Soliter Rektal Ulser Sendromu nedir?
Soliter rektal ulser sindirim sistemimizin son kısmı olan rektumda meydana gelen bir ulser veya yaradır. Kanama, mukuslu akıntı, dışkılama sonrası yetersiz boşalma hissi ve zorlu dışkılama, ağrı ve halsizlik ile kendini gosterir. 40-50 yaşlarında daha sık gorulmekle beraber 14-76 yaş aralığında da gorulmektedir. Anal girimden (makatın ağzından) yaklaşık ilk 10cm icinde sıklıkla gorulur. Kolonoskopik gorunumu nedeni ile sıklıkla barsak (rektum) kanseri, iltihabi barsak hastalığı ile karışır. Bu nedenle mutlaka biyopsi ile bunlar dışlanmalıdır. Rektal kanama, ıkınarak dışkılama, pelvik ağrı, inkontinens, dışkılama hissi sık gorulen semptomlardır. Nedenleri tam olarak aydınlatılmamış olmasına rağmen sıklıkla suclanan rektal prolapsus (makat sarkması) ve paradoks puborektal kasılma (rektal inerşia-beyin ve makat arasındaki koordinasyon bozukluğu yani dışkılalama icin tuvalete gidildiğinde tuvalet yapmak icin ıkınmaya rağmen makat kaslarının gevşememesi) kabul edilmektedir.
Tanı klinik, rektal muayene, kolonoskopi ve patoloji sonucu ile konulmaktadır. Ayırıcı tanıda hemoroid-basur, anal fissur-catlak, Ulseratif Kolit, Crohn hastalığı, malignensi, amip, kolsistitis sistika profunda ve endometriozis dışlanmalıdır.
Defekografi ve anal manometri gibi testler ile rektal prolapsus (makat sarkması) ve anal kanal dinlenme-sıkma basınclarının yuksekliği saptanabilir.
Tedavide rektal prolapsus denilen barsak sarkması varsa rektopeksi ameliyatı duşunulebilir. Ama oncelikli tedavi konservatif yani medikal tedavidir. Tedavide hedef kabızlığı ve uygunsuz puborektal kasılmayı onlemek ve duzeltmektir. Uygun posalı beslenme ve biofeedback tedavinin temelini oluşturmaktadır. Biofeedback, isminden de anlaşılabileceği gibi bir fonksiyonun kişiye geribildirimidir. Anal bolgenin gevşemesinin (aslında bazı hastalıklarda da kasılmasının) derecesinin hastaya gosterilerek bu fonksiyonu geliştirmesini sağlamak/provoke etmektir. Bu amacla orneğin audio-visual biofeedback aletleri kullanılagelmiştir. Anal kanala ince bir basınc probu/basınc olcer yerleştirilir. Hastaya kasması ve gevşemesi soylenir. Hasta ve hekim cep telefonu buyukluğunde bir monitorden kasma ve gevşemenin derecesini hem ışıklı/şematik olarak gorurler; hem de bu işleve uyarlanan bir sesin artıp azalmasıyla işitirler / buna gorsel-duysal biofeedback denir. Son zamanlarda daha gelişmiş software'ler yardımıyla bilgisayar yardımlı EMG biofeedback (FemiScan) sistemleri kullanıyoruz. Hekim yerine, daha iyi ayarlanmış ve surekli bir bilgisayar kontrolu ve kaydı ile biofeedback uygulanabiliyor. Tum bunlarda amac, hastanın ne kadar kasıp gevşediğini ona anında ve doğru ileterek doğru egzersiz yapmasının sağlanmasıdır/ve tabii, gelişimin kaydedilmesidir.
Cerrahi olarak rektopeksi, lokal olarak ulsere alanın cıkarılması ya da barsağın karna ağızlaştırılması (stoma-kolostomi) acılması yapılmaktadır. Bu tedaviler konservatif tedaviye yanıt vermeyen hastalarda tercih edilmekte olup cerrahiye rağmen tekrarlama olasılığı yuksektir.
Sonuc olarak soliter rektal ulser sıkıntılı bir hastalık gurubu olup, bu konuda deneyimli kolorektal cerrahlar tarafından irdelenmeli, tedavi edilmelidir.
[h=2]Ankara Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]