Karpal tunel sendromu ve tedavisi hakkındaAnatomik Yapı:
Karpal tunel denilen yapı avuc icinde bulunur. Aslen parmaklarımıza giden tendonlar icinden gecer. Tendonlar ile birlikte median sinir adını verdiğimiz bir sinir de gecer. Bu sinirin gorevi başparmağımızı hareket ettiren kasları uyarmak ve başparmakla beraber 3 parmağımızın duyusunu taşımaktır. Bu tunelin altı ve iki yanı el bileği kemiklerinden, ust kısmı ise bir sertce bir bağdan oluşur. Bu sebeple pek esneme ve genişleme kabiliyeti yoktur. Bu tunelde veya icerisindeki dokularda en ufak bir şişme gibi oluşan bir hacimsel artış, tunel icindeki en hassas doku olan sinirde sıkışmaya sebep olur.
Belirtiler:
Hastalarda en sık gorulen şikayetler elde ağrı ve uyuşmadır. Ağrı ozellikle geceleri artar. Sabahleyin parmaklar ile bir şey tutulamayacak derecede uyuşma ve gucsuzluk olur. Bizim ulkemizde sabah cay icmek yaygın bir alışkanlık olduğu icin caydanlığı veya cay bardağını elden duşurme cok tipik bir bulgudur.
Ağrı, genelde el bolgesinde olur ama onkol, dirsek hatta omuza vurabilir. Hastaların coğu kadındır. Kadınlarda hamilelik sırasında hormonal duruma bağlı tendonlardaki şişme sonucu karpal tunel sendromu gelişebilir.
Tanı koyma:
Asıl tanı hastanın şikayetleri ve fizik muayene ile konulur. Ancak teşhisi EMG ile desteklemek gerekebilir. EMG bulguları her zaman klinikteki şiddetle uyumlu cıkmayabilir. Ama coğunlukla sinir iletiminde yavaşlama tespit edilir.
Kliniğin şiddeti şu sırayla artar:
Gece ağrısı
Gunboyu ağrı
Parmaklarda uyuşma, karıncalanma
Tutmada gucsuzluk
Tutamama
Tedavi:
Karpal tunel sendromunda tum tedaviler tunelin ustunu kapatan transvers karpal ligamente yoneliktir.
İlk aşamalarda koruyucu tedaviler uygulanır. Hastaya el bileğini istirahat pozisyonunda tutan bir atel verilir. Cunku elin fazla bukuk durması da, fazla acık durması da tunel icindeki basıncı artırmaktadır.
Basıncın en az olduğu durum istirahat durumudur.Ligamentin gevşemesine yardım edecek şekilde Proloterapi enjeksiyonu oldukca etkili ve guvenli bir konservatif tedavi yaklaşımıdır.
Bu enjeksiyondan sonra ligamenti germe egzersizleri verilmelidir. Germe egzersizleri enjeksiyondan 1 hafta sonra başlanmalı ve en az 2 hafta kadar yapılmalıdır. Bu hastalar icin enjeksiyon tedavisi olarak Kortizon enjeksiyonu da tarif edilmiştir ancak prensip olarak tarafımızdan pek tavsiye edilmez. Hamilelik sırasında ortaya cıkan hastalık asla ameliyat edilmez. Cunku doğumun hemen ardından coğu hasta, hızlı şekilde iyileşir. Doğum sonrası şikayetler devam eder ve konservatif yontemler ile iyileşmez ise o zaman cerrahi tedavi duşunulur.
Gebeler dışındaki hastalarda ise eğer 6-8 hafta icinde,koruyucu tedavilere yeterli cevap alınamaz ise cerrahi olarak ligament acılarak gevşetilmelidir. Bardak, anahtar gibi cisimleri gun boyu tutamama aşamasındaki hastalarda mutlaka cerrahi tedavi gereklidir.
Sağlıklı gunler…
[h=2]Ankara Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]