tansiyon hastası oruc tutabilirmi
Yaşlı ve cocuklar ile hamile, kalp, şeker ve yuksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olanların oruc tutmaları ciddi sorunlara neden olabilr.
İSTANBUL - Uzmanlar, Ramazan’da sağlık acısından sakıncası bulunan kişilerin oruc tutmak istemeleri halinde bir hekime başvurmaları gerektiğini belirtiyor. İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Klinik Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan, bazı kişilerin sağlık acısından oruc tutmalarının sakıncalı olduğunu soyledi.
Prof. Dr. Ziya Mocan, eğer mutlaka oruc tutmak isteniyorsa bir uzman hekime başvurulması gerektiğini belirterek
“Yaşlı ve cocuklar, hamileler, koroner kalp hastaları, kalp krizi gecirenler, migren, kas hastaları, cok zayıf ve anemik olanlar, tuberkuloz mikrobu taşıyanlar, ulser, bobrek yetmezliği bulunanlar, kanser, diyaliz, şeker, epilepsi, alzheimer, parkinson hastaları ile gun icinde duzenli ilac kullananların oruc tutmaları sakıncalı. Eğer bu kişiler mutlaka tutmak istiyorlarsa bir uzman hekime başvurmalı ve oruclarını onun kontrolunde tutmalılar” dedi.
Ramazan ayı boyunca beslenme konusuna da ozen gosterilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Mocan, iftarın hafif yiyeceklerle acılması ve her yemek ceşidi arasında 5 dakika dinlenilmesi onerisinde bulundu. Prof. Mocan, “Sahura mutlaka kalkılmalı. Hafif yiyecekler yenmeli ve tatlı tuketilmemeli. Oruc, diyet değildir. Aksine Ramazan ayında kilo alınır. Zaten ac kalınarak da diyet yapılmaz” dedi.
Ozellikle gelişme cağında oldukları icin cocukların oruc tutmasının uygun olmadığını ifade etti. “Bu cağdaki cocukların duzenli ve dengeli beslenmesi cok buyuk onem taşıyor, bu nedenle bunların daha duzenli gıda almaları gerekir. Oğrencilerin oruc tutması konsantrasyonlarını bozar ve derslerindeki başarı oranını duşurebilir.”