Yeni eğitim-oğretim yılının başlaması oğrencilerin sağlıklı beslenmesi konusunu da gundeme getirdi. Kahvaltının okul cağı cocuklarının beslenmesinde onemli oğunlerden biri olduğunu vurgulayan uzmanlar, sabah kan şekeri duşuk olarak uyanan oğrencilerin okulda dikkat dağınıklığı, algılamada gucluk gibi sorunlarla karşılaşabileceklerini belirtiyor.

Turkiye'de 2008-2009 eğitim ve oğretim yılı ilk ders zilinin calmasıyla birlikte yaklaşık 14 milyon oğrenci ders başı yaptı. Okulların acılması oğrencilerin sağlıklı beslenmesi konusunu da gundeme getirdi. Aileleri ceşitli gerekcelerle kahvaltı yapmadığı icin kahvaltı alışkanlığı edinemeyen cocuklar, okulda fast food tarzı yiyecekler tuketerek sağlıksız besleniyor.

Konya Ozel Selcuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Cimili, cocukların beslenme duzenlerinde ailelerin yeme alışkanlıklarının etkisinin gozardı edilemeyeceğini ifade etti.

Kahvaltı etmeyen bireylerin cocuklarının da kahvaltı alışkanlığı kazanamadığını kaydeden Cimili, "Kahvaltı okul cağı cocuklarının beslenmesinde onemli oğunlerden biridir. Sabah kan şekeri duşuk olarak uyanan bireyler okulda dikkat dağınıklığı, algılamada gucluk gibi sorunlarla karşılaşırlar. Bu nedenle kahvaltı mutlaka yapılmalı ve kahvaltıda ceviz ici gibi yağlı tohumlar, sut ve yumurta gibi proteinli besinlere yer verilmelidir" dedi.

Kahvaltı yapmayan cocukların okulda beslenme saatleri ya da teneffuslerde daha cok kantinlerdeki fast food tarzı besinlere yoneldiğini hatırlatan Cimili, boylece kucuk hacimde ve buyuk kalorideki besinleri tukettiklerini bildirdi. Okulda oğrencilerin kolalı iceceklere yoneldiğini kaydeden Cimili, "Bunun yerine sut, ayran gibi icecekler ve kucuk sandvicler, meyve turu besinler tuketilmelidir" onerisinde bulundu.

Cocukların beslenmesinde diğer bir onemli oğunun de oğle yemeği olduğunu vurgulayan Diyetisyen Cimili, şoyle devam etti: "Ozellikle tum gun okulda olan cocuk ve gencler icin okul yemekhanesinden en az 3 kap yemek cıkmalı ve bu yemekler kaliteli protein icermelidir. Oğle yemeği evde hazırlananlar ise tonbalıklı sandvicler, sut, ayran, meyve, ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı gıdalara yonelmelidir."

Akşam evine gunun yorgunluğu ile donen okul cağı cocuklarının daha hafif besinlere yoneltilmesi gerektiğini belirten Cimili'ye gore, yemekten yaklaşık 2 saat sonra ozellikle badem, ceviz, fındık yağlı tohum ve meyve ile sutlu tatlılar tuketilmesi gerektiğini belirtti.

Su tuketiminin cocuklar acısından son derece onemli olduğunu bildiren beslenme uzmanı Cimili, gunde en az 1,5 litre su icilmesi gerektiğini kaydetti. Suyun sayısal zekayı guclendirdiğini ifade eden Cimili, yeterli miktarda icilen suyun sayısal zekayı guclendirdiğini vurguladı.

Ote yandan, bu sene oğrenciler sırt ağrılarına neden olan ağır cantalardan da kurtuldu. Piyasada 20 YTL'ye satılan seyahat tipi tekerlekli cantalar, yoğun rağbet goruyor. Kitap ve defterlerini tekerlekli cantalarda taşıyan miniklerin sırtından buyuk bir yuk kalktı.
Cihan