Tanım:
Boy uzaması, buyume ile birlikte kol ve bacak kemiklerinin uc kısımlarında bulunan buyume plaklarında kemik oluşumu ile gercekleşir. Fizyolojik uzama ozellikle buluğ cağında hızlanarak 18 yaş civarında buyume plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama icin ameliyat dışında da bir secenek artık kalmamıştır.
Kol ve bacak ameliyatla uzatılabilmektedir. Boy uzatılması ise gercekte cerrahi olarak her iki bacak kemiklerinin uzatılmasıdır. Bu uzama esnasında diğer bacak dokuları da birlikte uzayarak kol, bacak ve de boy uzamış olur.
Tarihce:
Kol, bacak ve boy uzatma işlemi yaklaşık 50 yıldır ceşitli yontemlerle yapılabilmektedir.
İlizarov sirkuler fiksator yontemi, bilinen en eski ve en yaygın kullanılan yontemdir.Kemik icine uzayan civi uygulanması yontemi hasta uyumu acısından en tercih edilebilecek yontemdir. Ancak bu sistem her hastaya uygulanamamaktadır. Yeni bir teknik olması nedeni ile eğitim sureci tamamlanmamıştır. Ayrıca uzatma suresince hastanın uzerine basmasına musaade edilmez ve tekerlekli sandalye kullanması tavsiye edilir. Enfeksiyon gelişmesi durumunda ise işleme devam edilemeyeceği gibi ciddi bir enfeksiyonla da uğraşmamız gerekecektir. Bununla birlikte en pahalı yontemdir.
HOLYFIX YONTEMİ İLE UZATMA:
HOLYFIX Yontemi 1997 den itibaren uygulanmakta olan Monolateral pin turu bir yontemdir.
Tanım:
Boy uzaması, buyume ile birlikte kol ve bacak kemiklerinin uc kısımlarında bulunan buyume plaklarında kemik oluşumu ile gercekleşir. Fizyolojik uzama ozellikle buluğ cağında hızlanarak 18 yaş civarında buyume plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama icin ameliyat dışında da bir secenek artık kalmamıştır.
Kol ve bacak ameliyatla uzatılabilmektedir. Boy uzatılması ise gercekte cerrahi olarak her iki bacak kemiklerinin uzatılmasıdır. Bu uzama esnasında diğer bacak dokuları da birlikte uzayarak kol, bacak ve de boy uzamış olur.
Tarihce: Kol, bacak ve boy uzatma işlemi yaklaşık 50 yıldır ceşitli yontemlerle yapılabilmektedir. İlizarov sirkuler fiksator yontemi, bilinen en eski ve en yaygın kullanılan yontemdir.
Bu yontemde kol yada bacak kemiği cerrahi işlemle kesilerek her iki kemik parcasına 1.5-2 mm celik teller bir taraftan sokularak diğer taraftan cıkarılmak sureti ile takılır. Bu şekilde en az 8 tel takılır. Bu teller aliminyum, celik ya da karbondan yapılan (en az 4) halkalardan oluşan fiksatore tutturularak gerilir. Bu sistemde damar sinir zedelenmesi ve enfeksiyon en onemli komplikasyonlardandır. Ayrıca hasta uyumu ve konforu acısından en sıkıntılı yontemdir.
Wagner ve De Bastiani yontemleri Monolateral pin turu fiksator yontemleri olup İlizarov yontemine gore fiksator kaynaklı komplikasyonlar daha az ve hasta uyumu daha iyidir.
Kemik icine uzayan civi uygulanması yontemi hasta uyumu acısından en tercih edilebilecek yontemdir. Ancak bu sistem her hastaya uygulanamamaktadır. Yeni bir teknik olması nedeni ile eğitim sureci tamamlanmamıştır. Ayrıca uzatma suresince hastanın uzerine basmasına musaade edilmez ve tekerlekli sandalye kullanması tavsiye edilir. Enfeksiyon gelişmesi durumunda ise işleme devam edilemeyeceği gibi ciddi bir enfeksiyonla da uğraşmamız gerekecektir. Bununla birlikte en pahalı yontemdir.
HOLYFIX YONTEMİ İLE UZATMA:HOLYFIX Yontemi 1997 den itibaren uygulanmakta olan Monolateral pin turu bir yontemdir. Wagner ve De Bastiani yontemlerinin geliştirilmiş şeklidir.
Yani kemiğe tek taraflı dışarıdan takılan civilerin HOLYFIX cihazına takılması ile oluşur. Civiler damar ve sinirin olmadığı, cilde en yakın ve en guvenli bolgeden takılır, ve civiler kemik icerisinde kalır; karşıya gecmez. Enfeksiyon cok daha azdır ve işlemin tamamlanmasını engellemez. Ayrıca HOLYFIX yonteminin bir parcası olan HOLYPIN sayesinde bu risk minimuma indirilmiştir. HOLYFIX ozel aluminyum ve titanyum alaşımından yapılması nedeni ile daha hafif ve MRI uyumludur. Sistem biyomekanik olarak son derece stabil ve guvenli olup tedavi suresince hasta uzerine basarak yuruyebilir. Uzatma işlemi cok pratiktir; hasta tarafından kolayca yapılabilmektedir. Ayrıca HOLYFIX, kemik oluşumunu hızlandıran ve kısalma oluşturmadan kemiğe yuk aktaran (dinamizasyon) ozel tasarıma sahiptir.
Holyfix Sistemi ile bipolar uzatma
İkinci jenerasyon fiksator sistemi: Ortovia fiksator sistemi:
Holyfix sisteminin geliştirilmiş modelidir. Uzatma yontem ve tekniği aynı olmakla birlikte Ortovia sistemi daha guvenli, klinik uygulama ve hasta adaptasyonu acısından daha pratik bir sistemdir.
Uzatma işlemi 6 safhadan oluşmaktadır:
1. Muayene ve tetkik
2. Ameliyat
3. Hastanede yatış
4. Uzatma sureci
5. Uzatılan kemiğin guclenmesi (konsalidasyon)
6. Sistemin cıkartılması
1. Muayene ve Tetkik: Hasta merkez kliniğimizde kabul edilir. Gerekli muayene, goruşme ve on bilgilendirme yapılır. Radyolojik tetkikler ve olcumler, diğer gerekli tetkikler yapılır. Radyolojik olcumler ve tetkiklerle tekrar muayene ve değerlendirme yapılır. Hasta detaylı olarak bilgilendirilir. Ameliyat ve ameliyat sonrası planlanarak ameliyat gunu belirlenir.
2. Ameliyat: Hastanın ameliyattan en az bir gun once hastaneye gelerek ameliyat oncesi tetkikleri yaptırması, hastane ve tedavi ekibini tanıması yerinde olacaktır. Ameliyat genel anestezi veya spinal anestezi altında yapılır. Buna anestezi doktoru ile hasta birlikte karar verirler.
Ameliyatımız genellikle turnike altında olur ve kansız ameliyat yapılır. Dolayısı ile kanama cok azdır. Hastaya kan verilmesi gerekmez.
KOL-BACAK UZATMA:
Uzatma duşunulen kemik miktarı 5 cm’ye kadar tek seviyeli, 5 cm’nin uzerinde uzatılacaksa iki seviyeli kesi yapılır. Kemik kesilmeden once kesilecek bolgenin her iki yanına hastanın vucut ağırlığına gore iki veya ucer civi uygulanır. Uygun HOLYFİX fiksator hazırlanarak uygulanır.
Ameliyat icin cilt kesisi her seviye icin 3-4 cm olup estetik olarak icerden dikilir ve alınacak dikişler olmaz. Tek bolgeli tek kol-bacak uzatma ortalama 40 dakika, cift bolgeli tek kol-bacak uzatma 60 dakika ve
BOY UZATMA:
Boy uzatma işlemi her iki bacak uzatma işlemidir. Her iki bacak aynı anda uzatıldığında boy da uzamış olur. Boy uzatma işlemi tek seviyeli (5 cm kadar) 90 dakika, cift seviyeli (10 cm kadar ) 2-2.5 saat surer.
3.Hastanede yatış: Hastanede tek kişilik odalarda bir kişi refakat edecek şekilde kalınır.
Hasta odaları
Tek kol yada bacak uzatılacaksa 2-3 gun kalınır. Eğer boy uzatılacaksa 4-7 gun kalınır. Bu surede tedavi ve sonrası, uzatma işlemi ile ilgili hasta bilgilendirilir. Koltuk değnekleri ile yurume ve civi dibi bakımı oğretilir. Hastaya fizik tedavi eğitimi verilerek eksersizleri yapılarak oğretilir. Uzatma işlemi uygulamalı olarak oğretilir.
4. Uzatma Sureci: Uzatma işlemine hastanede başlanır. Uzatma hastaya oğretilerek her uzatma seviyesi icin dort eşit parcada (4x0.25mm) gunde toplam 1mm uzatır.
Hasta bu sure zarfında evine taburcu edilir. Daha fazla gozetimimizde kalmak isteyen hastalar hastanemizde ya da merkez kliniğimize yakın konaklama merkezlerinde kalabilirler. Bu sure zarfında hastamız koltuk değnekleri ile basarak yurutulur. Hastaya yattığı sure zarfında fizik tedavi ekibimiz, uzatma suresince germe, adale ve eklem hareketlerini koruma egzersizleri yapar ve oğretir. Tedavi suresince hasta bu eksersizleri yapmalıdır. Hastaya civi dibi bakımı oğretilir. Hasta ameliytın ikinci haftasından itibaren (ozel durumlar haric) tedavi suresince banyo yapabilir. 15-30 gunluk periyotlarla klinik ve radyolojik kontrolleri yapılır.
5. Kemik kuvvetlenmesi (konsolidasyon): Uzatma işlemi tamamlandıktan sonra uzatılan kemik bolgesinin kuvvetlenmesi ve yuk taşıyacak hale gelmesi icin gecen suredir.
Uzatma sonrası kemiğin tamamen iyileşmiş hali
Bu sure uzatma suresi ile birlikte takribi her cm icin ortalama bir aydır. 20-30 gunluk periyotlarla kontrollere cağrılı. Şehir dışında yaşan hastalar coğunlukla rontgenlerini ve gereğinde fotoğrafını gondermek sureti ile kontrolleri yapılabilmektedir.
6. Sistemin cıkartılması: Uzatma işlemi ve konsolidasyon tamamlanmasını muteakip sistem cıkartılır. Sistem hastanede lokal anestezi altında veya genel anestezi ile kolayca acısız olarak cıkartılır. Vucutta başka bir materyal kalmaz. Cihazların cıkartılmasını mutakip kemikler tamamen normale donunceye kadar uzun yuruyuşler ağır eksersiz ve spora musade edilmez. Bol yuzme onerilir. Kemiklerin diğer kemikler kalitesine gelmesini mutakip her turlu fiziksel aktiviteye musade edilir.
Komplikasyonlar:
Bir ameliyat veya tedavi sonrasında gelişen istenmeyen durumlara komplikasyon denir. Uzatma işlemleri bir ameliyat yontemi olup her ameliyat gibi uygulanan anestezi yontemine veya ameliyat tekniğine ait komplikasyonlar yaşanabilir. Uygulanan tekniğe ve tedaviye yonelik farklı kompikasyonlar da yaşanabilir. Bu komplikasyonlar cerrahi tekniğe, uygulanan sisteme bağlı komplikasyonlar olduğu gibi hasta kaynaklı komplikasyonlar da olabilir. Bu komplikasyonlar başlıca doku yaralanmaları, enfeksiyon, deformite ve uygulanan sisteme ait komplikasyonlardır. Ayrıca sahip olunan hastalıklar veya kullanılmakta olunan ilaclara bağlı komplikasyonlar da yaşanabilir. Bu konuda doktorunuzu bilgilendirmeniz onemlidir. Bu komplikasyonlar sonrası ceşitli medical ve/veya cerrahi tedaviler gerekebilir. Bu tedaviler sonrası kalıcı sorunlar da yaşanabileceği unutulmamalıdır. Bu konuda doktorunuzdan detaylı bilgi edinmelisiniz.
[h=2]İstanbul Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]