Kızlık zarı, halk arasında bekaret zarı olarak da adlandırılır, genc kızlarda cinsel organın girişini engelleyen 2-3 cm kadar iceride, 2-3 mm inceliğinde zarımsı bir dokudur. Farklı ceşitli şekiller alabilen bu zar genellikle vajina girişinde hilal şeklinde ve ince kılcal damarlarla cevrilidir. Kızlık zarı, isminden de anlaşıldığı gibi zar şeklinde duşunulse de aslında bir zar değildir. Hamileliğin 7 ve 12 ‘inci haftaları arasında embriyoda dış cinsiyetin gelişmesi gozlenir. Bu sırada embriyodaki genital duvarlar birleşip yapışarak erkeklerde testis torbasını oluştururken dişilerde bu duvarlar ayrılarak kucuk (labia minora) ve buyuk (labia majora) dış dudakları oluştururlar. Ancak ayrılma sonucunda ortada kalan ince dokuya kızlık zarı adı verilir. Anatomik olarak bilinen hicbir fonksiyonu yoktur. Kızlık zarı neden vardır sorusunun cevabı tıp biliminde bazı profesorler tarafından koruyucu olarak belirtilir fakat bunu daha cok ilk olma, ilk sahip gostergesi olarak tanınmaktadır.
Bu doku ilk cinsel ilişki sırasında anatomik yapıya gore esneyip genişler veya laserasyona uğrar ve kanar. Bu sebepten pek cok toplumda kızlık zarının kanaması ile bekaret arasında bağ kurulur. Kızlık zarının hasara uğramış olması kadında bekaret bozulması sebebi olarak gorulur. Ancak kadınlarda ve ergenlik sonrası kızlarda kızlık zarını inceleyerek bekarete veya daha once cinsel ilişki yaşamadığına dair bir sonuca varmak mumkun değildir, her 1000 kadından 1'i kızlık zarı olmadan da doğabilmektedir. Kızlık zarının yapısı ve şekli embriyo doneminde belirlenir. Yapılan araştırmalara gore genc kızların %50'lik bir kısmında ilk cinsel ilişki sırasında kanama olmamaktadır. Kızlık zarı, gunumuzde sadece ulkemizde değil ;coğu dunya ulkelerinde de genc kızların korkulu ruyası ve kadınların uzerinde hassasiyetle durduğu konulardan biridir.
[h=3]Kızlık Zarı Yırtılma Nedenleri[/h]Kızlık zarının ilk ilişki dışında yırtılmasının bircok sebebi olabilir hatta doğuştan kızlık zarı olmadığı da gorulebilir fakat yuzde olarak hicbir istatistik veri bilinmemektedir ve nadir rastlanan bir durumdur. Kızlık zarının bozulmasına cocukluk donemindeki bilincsiz hareketler, ozellikle jimnastik hareketi yapan bacağını yere sıfır olarak acabilen kızlardaki risk yuksektir. Bazen de ata veya bisiklete binmek gibi sebepler yuzunden kızlık zarının yırtıldığına sıkca rastlanmıştır.
[h=3]Kızlık Zarı Şekilleri - Turleri[/h]Kızlık zarı şekilleri arasında aşağıdaki turler gibi farklılıklar vardır ve kızlık zarının şekli her genc kızda değişkendir.
Butun genc kızlarda kızlık zarının şekli değişik ve ortasındaki delik de değişik boyut ve yapıdadır. İlk cinsel ilişki ile kanama olup olmayacağı bu ortadaki deliğin boyutuna ve bu yapının esneyip esnememesine gore değişir. En sık karşılaşılan kızlık zarı turlerini aşağıda bulabilirsiniz:
Annuler Kızlık Zarı (Annuler hymen)
Genc kızlarda en cok gorulen turlerden biri olan annuler kızlık zarıdır. Genc kızların % 82,5’inde bu turle karşılaşılmaktadır. Annuler kızlık zarı halka şeklinde yuvarlak olup vagina girişinde yuvarlak şekildedir. Normal kızlık zarı turudur. Bazen bulunan yuvarlak yapısı geniş olması durumunda yırtılırken kanlanma oranı fazla olmaz veya esnek olduğunda kanama olmaması normaldir Boyle durumlarda kanamalıydı, niye kanamadı, acaba bakire değil miyim?, bekaret yok mu? Endişesi duyulmaktadır. (fakat yırtılan kızlık zarında kanamanın olması istatiksel olaran %50 kanar veya kanamaz şeklindedir.)
İmperfore Kızlık Zarı (Imperfore hymen)
Kızlık zarının tamamen kapalı olduğu ; nadir olarak gorulen kızlık zarı ceşididir. Kapalı olan kızlık zarı ilerleyen yaşlarda onemli tıbbi sorunlar doğurabilmektedir. Reglinin (adetin) olması ile kan dışarı cıkamayacağı icin ic vajinal bolgelerde her ay regli (adet) kanı birikir. Bu durum şiddetli ağrılara sebep olur. 15 yaşına gelmiş genc kızların, kızlık zarı kontrolu yapılmalıdır. Eğer imperfore kızlık zarı durumunda ise kucuk bir ameliyat ile kızlık zarı alınması gerekir bu işlem sonunda durumu anlatan rapor "bekaret raporu" verilir. Uyuşturularak yapılan operasyonda ise acı duyulmaz.
Septalı Kızlık Zarı (Septal hymen);
Septalı kızlık zarı da cok karşılaşılan bir durum değildir, kızlık zarının ortasında bir kopru goruntusu gorunumdedir. İlk ilişkide aşırı ağrı ve kanama ile doktora başvurmalar gozlenmiştir bu gibi durumlarda da istenilirse ufak bir ameliyat ile ağrısız bir şekilde kızlık zarı aldırılabilir.
Kribriform Kızlık Zarı (Kribform hymen)
En nadir gozlenen tur Kribriform kızlık zarı turudur. Bir suzgec veya dantel goruntusundedir, bu gibi durumlarda ise ilk ilişki sırasında kızlık zarı genellikle zor yırtılır veya yırtılmaz sonuc olarak ta cerrahi mudahale gerektirir.
Ksentrik Kızlık Zarı (Ksentrik hymen)
Yarım daire şeklinde gorunen kızlık zarı turudur, bir tarafı kalın ve geniştir. İlk ilişkide yırtılma zor olabilir hekimlere ilişkiye girememe şikayeti ile baş vurulur. Bu gibi durumlarda da kızlık zarı yırtılması zor gercekleştiğinden doktor mudahalesine ihtiyac duyulmaktadır.
Yırtılmış Kızlık Zarı (Corrupt hymen)
Yırtılan kızlık zarı sadece hekim muayenesinde değerlendirilebilir ornek teşkil etmesi icin, resimde beyaz ok işaretleriyle yırtık alanlar gosterilmiştir. Normal bir kişi bu durumu gozleyemez, hekimler ise 7 gun icerisinde bozulmuş olan kızlık zarının ortalama kac gun icinde yırtıldığı bilgisini tahmini olarak belirleyebilir.
Esnek Kızlık Zarı (Flexible hymen)
İlk ilişki veya sonraki ilişkilerde yırtılmayan ve esnek olan kızlık zarı turudur, bu kızlık zarı turunde ortadaki acık olan alan normalden daha geniş ve esnek yapıya sahiptir. İlk ilişki sırasında zarar gormeyip cinsel organın girmesi ile kanama olmayan bir durumdur. Fakat bekaret endişesi duyan kişi doktor muayenesi ile bu duruma acıklık verebilir. Nasıl ki iklim ve yerleşimlere gore insanların fiziksel ozellikleri farklı ise (ornek: lazların burun tipi gibi) kişiden kişiye de bu kızlık zarı turleri gelişmektedir esnek kızlık zarı oranı da kucumsenmeyecek bir oran olup yuzde olarak bilinmemektedir.
[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]