Kurtaj genel veya lokal anestezi altında yapılır. Genel anestezi alacaksa kurtajdan once en az 6 saat ac olması, su bile icmeden beklemesi gerekir. Lokal anestezi ile yapılacaksa ac olmak gerekmez.
Hic doğum yapmamış veya daha once doğumlarını sezaryen ile gercekleştirmiş olanlar icin genel anestezi tercih edilir. Kurtajın hasta uzerinde psikolojik etkisini azaltmak icin de genel anestezi tercih edilmelidir.
Genel anestezi mutlaka anestezi doktoru tarafından verilmelidir. Aslında yapılan tam bir genel anestezi değil sedasyondur. Sedasyon işlemi kısa sureli olup genellikle 5-6 dak. surer, bu işlemden sonra hasta uyandırılır. Kurtaj işleminin tamamı ortalama 15-20 dakikadır. İşlemden sonra hasta yarım saat dinlendirilir, recetesi yazıldıktan sonra evine gonderilir ve gunluk normal yaşantısına devam edebilir.
Daha once normal doğum yapmış olanlar icin lokal anestezi uygun olabilir. Lokal anestezi icin, rahim ağzı yan taraflarından dort kadran lokal anestezi etkisi olan ilaclar bir enjektor yardımı ile enjekte edilir. Birkac dakika icinde ilaclar etkisini gosterir ve kurtaj işlemine başlanır. Lokal anestezi ile kurtaj sırasında hasta bir miktar ağrı duyabilir.
Op. Dr. Kutlugul Yuksel
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]