GOZLUKSUZ GORME VE DR. BATES’ İ ANLAMAK
1920 Amerika. Dr. William Bates gozlukten kurtulmayı, gozluksuz gormeyi uygulamaya başlıyor, tum goz doktorlarını da karşısına alıyor. Diğer goz doktorlarının aksine “Odaklama yapma goruntu zihinde kendiliğinden oluşsun.” diyor.
Bates egzersizlerine ilk defa başlayınca “duz mantık” yuruterek bunu neden yaptırıyor, ne alakası var diyorsunuz. O kadar enteresan ve duz mantığa sığmayan konular var ki ama giderek olayı cozmeye başlıyorsunuz.
GOZLUKSUZLUK
Bates egzersizlerinde gozluk takılmıyor. Gozluk takmak tedaviden sonuc almamak demektir. İlk gunlerde Gozluksuzluk zor gelecektir cunku siz odaklayarak, uyum yaparak gormeye alışmışınızdır. Bates’ te gorme goruntunun serbestce zihinde oluşması ile sağlanmaktadır. Cok yuksek numaralar daha duşuk numaraları gerektikce kullanabilir ama onlara da gozluksuz anlarınızı giderek coğaltın demektedir.
Bates’ e gore gozluk bağımlılık demektir.
Gozluğe bağımlılık: Gozluk sizin duşmanınızdır. Kullandıkca ona bağımlı olursunuz. Bir uyuşturucu gibi. Gozluk goz fonksiyonlarını giderek tembelleştirir. Fonksiyonlar zayıfladıkca daha fazla numara ile gorme ihtiyacı doğar. Her 6 ayda bir hasta goz doktoruna gittikce azalan fonksiyonların telafisi gozluk numarasının artışı ile sağlanır. Bu goz numarasında devamlı artış demektir. Goz numarası arttıkca gozluğe bağımlılık da artar.
Kendini koy vermek: Gormeyen goz bir gayret ile gormeye cabalar. Bu baş ağrısı ve yorgunluğa neden olur. Gozluk takılmaya başladığı andan itibaren goz bu gayretten vazgecer ve rahatlar. Hasta artık daha once gozluksuz gorduğu bazı şeyleri gozluk takmadan goremez. Gozluk artık ihtiyac haline gelmiştir. Gozluk kullanmayarak bu bağımlılıktan kurtulmalısınız. Gozluksuzluk gozu tembelleşir diye duşunebilirsiniz. Goz fonksiyonları canlı tutulduğu icin gozlerde tembelleşme olmaz. Beyin gozluğe de gozluksuz gormeye de uyum sağlayacak ozelliklere sahiptir. Gozluk taktıkca beyin bu duruma uyum sağlıyor. Cozum gozluk takmamakta ama beraberinde goz fonksiyonlarını da işler tutmaktadır.
ONCE ZİHNİ BOŞALTMAK
Gunluk uğraşılar, kaygılar, gerginlikler, bedensel yorgunluklar, aşırı ışık ve gurultu, iş ve okul stresi, hesaplar, kitaplar, okumalar, cizmeler zihindeki karmaşanın başlıca nedenlerindendir. Kaygılar dedik, kaygılar, kaygılar, kaygılar demeliydik. Buna vesveseleri, aşırı titizlikleri de eklemek gerekir. Ve bir anda zihin fesadı, zihnin iflası… Hani kafa karışıklığı derdik ya! İşte zihindeki dolgunluk, yorgunluk, anlatılanı anlamama, konuyu kavramama en onemlisi gorememedir. Gormemezliği de gozluk gibi yapay yollarla duzeltmeye calışmaktayız. Boşatmadan yeniden dolmaz, once boşalt. Zihni nasıl boşaltırsınız? Bates egzersizlerinde gozler kapatılarak sadece siyah duşunulur. (Palming) Bu kara tahtayı siyahla silmek gibidir. Tum yazı ve şekilleri silmektesiniz, siyah uzerinde yazı ve şekil olmayan bir tahta ortaya cıkmaktadır. Yeniden yazabilirsiniz, cizebilirsiniz. Palming bu tedavini anahtarıdır.
GORMEK
Bates gore “Gorme olayını zihinde cozmek gerekir, odaklayarak veya egzersizlerle değil.” “Ama bazı egzersizler gozluk takarak bozulan değerlere gozlerin yeniden kavuşması ve durumunu koruması icin gerekmektedir.” Dr. Bates’ e gore; gormemezlik zihinsel bozulma sonucudur. Zihinsel bozukluğu duzeltmek gormeyi de duzeltecektir. Goz sadece bir duyu organıdır, goruntuyu beyne ulaştırır. “Bakmak ayrı gormek ayrı, bakarken başka bir şeyi gorebilmek gerekir.” “Renklere bakarken şekli değil rengi gormelidir.” “Bates zihin egzersizidir, goruntuyu zihinde oluşturmaktır, metni baktıktan sonra bir sure sonra beyinde oluşmasını sağlamaktır.” “Gorme bozuk goruntuden netleşmeyi sağlamaktır.” “Gormede merkezi gorme onemlidir, kucukten buyuye buyukten kucuğe giden yazılarla merkezi gormeyi geliştirmek gerekir.”
ZİHNİ CALIŞTIRMAK
Gormede puf noktası: Biz gormeyi odaklama ve uyum yapma zannediyoruz. Goruntunun serbestce zihinde oluşmasını sağlamıyoruz, metni suzmuyoruz, odaklamaya calışıyoruz. Manzaraya gozumuzu dikiyoruz, zihinde serbestce oluşmasını sağlamadığımız icin o guzel manzara ile gozumuzu dinlendirecekken yoruyoruz.*Bakınca, bir yazıyı suzunce goruntu zaten kendiliğinden beyinde oluşur. Gorme gayretine girmek, odaklamak gozu gerer, zihni yorar ve bozar.
a.Goruntuyu zihinde oluşturmak: Gorme zihinseldir, goruntu zaten zihinde oluşmaktadır. Odaklama gayreti gormede bozulmaya neden olur.”
b.Odaklama yapma: Yazıyı suz, gorme gayretine girme. Okurken odaklama, suz, bırak goruntu zihinde oluşsun.
c.Goruntuyu geri cağırmayı oğren: Gozunuz kapatın, biraz once okuduğunuzu cumleden birkac kelimeyi zihninizde tekrar oluşturun. Gozunu kapalı olduğu halde goruntuyu tekrar beyinde gorme alanınıza getirmektesiniz. Zihinde oluşturmak gozluksuz gormenin temelidir ve bu yetenek geliştirdikce gozluksuz gorme de gercekleşecektir. (Visual memory/Gorsel hafıza)
d. Visual memory/Gorsel hafızayı guclendirin: Zihinsel guc calışır hale getirilmelidir. Biraz once gorduğun ve gectiğin goruntuyu tekrar cağırarak zihni guclendirmektedir. Bu zaten beynin bilinen “Goruntuyu geri cağırma “ fonksiyonudur. Herkes tarafından yapılabilmektedir. Bates bunun daha guclu calışır duruma gelmesinin sağlanmasını istemektedir.
e.Zihni daraltmak: “Zihninizi daraltmayın goruşunuzu karartmayın.” “Gormekten kacındığınız şeyler coğaldıkca gormeniz de azalmaktadır.”
f.Merkezi gormeyi geliştirin: Kucukten buyuye buyukten kucuğe giden yazılarla merkezi gormeyi geliştirmek
BEDENLE ZİHNİ BUTUNLEŞTİRMEK
Bedendeki enerjiyi de boşaltmak: Olayı sadece zihni boşaltmak olarak duşunmeyin. Tum bedenin de enerjisini boşaltması yarar sağlayacaktır. Palming egzersizinde dirsekler, beden ozel bir pozisyonda tutulmaktadır. Bu olayın tum beden olarak duşunulmesi gereğini anlatmaktadır. Zihni durultmada palming: Zihnin duru olması sağlanmalıdır. Palming yaparken goz kaslarının gerginliği alınmakta, retinadaki gormeyi sağlayan hucreler elektriği olarak boşalmakta siyah şeyleri duşunerek zihin kirli, yorucu goruntulerden kurtulma sağlanmaktadır.
ZİHNİ YORMAMAK
Gorme gayreti gozu yorar. Odaklayarak gorme de gozu yorar. Zihin egzersizleri ile once zihni durultmak sonra duru zihinde goruntunun kendiliğinden oluşmasını sağlamalısınız.
ODAKLAMAK
Bates “Odaklamayacaksın, bakınca zihinde oluşmasını sağlayacaksınız.” diyor. Gormek icin odaklamanın gerekmediğini soyleyerek o donemdeki goz doktorlarını karşısına aldı. Ama Bates odaklama egzersizlerine de yer vererek goz fonksiyonlarının gerilemesinin onune geciyor, onları canlı tutuyor. Gozluğun ustlenmesi sonucu gerileyen goz fonksiyonlarını yeniden canlandırıyor. Odaklama net gormektir. Guclu olması gozlukle duzelebilecek (yani refraktif) her turlu az gormeyi gidererek mukemmel gormektir. Gozluksuz gormektir. Gozun on arka capının uzunluğundan kısalığından doğan gormemezliğin ustesinden gelmektir. Guclu odaklama iyi bir goz tembelliği tedavisidir. (Gozu kapattırmak saflıktır, olayı anlamamaktır.) tersten duşunursek yetersiz odaklama gozde tembelleşme demektir. Guclu bir odaklama miyopta ilerlemenin onune gecer. Hipermetropta uzak ve yakın her mesafeyi net gormenizi sağlar. Uzakta gozluk kullanılmasına gerek bırakmaz.
UYUM
Bates uyumu gevşetiyor, boş boş bakarak goruntunun zihinde oluşmasını sağlıyor. Uyum gayret ister, gozu yorar, baş ağrısına neden olur. Uyum fonksiyonunu egzersizle canlı tutturuyor ama gormeyi uyumla sağlamayı hedeflemiyor. Akomodatif lag uyum gevşemesi veya gecikmesidir. Az gormeye neden olur. Uyum gevşemesi hipermetropta daha yuksek numara ile gormeye, miyopta ilerlemeye neden olur. Gozleri tembelleştirir, mukemmel gormenin onundeki engeldir. Dışa şaşılık nedenidir. Yetersiz uyum az gorme ve gozde tembelleşme nedenidir. Hipermetropta, orta ve yuksek miyopta yetersiz uyum gelişir. Yetersiz uyum dışa şaşılığa, konverjans yetmezliğine neden olur ve gozleri okuduğumuz noktada toplayamayız.
Uyumu guclendirmeyeceksiniz. Beynin “uyum yap “ uyarısı ile gozlere zararlı olan “uyum guclenmesi” gelişir. Uyum guclendikce ice şaşılık riski doğar, miyop ilerler.
ŞEKİLLERİ ORTADAN KALDIRMAK
Renk gunleri gulunc geldi. Gun boyu aynı renkleri gormek icin uğraşıyorsunuz. Villanızın onunden gurultuyle gecen akarsuyun sesini bir sure sonra duymaz olursunuz, sesin verdiği rahatsızlık gundeminizden cıkar. Suyun aniden kesildiği anda akan su aklınıza gelir.
STRES
Egzersizler arası devamlı “Neden gevşe diyor? Stres tum bedeni geriyor, zihni geriyor, goz, goz kapağı, baş ve boyun kaslarını geriyor. Gevşemek bu tedavinin temelidir. Yurt dışında yazılan bir kitabın ismi ”Gevşe ve gor”
GOZ CEVRESİNE MASAJ
Dr. Bates “Neden goz cevresine masaj” tavsiye ediyor? Goz kapağı ve yuz kaslarını gevşetiyorsunuz. Bolgeye daha fazla oksijen gelmesini ve toksik maddelerin ortamdan uzaklaşmasını sağlıyorsunuz.
IŞIĞI DOYASIYA KULLANMAK
Bates ışık egzersizi yaptırıyor. Işıksız gunlerde lambanın karşısına gecip goze ışık vermeyi istiyor. Guneşe cıkılarak başa değişik pozisyonlar verilerek gozun tum yapılarına guneşin girmesini sağlıyor. Işık net gormedir. Işık daha duşuk numara ile gormedir. Işık azlığı miyop’ u ilerletir. İzbe ışıksız iş yarlerinde calışanlarda miyop ilerler. Hipermetrop daha yuksek numara ile gorur. *Işıksızlık gozu gorme gayretine sokar, gerdirir, astigmatı ilerletir. Gozdeki kasılma astigmat oluşmasına neden olur.
*Uzak doğuda miyop ilerlemesinin onune gecmek icin ışıklı camdan sınıflar yapılmaktadır.
*Işık azlığı hipermetropta gozleri gorme gayretine sokar guclu uyuma neden olur. Daha yuksek numara ile gormek zorunda bırakır.
*Dopamin: Işık dopamin uretimini sağlayarak siniriler arası iletişimi hızlandırır.
*Işık goz dibindeki gormede etkili hucreleri uyarır.
GOZ YAŞI
Bates goz yaşına onem veriyor. Goz kuruluğu gormeyi bozar. Sık sık goz kırpma egzersizi vererek goz yaşı salınımını artırıyor ve odaklama egzersizi ile retinayı uyarıyor, gormeyi netleştiriyor, berraklaştırıyor.
GOZE SICAK UYGULAMA
Bates goz yeterince beslensin diye goz cevresine sıcak uyguluyor. Palming ile eller ısıtılarak goz kapakları uzerine konması damarları genişletiyor, goze cok fazla kan gelmesini sağlıyor. Toksik maddeler gozden bu vesile ile uzaklaştırılmaktadır. Soğuk kasar sıcak gevşetir. Sıcak uygulaması goz kaslarını da gevşetmektedir.
NEFES ALMA VE VERME
Tedaviye neden nefes eklenmiş? Egzersiz icinde cok sayıda derin nefes alma ve verme var. Nefes alıp vermek ozellikle beynin olmak uzere tum bedenin oksijenlenmesini sağlıyor. Başlıca karbondioksit olmak uzere zararlı maddeleri bedenden uzaklaştırıyor. Yavaş alıp veriyorsunuz. Alıp verirken de Stresi gideriyorsunuz Yuzeysel değil derinden, karın kasları ve diyaframınızda olaya katılarak nefes alıp veriyorsunuz.
GUN BOYU EGZERSİZ
Gun boyu gozleriniz kasılıyor. Bunu gevşetmek gerekiyor. Ama bu egzersizler cevrenizdeki kişilerin fark etmeyeceği kadar kolay egzersizlerdir.
BEDEN EGZERSİZİ
Bates’ te beden egzersizlerini gorunce “Ne alaka ?” demiştim. Sağa sola, yukarı aşağı baş hareketleri, bedeni sağa sola dondurmeler, sallanmalar… Goz hastalıklarını okudukca bazı şeylerin nedenini de kavrıyorsunuz. Biz goz dibinde merkez alanları daha cok kullanıyor, cevreleri az kullanıyoruz. Cevrelerde tam odaklama olmuyor, goruntu silik kalıyor. (Defokus) Bu miyopta ilerleme, hipermetropta daha fazla numara ile gorme nedenidir. Yani dolu dolu gormuyoruz, goz dibinde cevreler az gorduğu icin beyin devamlı uyarım gonderiyor ve bunu goz karşılayamayınca yapısal bozukluklar gelişiyor. Bates egzersizinde ceşitli yonlere bakarken goz dibinde her alanda goruntu oluşmaktadır.
Neden baş boyun egzersizi derseniz? Baş ve boyunun kasılması gozleri geriyor. Baş ağrısı nedenidir.
Neden beden egzersizi? Beynin oksijenlenmesini sağlıyorsunuz, zihni durultuyorsunuz. Uzak doğu kulturu gormenin fiziksel değil zihinsel olduğunu anlatıyor
Yıllarca Bates’ le uğraştım anladıklarım bu kadar.
Dr. Selim Husrevoğlu



[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]