parşomen kağıdı ne işe yarar eskileri atmayın dikiş makinesi ne işe yarar parşomen
Eskileri atmayın, renklendirin...
Evde kulanmadığınız bir tişortunuz ya da bir bez parcanız var ve bunları cok amaclı kulanmak istiyorsunuz ama bir turlu işin icinden cıkamıyor musunuz?
Kullanmadığınız tişortleriniz ya da kumaşlarınız icin, size cok guzel bir onerimiz olacak. Neden kumaşlarınızı boyamayasınız ya da batik yapmayasınız ki. Eğer az cok el beceriniz var ise, cok rahat kavrayabileceğiniz bir uğraş oneriyoruz.
Boylelikle bir yandan gunun stresini atabilir bir yandan da birbirinden guzel ve kullanışlı urunler ortaya cıkarabilirsiniz. Ama bir şeyi bilmelisiniz ki; batik tekniği, kumaş boyama teknikleri arasında ayrı bir ozelliğe sahiptir. Bu teknik ile rengarenk ve desen desen yepyeni eşyalara sahip olabilirsiniz.
Batik, Uzak Doğu'da Cin, Japonya bilhassa Jawa, Endonezya, Malezya, Hindistan, Pakistan gibi ulkelerde uygulanmakta olan bir halk sanatıdır. Batiğin 6 ceşit farklı tekniği vardır. Ama en yaygın olan tekniği 'Bağlama Batik' yapımıdır. Dilerseniz bu teknik nasıl yapılıyor bir goz atalım.
Nasıl yapılır?
Bağlama batikte yapacağımız işe gore sectiğimiz boyalardan bir miktar (bir-iki cay kaşığı) alıp bir naylon corap icine koyarız. Buna gerektiği kadar su ilave edip, boyanın sabitleşmesi icin bir corba kaşığı tuz koyup, bir sure kaynatılırız. Ezilmiş boyaya ilave edeceğimiz suyu, elde etmek istediğimiz renge gore ayarlamalıyız.
Boya ilave edeceğimiz suyun tuz ilaveli olmasına dikkat etmeliyiz. Boyamız kaynarken kumaşınızı hazırlamalısınız. Orneğin, bir eşarp yaparken cepecevre kenarlarını avcunuzun icinde pili pili toplayıp bağlayın. Boylece kumaşınıza boydan boya bir kenar yapmış olacaksınız. Yumru halde bir tutam kumaş alıp, orta yerinden sıkıca boğarsanız deseniniz bir gule benzer.
Kumaş uzerine attığınız duğumler de o duğum icerisindeki kısmı boyadan koruyacaktır. Boyanız bittiğinde kumaşı iyice ıslatıp sıkın. Kaynatmış olduğunuz boyayı ocaktan indirdikten sonra kumaşı istediğiniz renk boyalara, acıktan koyuya doğru sırasını takip ederek batırın. Daha sonra kumaşı boyadan cıkararak soğumasını beklemelisiniz.
Ardından once bağları acın daha sonra ise soğuk ve sabunlu suda yıkayın. Fiksesini yapmak icin sirkeli suyla duruladıktan sonra utuleyip, kullanabilirsiniz.
Eğer batik değilde kumaşları boyamak istiyorsanız, kumaş, fırca, parşomen kağıdı, kalem, kumaş boyası, palet ve su kabını bir yerde toplamanız yeterlidir. Ama yok, bu uğraşı profesyonel anlamda kullanmak istiyorsanız; o zaman bir bakalım nerde kurslar verilmekteymiş.