İngiltere'de ilk kez tek bir organı hedef alan kemoterapi uygulandı.

Southampton hastanesinin doktorları, şu anda iki hastaya, sadece karaciğerlerini hedef alan kemoterapi uygulandığını, her ikisinin de karaciğere sıcrayan, nadir gorulen goz kanseri hastası olduğunu soylediler.

İşlem sırasında karaciğerin her iki tarafında damarların icine balonlar yerleştirilerek, organın vucudun geri kalanından soyutlandığı belirtildi.

"Kemo-banyosu" olarak adlandırılan ve 60 dakika suren işlem cercevesinde karaciğere kemoterapi ilaclarının pompalandığı ve organ vucudun geri kalanıyla yeniden bağlantıya gecmeden once karaciğerdeki kanın temizlendiği kaydedildi.

Her iki hastanın da iyiye gittiği ve tumorlerinin "daha kucuk gorundukleri" belirtildi.

Kemoterapi ilacları, hızla buyuyen kanserli hucreleri oldurmenin yanı sıra vucudun sağlıklı olan bolumune de saldırıyor.

Doktorlar, tek bir organı hedef almanın, yan etkileri onleyebileceğini ve hastaya zarar vermeden daha yuksek dozda tedavi uygulanması anlamına gelebileceğini soyluyorlar.

Kemoterapi ilacları normalde hastalara damar yolundan veriliyor. İlaca, tumorle birlikte tum vucut maruz kalıyor ve tedavi, yorgunluk, sac dokulmesi ve doğurganlık kaybı gibi yan etkilere neden oluyor.

"Kemo banyosunun", bobrek, pankreas ve akciğerler gibi organlara uygulanabileceği belirtiliyor.

Teknik, ABD ve Avrupa'nın diğer ulkelerinde de deneniyor.