Guluşte tasarım mumkun mu (smile designe)Guluş tasarımı kişinin gulduğu zaman aynada kendini nasıl gormek istediğini onceden planlayan kişiye ozel bir imaj tasarımıdır.
Diş hekimi sadece bilimsel estetik normları kullanarak değil estetik vizyonunu ve hayal gucunu de katarak hastanın yaşı, cinsiyeti, yuz şekli, ten rengi, dudaklar, dişler, diş etleri ve cevre dokuların durumunu da dikkate alarak bireye ozel bir tasarım planlar.
Sıcak ve guzel bir guluş her dilde aynı şekilde algılanır. Guzel bir gulumseyiş ozguvenin en onemli yansımasıdır. İcten gelen sıcak bir guluş kişiler arası ilişkilerde onemli bir rol oynar.
Guluş estetiği; diş ve dişeti uyumunun dudaklar ve yuz hatlarıyla mukemmel bir armoni icerisinde olması ile sağlanabilir. Gulumsediğimiz de diş ve dişetlerinin belli oranlar da gorunmesi ideal olanıdır. Kişinin yuz şekli (oval, yuvarlak, kare, ucgen), ten rengi, dudak şekli ve hatta karakter ozellikleri guluş estetiğinde onemli rol oynar. Hareketli enerjik ve coşkulu bireylerin ucgen formlu dişlerle bu imajı daha iyi yansıtabildikleri istatiksel olarak belirlenmiştir.
Bir başka bakış acısıyla sakin ve sportif gozukmek isteyenlerin ise oval dişlerle kendilerini daha iyi hissettikleri de bilinmektedir. Erkekler de daha koşeli ve kare hatlar daha iyi ve erkeksi goruntu verirken kadınlarda yuvarlak hatlı dişler feminen goruntuyu yansıtırlar. Genc bireyler de on iki diş diğerlerine gore daha uzun konumlanırken yaşlı bireylerde aşınmaya bağlı olarak diş boylarının hemen hepsi aynı seviyede yer alır. Bu sebeple genc gorunmek isteyen bireylerin on dişlerinde seviye farklılıkları oluşturarak arzu ettikleri gorunume sahip olmaları sağlanabilir.
Kişiye ozel bu tip karakteristik ozellikler hekim tarafından mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Birey gulumsediği zaman ağız boşluğunda gozuken dişlerin sayısı planlamaya kac dişin dahil edilmesi gerekliliğini gosteren onemli bir ipucudur. Hastanın orta hattı ,kaşları arasındaki ilişkiler, gozbebeklerinden gecen cizgiler ve dişlerin kesici kenarlarından gecen cizgilerin birbirleriyle ilişkileri dikkate alınarak hazırlanan bu tasarım hekim ve hasta tarafından beraber gozden gecirilmelidir. Hastanın beklentilerini maksimum karşılayabilecek bu son tasarım artık tedavi başlangıcının ilk aşaması olacaktır.
Guluş tasarımına başlamadan once hastaların ağız ici hijyeninin sağlanması ve varsa mevcut curuklerin tedavi edilmesi gereklidir.
Guluş tasarımı icin en onemli kriterlerden biri de hastaların gulumsediği zaman gorunen dişeti miktarıdır. Arası acık dişler ve varsa capraşıklıklar planlama da dikkate alınmalıdır. Dişlerin en boy oranları incelenmeli ve eldeki mevcut yuz olcumlerine en uygun altın standart değerleri kullanılarak yeni en boy oranları saptanmalıdır.
Guluş tasarımı ile başlayacak olan tedavi hastalara ; sağlıklı dişetleri, ideal diş boyutları ve doğal renkli dişlerle yeni ve mukemmel bir guluş kazandırır.
GULUŞ TASARIMI GEREKLİLİĞE GORE AŞAĞIDAKİ TEDAVİLERİN BİR YADA DAHA FAZLASINI KAPSAR;
Diş beyazlatma
Dişeti estetiği
Porselen lamineler
Bonding
Ortodontik tedaviler
İmplant
Botox ve fillerlar
Laserle depigmentasyon
GULUŞ TASARIMI İLE NELER DUZELTİLEBİLİR;
Dişlerdeki renklenmeler
Dişlerdeki capraşıklıklar
Dişlerin arasındaki acıklıklar
Kaybedilmiş dişler
Yuzdeki ve guluşteki simetri bozuklukları
Kırık veya catlak dişler
Bu taslak calışmayla elde edilen yeni tasarım sayesinde hastalar hem guluşlerini beğenmekte hem de psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmektedirler. Guluş tasarımında gunumuz teknolojisinde artık bilgisayarlar kullanarak dijital tasarımlar yapılabilmektedir.
[h=2]Ankara Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]