MySQL Nedir?
MySQL bir ilişkisel veritabanı yonetim sistemidir. MySQL ’in ne olduğunu tam olarak anlamak icin veritabanı yonetim sistemi ve ilişkisel veritabanı terimlerini de biliyor olmalısınız.

Veritabanı yonetim sistemi “Veritabanlarını tanımlamak, yaratmak, kullanmak, değiştirmek ve veri tabanı sistemleri ile ilgili her turlu işletimsel gereksinimleri karşılamak icin tasarlanmış sistem ve yazılımdır.”

İlişkisel veritabanı terimi de “İlişkisel veri tabanını ceşitli tablolar arasında organize edilmiş verilerden oluşan veri tabanı olarak acıklayabiliriz. Bu farklı tablolar arasındaki veriler, ceşitli anahtarlar vasıtası ile birbirlerine bağlanırlar. İlgili tablolarda, sutunlar arasında bir anahtar sutun yeralır. Bu anahtar sutun aracılığı ile birden cok tablo verileri birbiriyle bağlantı sağlayabilir ve herhangi bir sorgulamada birlikte goruntulenebilir.”

MySQL cifte lisanslı bir yazılımdır. Yani hem Genel Kamu Lisansı ’na (GPL) sahip ozgur bir yazılım, hem de GPL ’in kısıtladığı alanlarda kullanmak isteyenler icin ayrı bir lisansa sahiptir.

Ayrıca MySQL işlemlerini SQL adı verilen, veritabanlarına erişmek icin kullanılan en yaygın ve standart dil ile yapıyor.

MySQL ’in Temel Ozellikleri Nelerdir?
MySQL UNIX, OS/2 ve Windows platformlarında kullanılabilmektedir. Fakat Linux altında daha yuksek performans sergilemektedir. MySQL icerisinde ODBC suruculeri de bulunduğu icin bircok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilir.

Farklı karakter setlerini (iso8859-9, utf-8, latin-5 …) ve onlara gore sıralama yapılmasını destekliyor, farklı dillerde hata mesajları verebiliyor.

Cok esnek ve guclu bir kullanıcı erişim kısıtlama/yetkilendirme sistemine sahip.

MySQL ’in 4.0 surumu ile birlikte “transaction” desteği, 4.1 surumuyle birlikte de alt sorgu desteği eklenmiştir. Boylece cok daha işlevsel bir hale gelmiştir.

Transaction ve atomik işlem kullanan ceşitli tablo tiplerini desteklemektedir.

MySQL Nerelerde Kullanılır?
Guclu bir veritabanı yonetim sistemi olan MySQL veritabanı gerektiren hemen hemen her ortamda rahatlıkla kullanılabilir. Ama ozellikle web sunucularında en cok kullanılan veritabanıdır, asp, php gibi bircok web programlama dili ile kullanılabilir.

MySQL Hangi Veritabanı Nesnelerini Desteklemektedir?
Tables (Tablo) Views (Goruntu) (Goruntuleme) Procedures (Prosedur/Yordam) Triggers Cursors MySQL Tablo Tipleri Nelerdir? Hangi Tablo Tiplerini Destekler?
MySQL temelde 2 farklı tipteki tabloları desteklemektedir. Bunlar transaction tabloları ve atomik işlem tablolarıdır.

Transactation Tabloları

InnoDB Berkeley DB Atomik İşlem Tabloları

MyISAM