AZOSPERMİ
İnfertilite ( Kısırlık ) ; Bir yıl boyunca duzenli bir cinsel ilişkiye rağmen cocuk sahibi olunamaması durumu infertilite ( kısırlık ) olarak ifade edilir. Kısırlık problemleri sebebiyle cocuk sahibi olamayan ailelerde, eskiye oranla erkeklerin bu durumu kabullenip tedavi olma istekleri ,erkek faktorlere ait problemlerin buyuk oranda cozum bulması sebebiyle erkek infertilitesi ( erkek kısırlığı ) gunumuzde artmış ve onem kazanmıştır. Erkekler, kısırlığın % 50’ sinden sorumludur. Erkekler, eşlerinde problem olmadığı durumlarda mevcut sperm hucreleri ile doğal yollarla coğu kez cocuk sahibi olabilmektedirler. Ancak, kısırlık problemi olan erkeklerin Sperm Testinde; ya sperm sayıları ve kalitesinde bozukluk, yada hic sperm hucresi bulunmaması bu şanslarını azalmaktadır. Yapılan bir Sperm Testinde ( Spermiyogram ) hic sperm hucresi olmaması durumuna AZOSPERMİ denir. Yani AZOSPERMİ’ de meni icerisinde gebelik sağlayabilecek sperm hucresi yoktur. Azospermik bir erkek hastanın bilimsel anlamda doğal yollardan cocuk sahibi olma şansı bulunmamaktadır. Ancak bu hastalara hicbir zaman ‘ cocuk sahibi olamaz ’dememek gerekir. Cunki, azospermik erkek bir hasta; uygun tedaviler vetakipler sonrasında sperm cıkması veya testislerden ( hayalardan ) sperm elde edilmesiyle, yardımcı ureme teknikleri ( mikroenjeksiyon, tup bebek ) kullanılarak % 50 - %60 oranında cocuk sahibi olabilir. Bu acıdan bakıldığında yıllar oncesi donemlerde azospermisi olan, “ kısır erkek ” kavramına giren ve ‘ sizin cocuğunuz olmaz “ denilenbu hastalara mevcut ilerlemiş tıp teknolojileri kullanılarak babalık şansı sunulmaktadır.
Azospermik bir erkek hasta ile karşılaşıldığında ilk yapılması gereken hastanın endişelerini gidererek bu durumun teyid edilmesidir. Bu anlamda, Sperm Testinde hicbir sperm hucresi gorulmediğinde Pellet testi uygulanmalıdır. Pellet testi menfi olan hastalara yaklaşık 2 hafta sonra aynı testler yeniden uygulanmalıdır. Ancak bu durumda ‘ AZOSPERMİ ’ tanısı kesinleştirilebilir.
Azospermisi olan bir erkek hastanın değerlendirilmesinde sperm uretimeksikliği veya sperm kanallarında tıkanıklık soz konusudur. Testislerde sperm uretim problemi; ya testislerin kendisinden ( inmemiş testis, kabakulak orşiti, radyasyon, kemoterapi, kleinefelter sendromu, sertoli only cell, maturasyon arresti, hipospermatogenez durumları… ) veya beyinde hormon ureten bezlerin calışma bozukluğundan ( hipogonadotropik hipogonadizm, kalman sendromu… ) kaynaklanabilir. Sperm kanallarında tıkanıklık soz konusu olduğunda ( proksimal, distal ejekulatuvar kanal obstruksiyonu… ) cerrahi olarak tıkanıklık giderilebilirse bu hastalar doğal yoldan dahi gebelik sağlayabilirler veya yardımcı ureme teknikleri ile cocuk sahibi olabilirler.
Konjenital bilateral vaz agenezisi dediğimiz hastalığı bulunan erkeklerde doğuştan sperm kanalları gelişmemiştir ve azospermik erkek hastalardır. Ancak testislerde sperm uretimi genellikle devam etmekte ve yine bu hastalar, testislerden cerrahi yontemlerle elde edilecek sperm hucreleri ile cocuk sahibi olabilirler.
Azospermik bir erkek hastanın araştırılmasında; geniş kapsamlı bir hikayesinden sonra fizik muayenede testislerin durumu, yerleşimleri, boyutları, kıvamları, varikosel ve sperm kanalları varlığına dikkat edilmelidir. Hormon testleri, doppler usg, genetik analizler ve sperm kanal tıkanıklığı duşunuluyorsa transrektal usg gibi ileri tetkikler yapılmalıdır.
Yapılan incelemeden sonra hastalara uygulanacak sebebe yonelik medikal , cerrahi tedaviler veya ampirik tedavilerle cocuk sahibi olma yolunda hasta hazırlığı başlar. Tedavilerle Sperm Testinde( Spermiyogram ) sperm elde edilebilirse; sonuca gore bir yardımcı ureme tekniği ( aşılama, mikroenjeksiyon, tup bebek ) uygulanabilir. Spermiyogramda sperm hucresi cıkmaması durumunda cerrahi yoldan sperm elde edilebilir. Hastanın durumuna gore yapılan bu testikuler ameliyatlarda ( Or: mikroTESE ) % 50 - 60’ a varan oranlarda sperm hucresi bulunabilir. Hastada sperm kanal tıkanıklığı soz konusu ise sperm bulma oranları daha yuksektir. Bulunan bu sperm hucreleri ile tup bebek uygulaması yapılır ve % 50 - 60 oranında cocuk sahibi olunabilir. Ayrıca bulunan sperm hucresi miktarı yuksek ise dondurularak ( kriyoprezervasyon ) sonraki tup bebek aşamalarında kullanılabilir.
Sonuc olarak eskiden ‘ kısır erkek ’kavramında bulunan azospermik erkek hastalar gunumuzde, deneyimli ellerde uygulanacak tıbbı tedavi ve takiplerle yuksek oranda babalık duygusunu tatma şansına sahip olacaklardır.
[h=2]Hatay Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]