Kilo alma yontemleriBazı kişiler icin kilo almak zordur ve denemeler yapmalarına rağmen kilo alamazlar. Zayıflıktan şikayet edenler ve kilo almak istiyorum diyenler icin kilo alma yontemlerini sizinle paylaşıyorum.
İlk olarak işin mantık kısmını kavramak onemlidir. İlk hedefimiz harcanan kalori ile alınan kalori arasındaki dengedir. Bu denge harcanan kalori, alınan kaloriden az olmasıdır.
Gunluk beslenme alışkanlığımıza fazladan kalori eklememiz gerekmektedir. Orneğin, gunde alınan fazladan 500 kalori haftada 0,5 kilogram kazanmamızı sağlar yada gunde alınan fazladan 1000 kalori haftada 1 kilogram kazanmamızı sağlar. Sonuc olarak her 7000 kalori fazla alım 1 kilogram kazanmamızı sağlar. Bu durum metabolizma hızına, cinsiyete, yaşa ve kilo durumuna gore farklılık gosterebilir. Spor ile birlikte kilo alınacaksa sporda harcanan kalori miktarı da eklenmelidir.
Kilonuzu BKİ (beden kitle indeksi) ile değerlendirip sağlıklı kilo aralığını belirlemeniz gerekir. BKİ aralıkları erkekler icin 23 kadınlar icin 22’dir. BKİ’ si 18,5 altında olanların kalp yetmezliği ve bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. Menopoz donemindeki kadınlar ve yaşlılar icin zayıflık kemik hastalıklarına neden olabilir. Zayıf kişilerin bağışıklık sistemleri guclu olmadığı icin cabuk hastalıklara yakalanma riski ve iyileşme surecleri uzun olduğu saptanmıştır. Zayıf erkeklerde cinsel sorunlara daha sık rastlanılmaktadır ve kadınlarda doğurganlık ile ilgili sorunlar oluşturabilmektedir. Zayıf kişilerin deri altı yağ tabakaları yetersiz olduğundan dolayı soğuk iklimlerde vucut ısılarının denetimi zor olmaktadır.
Zayıf olmanın ve kilo alamamanın bazı nedenler vardır. Bunlar:
Psikolojik durumlar ( stres, depresyon, yeme bozuklukları vb.)
Daha hızlı metabolizmaya sahip olanlar ve iştahı normalden daha az olanlar
Yuksek fiziksel aktivite
Yetersiz beslenme
Bağırsak parazitleri
Tiroid problemleri, diyabet, sindirim hastalıkları, kanser
Kullanılan bazı ilaclardır.
Zayıflığın nedeni araştırılmalıdır. Sonuca gore onleme yontemlerine gecilmelidir. Eğer bu durum beslenmenin enerjisinden dolayı ise yani yetersiz beslenmeden kaynaklanıyorsa sağlıklı beslenme ile duzeltilebilir.
Kilo alma suresince psikolojik algı da onemli yer tutmaktadır. Ben kilo alamıyorum, cok zayıfım diye kişilerin kendini şartlandırmamaları gerekir. Ben artık uyguladığım kilo alma yontemleri ile sağlıklı bir şekilde kilo alacağım ve kilo almaya başladım gibi cumlelerle kişiler kendini motive etmelidir ve buna inanmalıdır. Unutmamak gerekir ki inanmak başarmanın yarısıdır.
Kilo alma sureci sabır ve guc ister. Kısa surede alınan cok fazla kilolar sağlığımızı etkileyebilir ve kalıcı olmaz. Uzun zamana yayarak ve dengeli beslenerek kilo almak gerekir. Onemli olan doğru beslenme ile sağlıklı bir şekilde kilo almaktır ve kalıcılığı sağlayabilmektir.
Bitkisel besin takviyesi alabilirsiniz fakat dengeli bir beslenme daha cok onem taşımaktadır. Yeterli miktarda alınan karbonhidrat, protein ve yağ dışarıdan destek almanıza gerek bırakmayacaktır.
Amacımız vucutta gerekli dokuları oluşturarak kilo almaktır. Bunlar yağ ve yağsız dokuyu (vucut suyu, kemik dokusu ve kas dokusu) arttıracak şekilde olmalıdır. Sadece yağdan almak sağlıklı bir kilo alımı değildir. Onemli olan eşit ve dengeli şekilde kilo alımını sağlamaktır.
Bunun icin bir beslenme uzmanından yardım almalısınız. Detaylı analiziniz yapılarak size ozel program ile sorununuzdan kurtulabilirsiniz. Sağlıkla kalın.

[h=2]Bursa Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]