Vucudumuzda bulunan bazı dokuların fazla baskı yapması, vucutta
sinir sıkışması yaşanmasına sebep olur.
Peki sinir sıkışması nedir? Dokuların arasında başlıca; kıkırdak ve kas dokuları gelir. Beyin ve omurilikten tum kaslara kadar hareket komutunu kaslar verir. Sinirler, vucudumuzu hareket ettirmemizi sağlamaktadır. El, ayak, bacak ve kolları, sinirler sayesinde oynatabiliriz. Fakat sinirler baskı ile karşılaşırsa, vucut fonksiyonlarımız bu durumdan etkilenir. Vucutta bulunan sinirler, ince elektrik kablolarına benzetilebilir. Vucut hareketlerinin yanında tum duyuların iletilme gorevi de sinirlerdedir.
Sinir Sıkışması Nedir?
Hareket ve duyu ozelliği bir arada uyum icerisinde calışmaktadır. Bu uyumluluk, kolları, bacakları, elleri ve ayakları hareket ettirmemizi sağlar. Sinirler sayesinde tum fonksiyonlar kusursuz bir şekilde işlemektedir. Fakat bazı durumlarda el ve ayak kaslarına giden sinirler baskıya uğrar. Bu baskı ince kanallardan gecerken oluşur. Tum bu baskı sonucu vucutta sinir sıkışması meydana gelir. Vucutta sinir sıkışmalarının en fazla gorulduğu yer, el bilekleri ve el parmaklarıdır. Bu sıkışmaya “Karpal Tunel Sendromu” denmektedir. Elin dort parmağına bağlı sinirlerin baskı sonucu sıkışması ile ortaya cıkan bir sendromdur. Bu sendrom ile; elini cok kullanan meslekler ve ev hanımları sıkca karşılaşır.
İlgili Link: Omuz Ağrısı Neden Olur?
Sinir Sıkışması Belirtileri
Vucudumuz olağandan farklı bir durum ile karşılaşırsa bunu değişik şekillerde ortaya cıkarır. Vucutta gorduğumuz belirtiler sayesinde hastalıklara tanı konur.
Sinir sıkışması belirtileri icin aşağıdaki maddeler dikkate alınmalıdır.
Geceleri uykudan uyandıran el uyuşmaları Elde ağrılar ve yanmalar olması Karıncalanma hissi Sinir sıkışması hissedilen yerde kaslarda hissizlik Kas yorgunluğuna bağlı kas gucsuzluğu Sinir sıkışması hissedilen yerde yumuşama Terleme durumunun artması veya azalması El ve ayaklarda hareket kısıtlanması Sıcağı ve soğuğu daha fazla hissetme Bacak ve beldeki sinir sıkışmalarında, ozellikle merdiven cıkarken oluşan ağrılar Oksurme ve hapşırma sırasında vucutta beliren ağrılar En onemli belirtiler arasında el uyuşmaları gelmektedir. Bu uyuşmalar gece uykudan uyandıracak seviyeye ulaşabilmektedir. Ellerde sinir sıkışması yaşayan kişiler, ellerini aşağı yukarı hızlı bir şekilde hareket ettirince uyuşmanın rahatladığını soylemektedir. Gun icerisinde belirtiler artabilir. Artan uyuşmalar yuzunden kişi, eşyaları tutamaz duruma gelebilir. Ayaklarda ortaya cıkan “Tarsal Tunel Sendromu” ozellikle sivri burunlu ayakkabı giyen kişilerde ortaya cıkmaktadır. Bu durum ayak bileklerinde ve ayak parmaklarında uyuşmalara sebep olur. Elde gorulen belirtiler ayaklarda da ortaya cıkar.
Sinir Sıkışması Nedenleri
Beyin, vucudu bir butun şeklinde algılar ve vucut bu şekilde hareket eder. Vucudun bambaşka yerinde gorulen bir problem, başka hastalıkların sebebi olabilir.
Sinir sıkışması nedenleri genellikle aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
Sinir Sıkışması | Sinir Sıkışması Nedir
Stres Bel fıtığı Obezite Oturuş bozuklukları Spor aktiviteleri Şeker hastalığı Rutin eylemler Yaralanmalar Kistler ve tumorler Genetik etkenler
Sinir Sıkışması Tedavisi
Sinir sıkışması tedavisi icin once tanı konulması gerekmektedir. Doktor, ilk muayeneyi el ile yapar. İlk muayeneden sonra EMG adı verilen ozel bir alet ile sinirler olculur. Bu muayeneden sonra, ilerlemiş olmayan vakalarda ve his kaybı oluşmamış kişilerde tıbbi tedavi uygulanır. Fakat bunun dışında fizik tedavi yontemine gidilir. Elin dinlendirilmesi sağlanacak ozel bir alet yardımı ile tedavi sağlanabilir. Bunun yanında enjeksiyon tedavisi almakta mumkundur.
Sinir sıkışmalarının oluştuğu yerlerde hızlı bir rahatlama ve iyileşme fizik tedavi yardımı ile olur. En sık kullanılan tedavilerin arasında su tedavisi, ultrason, parafin ve lazer bulunmaktadır. Bu tedavilerin yanında yapılacak egzersizler sayesinde kasların rahatlatılması sağlanır.
Cok ilerlemiş vakalarda cerrahi operasyona başvurulabilir. Cerrahi operasyonlarda, el ve ayak bileğinden gecen sinir gecişi rahatlatılır. Ameliyattan sonra 20 dakikalık bir seansla fizik tedavi uygulanarak, kasların guclendirilmesi sağlanmaktadır.
Kaynak: https://dinamikyasam.com/sinir-sikismasi/