oz kardeşi Bunyamin ’i yanına getirtmek icin bunu fırsat olarak değerlendirdi. İkinci gelişlerinde babalarıyla birlikte kalan o kardeşlerini de yanlarında mutlaka getirmelerini istedi. Getirmedikleri takdirde, “geride bir kardeşimiz daha var” sozlerinde yalancı sayılacakları icin, Mısır ulkesinin herhangi bir yerinden bir daha erzak almalarının asla mumkun olamayacağını ve bu konuda kendisinin de yapacağı bir şey bulunmadığını kesin bir dille ifade etti. Hedefi, Bunyamin ’i getirmeye onları mecbur bırakmaktı. Onlar da mesajı tam olarak aldılar, işin ciddiyetini kavradılar ve bir yolunu bulup babalarını ikna ederek Bunyamin ’i mutlaka getirmeye calışacaklarını soylediler. Bu arada Hz. Yûsuf, hem kerîmliğinin ve comertliğinin bir tezahuru olarak, hem de kardeşlerinin bir daha ki sefere daha kolay ve istekli gelmelerine yardımcı olacağını hesaba katarak, aldıkları erzak karşılığında odedikleri sermayelerini de geri yuklerinin icine koydurdu.
Yûsuf (a.s.) butun bunları, Rabbinin kendisine verdiği talimatlar doğrultusunda yapıyordu. Ona kalsa babasına derhal mujdeyi ulaştırır ve ailesini yanına alırdı. Fakat ilÂhî hikmet daha bir takım imtihanların olmasını ve bir kısım sırların cozulmesini gerektiriyordu:
Yusuf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yusuf Suresi 61. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan