Gecici ankraj apareyi (TAD) nedir?
TAD olarak da bilinen gecici ankraj apareyleri, boyları 6 ila 12 milimetre, capları 1,2-2 milimetre arasında değişen, titanyum alaşımlı mini vidalardır. Ortodontik ankrajı sağlamak icin, gecici olarak kemiğe takılırlar. Bu titanyum alışımlar, uzun yıllardır eklem değiştirme ve dental implantlar icin kullanılmaktadır. Vucut bu alaşımları reddetmez.
Ortodontistler, ankrajı kontrol etmek ve gerekli dişlerde tedavi uygulanırken, belli dişlerin hareketini asgariye indirmek maksadıyla, sıklıkla yer tutucu olarak da bilinen lingual arklar ve headgear kullanırlar. Gecici ankraj apareyi, tedavi esnasında, lingual arkların ve headgear sistemlerinin neden olduğu sınırlandırılmaları bertaraf eder ve ortodontistin istenilen sonucları elde etmesine yardımcı olur.
Gecici ankraj apareyleri aynı zamanda, eksik dişler icin ankraj gorevi gorur.
Gecici ankraj apareyleri nereye yerleştirilir?
TAD; kemik icine, diş kokleri arasına yerleştirilebileceği gibi, damağa da yerleştirilebilir.
Gecici ankraj apareyi nasıl yerleştirilir ve yerleştirme sırasında acı hissedilir mi?
TAD yerleşimi fazla invaziv bir işlem olmadığı gibi, işlem genellikle lokal anestezi kullanılarak gercekleştirilir. Gecici ankraj apareyi, ozel bir alet yardımıyla, kemik icine
yerleştirilir. Kemik dokusunda sinir ucu bulunmamasından oturu, acı hissi yok denecek kadar az, hatta acısız bir işlem olduğu soylenebilir. Yerleştirildikten hemen sonra, gecici ankraj olarak kullanılabilir. Gecici ankraj apareylerinin gevşeme ve duşme ihtimali olduğu icin, hastanın bunlara dokunmaması ya da cekmemesi gerekir. Gecici ankraj apareyinizin cıktığı ya da gevşediği durumlarda, hemen ortodontistinize başvurun.
Gecici ankraj apareyini kim takabilir?
Gecici ankraj apareyini takma konusunda bilgili ve tecrubeli oldukları icin, bircok ortodontist bu işlemi kendisi yapar. Bu durum, apareyin, ortodontistin istediği yere yerleştirilmesi icin gereklidir. Bazı ortodontistler, diğer bir uzman diş hekiminden yardım alabilirler.
TAD ne kadar sure kullanılabilir?
TAD’ı ne kadar sure icin kullanacağınız hakkında ortodontistiniz size bilgi verecektir. Bu apareye, sadece birkac ay veya tum ortodontik tedaviniz suresince ihtiyacınız olabilir. Gecici ankraj apareyleri cok yonlu oldukları icin; tedavinin farklı zamanlarında, ağzın farklı bolgelerinde kullanılabilirler.
Her yaşta hasta icin kullanılabilir mi?
Gecici ankraj apareyleri, sadece daimi dişlere uygulanabilir. Peridontal (dişeti) hastalığı olanlarda gecici ankraj apareyi kullanılamaz.
Ankraj kullanımını engelleyen sınırlamaları gidermek
Gecici Ankraj Apareyleri
Gecici Ankraj Apareyleri, ortodontik ankraj icin yaygın olarak kullanılıyorlar. Ve bu yuzden, ortodontistlerin, bazı hastaların kapanış bozukluklarını (malokuzyonlar) gidermek icin kullandıkları yontemler artık değişiyor. Gecici ankraj apareyleri, dişleri hareket ettirmek icin guc uygulanan sabit bir nokta olarak da kullanılabilirler. Ağızda bircok farklı yere yerleştirilebilirler. Yerleşim yeri, hastaya gore değişiklik gosterecektir. Gecici ankraj apareyleri; istenilen sonucların alınması, tedavi surecinin kısalması, aktif tedavinin zamanında bitmesine yardımcı olur.
Gecici ankraj apareyi yerleştirilmesi esnasında, yok denecek kadar az acı hissedilebilir. Gecici ankraj apareylerinin bakımı icin genellikle sadece fırcalama yeterlidir.
Kucuk olmasına rağmen, ortodontistinizin, dişlerinizi uygun pozisyona getirmesine yardımcı olması acısından buyuk işler başarıyor!
Amerikan Ortodonti Derneği uyesi olan ortodontistiniz, ortodontik tedaviniz icin kendisini sectiğiniz icin, size teşekkur eder.
Ortodontistler, diş hekimliği fakultesinden mezun olduktan sonra, dişleri aynı hizaya getirmek ve duzeltmek icin en uygun yontemleri oğrenmek maksadıyla, iki ya da uc senelik uzmanlık eğitimi alırlar. Sadece bu uzmanlık eğitimini alanlar, “ortodontist” olarak adlandırabilir ve Amerikan Ortodonti Derneği’ne sadece ortodontistler uye olabilir.
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]