Bobreklerin ne kadar calıştığını glomeruler suzme hızı (GFR) veya kreatinin klirensi dediğimiz yontemlerle olcuyoruz. Bu olcumun bircok yontemi var ve hepsi kabaca bir birlerine cok uyumlu sonuclar vermektedirler.
Yaşlanma ile azalmakla beraber kabaca sağlıklı bir insanda bu olcum 80 – 120 ml/dk arasında değişmektedir. Hastalar arasında konuşulurken veya hastalarımıza acıklarken bu oranı kabaca yuzde (%) olarak ifade ediyoruz. Hastanın GFR’sinin 10 – 15 ml/dk’nın (%15) altına duştuğu durumlarda son donem bobrek yetmezliğinden bahsedilmekte ve hastanın bobrek nakli ya da bobrek nakli olanağı yok ise diyaliz ihtiyacı doğmaktadır.
Kabul edilebilir bobrek vericisinin de GFR’sinin en az 80 ml/dk olması gerekir. Bu verici bir bobreğini verdiğinde kendisinde 1 bobrek kalacaktır. Teorik olarak alıcıya takılan ve vericide kalan bobreklerin calışmasında % 50 azalma olması gerekir. Ancak pratikte bu olmamakta birkac hafta icinde alıcının ve vericinin bobreklerinde hem boyut olarak hem de fonksiyonlarında tama yakın bir artış olmaktadır.

[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]