JİNEKOLOJİK ( KADIN-DOĞUM) MUAYENESİ
Jinekolojik muayene bu amacla geliştirilmiş ozel muayene masalarında yapılmaktadır.
Muayeneye başlanmadan once idrar torbasının boşaltılması yararlı olacaktır. Jinekolojik muayeneye ilave olarak meme muayenesinin de yapılmasını onerilir. Jinekolojik muayeneye başlamadan once karın bolgesi gozden gecirilir. Karında goze carpan herhangi bir kitle olup olmadığına bakılır.
Daha sonra jinekolojik muayeneye gecilir. Butun muayenelerde olduğu gibi jinekolojik muayene de gozlemle başlar. Bu aşamada dış ureme organlarında goze carpan herhangi bir kitle, renk değişikliği, erozyon ve bunun gibi anormalliklerin olup olmadığı not edilir.
Daha sonra vagina icinin izlenmesine olanak veren spekulum muayenesine gecilir.
Bu alet ile vagen duvarları bir birinden ayrılabilir. Ilık ve kayganlaştırılmış spekulum vagen icerisine doğru ilerletilir ve bu sırada vagen duvarları, vaginal akıntı, akıntı varsa bunun ozellikleri izlenir. Sonrasında spekulum vagina tepesindeki rahim ağzına ulaşır. Rahim ağzı (serviks) değerlendirilir. Servikal ektropion,Servisit (Rahim Ağzı Yarası), erozyon, Vaginal akıntı (Lokore) , servikal akıntı, rahim ağzı kanseri (Serviks kanseri) bu muayene ile tespit edilir. Bu aşamada rahim ağzı bolgesinden Smear (Rahim ağzı kanser tarama) testi denilen bir test icin ornek alınır. Bu işlemlerin hicbir aşamasında ağrı hissedilmez.
Vaginanın genişliği, esnekliği, vaginaya doğru idrar torbası (sistosel) veya barsaklardan (enterosel) olan bir fıtıklaşma olup olmadığı değerlendirilir. Bu fıtıklaşma ve rahim sarkması olayı bir de ıkınma anında gozlenir. Sistosel, rektosel, enterosel, rahim sarkması (prolapsus) gibi durumlara Pelvik relaksasyon (sarkma) başlığın altında değinilmiştir.
Spekulum muayenesi bitirildikten sonra cıkartılır ve elle yapılan muayeneye gecilir. Bu muayene sırasında doktor bir eli ile vagina icersinden rahim ve yumurtalıkları muayene ederken diğer eli ile de karından bu muayeneye yardımcı olur. Bu muayene sırasında rahimin boyutları, pozisyonu, rahimden kaynaklanan herhangi bir tumoral oluşum olup olmadığı değerlendirilir. Daha sonra tupler ve yumurtalıklar her iki yan tarafta muayene edilir. Yumurtalıkların boyutu, kıvamı muayene sırasında ağrı olup olmadığı değerlendirilir.
Jinekolojik muayene bitirildikten sonra eğer gerekli gorulurse transvaginal ultrason yapılır.
Genc Kızlarda Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılmaktadır?
Genellikle genc kızların sadece karından yapılacak ultrasonografik muayenesi yeterli olmamaktadır. Jinekolojik muayene ile genital organların durumu ve jinekolojik problemler değerlendirilir. Jinekolojik muayene icin ic camaşırının cıkartılıp, jinekolojik muayene masasına yatılması istenir. Bu sırada karın ve bacakların ortulebileceği bir ortu verilir ve muayene başlamadan once masanın uc kısmına kayarak ayakların veya bacakların muayene masasının iki yanında bulunan ozel bolumlere gecirilmesi istenir. Doktorun muayene yapabilmesi icin bacakları ayırarak yatmak gerekir. Bu pozisyonda kişinin kendini rahat bırakması muayene işlemini cok kolaylaştırır. Doktor eldiven giyerek dış genital organları muayene eder. Kızarıklık, tahriş, kist ve siğil olup olmadığını kontrol eder. Eğer gerekirse, rektal yani makattan parmakla muayene yapılabilir. Cok kısa suren bu işlem herhangi bir acı vermez. Karından yapılacak ultrasonografik inceleme ile ureme organları değerlendirilir.
Karından yapılan ultrason sırasında mesanenin dolu olması gerekir. Jinekolojik muayene sonrasında doktor idrar tahlili ve kan sayımı gibi birkac tahlil isteyebilir.
JİNEKOLOJİK ULTRASON
Gunumuzde ultrason değerlendirmelerinin jinekolojik muayenede cok onemli bir yeri vardır.
Jinekolojik ultrason ile alt karın organları, ozellikle de rahim, yumurtalıklar ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir.
Ultrasonla rahimim yapısı, pozisyonu, buyukluğu, rahimden kaynaklanmış tumorler ve Myom (Leiomyom) lar saptanabilir. Aynı zamanda rahim ic zarı (endometrium) değerlendirmesi de yapılarak gerekli bilgiler edinilir.
Aynı şekilde her iki yumurtalığın yapısı, yumurta geliştirme kapasiteleri, Over Kisti ve tumorleri de saptanabilir.
Jinekolojide kullanılan ultrason iki şekilde yapılabilir.
Abdominal ultrason
Karından yapılan ultrasondur. Bu yontem daha cok bakirelerde kullanılır. Karından yapılan ultrason icin kişinin idrar torbasının dolu olması, yani sıkışık olması gerekmektedir.
Vaginal ultrason
Vaginal yolla yapılan ultrasondur. Bu yontemle ic organlar cok daha net bir şekilde izlenir. Bu yontemin uygulanmasından once idrar torbasının boş olması gerekmektedir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]