GERCEK YAŞAM USTALARIMIZ: YAŞLILARIMIZ
Uzun ve belki de yorucu bir hayat surecinin doruk noktasıdır yaşlılık. Yaşlı olmak zaman zaman olumsuzluklarla beraber kullanılmış bir kavramdır, sanki mutsuz olunması gereken bir donemmiş gibi.
Oysa hayatın en tepe noktasıdır yaşlılık. Pek cok hırstan, doyumsuzluktan, sorundan arınmış artık mutlu olmaya giden yolun neresi olduğunu oğrenmiş insanların ulaşabildiği son derece ozel bir donem.
Gecmişle geleceğimiz arasında bir kopru olan, bize deneyimlerini aktarması gereken, guzel yıllar yaşamasa da guzel yaşlılıklar yaşamasını dilediğimiz insanlarımız, yaşlılarımız.
Onlar bizim gecmişten gelen yarınlarımız aslında. Onlarda geleceğimizi gormemiz gerekmez mi? Bizler de yaşlanmayacak mıyız? Ya da yaşlanmak istemez miyiz? Cocuklarımızı buyutmek, torunlarımızı gormek, onlarla cocukluğumuza ve gecmişimize donmek istemez miyiz?
Bin bir eziyetle buyuttuğumuz yavrularımızın mutluluklarını gormekten mutlu olmak zamanıdır yaşlanmak. Hayatın butun yuzlerini gormek, butun surprizlerini yaşamış olmak sevincidir.
Yaşlılık, hayattan el etek cekmek demek değildir. Yaşlılık yaş almaktır sadece. Yaşadıklarına yeni deneyimler ve yeni yıllar eklemektir. Hayattan vazgecmek ruhun yaşlanmasıdır ama yaşlılık dediğimiz şey tam anlamıyla tecrube demektir.
Peki bizler, tecrubeleriyle bize yol gosterecek donanıma sahip yaşlılarımıza gercekten hak ettikleri değeri veriyor, onların değerini biliyor muyuz?
Gelişmiş toplumlarda yaşlılık, değerli olmak anlamına gelir.
Yaşlı insanlar kendi hallerinde bir koşede unutulmaz, aksine yaşlıların goruşlerine, duşuncelerine ve deneyimlerine buyuk onem verilir. Bizim kulturumuzde de yaşlı insanlar toplum yaşamı uzerinde buyuk onem taşır, yaşlılara saygı gosterilmesi esastır. Onların deneyimlerinin ve goruşlerinin yolumuza ışık tutacak bir rehber olduğunu unutmamak gerekiyor.
Dunya nufusunun % 10’u yaşlı bireylerden oluşuyor. Yaşlılığın ozel bir surec olması sebebiyle, yaşlanma ayrıcalığına ulaşmış insanlara sevgi ve saygı duygularını dile getirmek icin 18-24 Mart tarihleri arasında yaşlılar haftası kutlanıyor.
Dunya Sağlık Orgutu tarafından 1982 yılında ‘Yaşlılar Haftası’ olarak ilan edilmiş olan bu hafta ulkemizde de yaşlılarımızı bir kez daha hatırlamak ve karşılaştıkları sorunları azaltmak ve cozmek amacıyla bir fırsat olarak duşunulmelidir.
Toplum olmak, toplumsal bir dayanışma icinde yer almak toplumun yaşlı bireylerinin refah duzeyiyle doğru orantılıdır.
Ataturk’un yaşlılarımız icin soylediği muhteşem bir soz vardır:
‘Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en onemli kıstasıdır. Gecmişte cok gucluyken, tum gucuyle calışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe guvenle bakmaya hakkı yoktur.’
Hayatlarımızı, var olmamızı borclu olduğumuz yaşlılarımızın en cok ihtiyacı olan, varlıklarının unutulmamasıdır. Bu ihtiyaclarını unutmadan hak ettikleri değeri, sağlıkları yerindeyken ve hala yanı başımızdalarken verebilmek dileğiyle.


[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]