Psikotik bozukluklarda ceşitli terapi yontemleri de kullanılabilmektedir. Bunlar arasında bilişsel davranışcı terapi modeli cok kullanılan terapi modeli olsa da dinamik terapiler de etkili olabilmektedir. Psikoloğun hastanın sanrılarını, varsanılarını, davranış boyutlarını, konuşmalarındaki dağınıklığının oykusunu almalı ve ona gore calışma stili geliştirmelidir. Burada psikolog terapiyle calışırken psikofarmakolojik desteğinin takibini de psikiyatr eşliğinde takip etmesi psikoloğa yarar sağlayacaktır. Aynı zaman da hastanın ailesiyle olan bilgi alışverişi bir butun olarak hastaya olumlu katkıda bulunulacağı yadsımaz gerceklerden bir tanesidir.
BİLİŞSEL TERAPİ
Hallusinasyonların Bilişsel Terapi ile Ele Alınması
Bilişsel bakış acısından gercekte olmayan bir şeyi goruyormuş hissiyatı kişiye dışarıdan yani zihninin dışından geliyormuş gibi gelen kişinin kendiliğinden ortaya cıkan(otomatik) duşunceleri olarak değerlendirilir.
Hallusinasyonlar zorlayıcı yaşam olaylarını ve koşullarını dışsallaştırma eğiliminden kaynaklanır. Bu kişilerin halusinasyonlara anlam yukledikleri, iceriğini tartıştıkları, bunlarla baş etme yontemleri geliştirmelerinin sağlanması ve halusinasyonların kendisiyle ilgili duşunceleri yansıttığının uygun bir bicimde gosterilmesi yarar sağlayacaktır. Hastaya aynı zaman da tetikleyici etmelerin, gosteren duygusal ve davranışsal tepkilerin, başa cıkma yaklaşımlarının, ilişkili diğer duşunceleri ve eşlik eden imgelerin araştırılması gerekmektedir. Hastanın yerleşik duşuncelerini sorgulamak adına aşağıdaki gibi birtakım yaklaşımlarda bulunulabilir;
Duyduğu seslerle ilgili olarak kanıtlar sıralanabilir
Duyduğu seslerin gunluk işlevselliğini bozma bicimi ele alınabilir.(kacınma davranışı gibi)
Yonlendirecek buldurma yontemine başvurabilir.(korkulan seslere karşın gosterebileceği tepkiler uzerinde yeniden calışabilir)
Oyunlaştırabilir.
Kokleşmiş yerleşik duşuncelerini değiştirmesine yardımcı olmak
Radyo, Tv acılabilir
Muzik dinlenebilir
Bir arkadaşıyla sohbet edinebilir
Spor yapılabilir
Hezeyanlarının Bilişsel Terapi Modeli İle Ele Alınması
Ustbiliş surecinin aktifleşebilmesi acısından kendilik kavramını tehdit etmektedir. Ustbilişin farkındalığı paranoid şizofreni de ofke ve yanlış inanclar veya başkalarından gelen eziyet ile karakterize edilmektedir. Psikotik belirtilerin yapısından dolayı direnci azaltmak klinik populÂsyonu tedavi ederken arzu edilen başarı olabilir. Direnci buyukluğunu etkileyen faktorler arasında;
Tehdit edilen spesifik ozgurluğun onemi
Tehdidin buyukluğu bu acıdan onemlidir.
Direnci asgari olcude azaltmak icin değişimi en zayıf olandan başlatmak, hastadan sadece duşunceleri icin alternatif belirlemesini istemek, inancın kendisinin aksine inanc kanıtlarına meydan okumak, hastanın kendi inancına karşı olan delilleri dile getirmesine teşvik etmek hasta icin faydalı olacaktır. Hastanın hezeyanlarını terapi yoluyla ele almak hezeyanların buyuk olcude gelişmesinde onem arz etmektedir. Kişi bu hezeyanları hatırlamakta gucluk cekebilir. Anımsatılmaya calışılmalı ve bilgi alınmalıdır. Kişi anımsamak istemiyor gibi gorunuyorsa bunu sınamak gerekir.
“Sizi etkileyen olayları anımsamak size cok rahatsızlık mı veriyor? İsterseniz hazır olduğunuzda bu konuya geri donebiliriz? Denebilir.
Kişinin duraksaması rahatsızlık duyduğu ya da kendisine acı veren birtakım olaylar olduğunu gosterse bile kuşkucu olduklarından dolayı da bu şekilde davranabilirler.
PSİKOSOYAL BECERİ EĞİTİMİ
İletişim becerileri ile alakalı
Kişilerarası problem cozme ile alakalı
Herhangi bir iş ile uğraşmak vb. yoluyla kişinin hastalık nedeniyle kaybettiği ya da hic kazanamadığı temel becerileri kazandırmayı hedeflenen eğitimlerdir.

[h=2]Malatya Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]