bebeklerde goz kayması nedenleri,bebeklerde goz kayması hastalıkmı,bebeklerde şaşılık,bebeklerde goz hastalıkları,bebeklerde goz kayması tedavisi hakkında bilgiler


Yeni doğan bir bebeğin gozlerinin ilk birkac ay boyunca kayması normal olarak kabul edilir. Zamanla, bebek 4 ila 6 aylık iken gozler genellikle duzelir. Eğer gozlerden biri ya da ikisi birden kaymaya devam ediyorsa (iceri, dışarı, aşağı, yukarı) bunun nedeni buyuk ihtimalle tıpta ‘strabismus‘ adı verilen goz kaymasıdır. Gozdeki kayma surekli olabileceği gibi aralıklarla da olabilir. Gunluk dilde aynı durum icin ‘şaşılık’ tabiri de kullanılır. Erken donemde fark edildiğinde goz kayması guvenli ve etkili yontemlerle tedavi edilebilir.
Cocuklardaki şaşılığın erken tedavi edilmesi ozellikle onemlidir cunku cok fazla beklemek ya da tedaviye hic başvurmamak, kalıcı gorme kusurlarına neden olabilir. Bu nedenle goz kayması gorulen bebek ve cocuklarda bu durumla ilgili ‘normaldir, gecer’ diye duşunulmemeli ve hemen doktora başvurulmalıdır.
Goz kayması gozlerin aynı hizada sıralanmaması, tek ya da her iki gozun birden farklı yone bakmasıdır. Her iki goz aynı anda tek bir nesneye odaklanamaz. Gozdeki kayma surekli olabileceği gibi, aile tarafından yalnızca ara ara fark ediliyor olabilir. Orneğin, cocuk yorgun olduğunda ya da bir şeye cok yakından bakarken goz kayması ortaya cıkıyor olabilir.







Cocuklardaki goz kayması genellikle 1 ila 4 yaş arasındayken teşhis edilir. Nadir olarak 6 yaş ustu bir cocukta sonradan goz kayması ortaya cıkar. Eğer boyle bir durum soz konusuysa hemen cocuğun doktoruna başvurulması gerekir. Doktor muayenenin ardından cocuğu pediyatrik oftalmolojiste (cocuklarda goz hastalıkları uzmanı) ya da noroloji uzmanına yonlendirebilir.
Şaşılık ve Goz Tembelliği
Gozler aynı hizada sıralanmadığında, kaymayan ya da daha az kayan goz hakimiyet kazanır. Kaymayan gozun gorme gucu normaldir cunku bu goz ve bu gozun beyinle bağlantısı olması gerektiği gibi normal şekilde işlemektedir. Daha zayıf olan, kayan goz ise doğru bir şekilde odaklanamaz ve beyinle olan bağlantısı da duzgun şekilde oluşmaz.
Eğer goz kayması tedavi edilmezse, beyin eninde sonunda kayan gozden gelen goruntuyu bastıracak ya da yok sayacaktır. Bunun sonucunda tıp dilinde ‘ambliyopi‘ denilen goz tembelliği ya da kalıcı gorme kaybı ortaya cıkacaktır. Goz tembelliği gozun detaylara odaklanamaması, goruş gucunun azalmasıdır. Tedavi edilmeyen goz kayması sadece iyi gormeyi engellemez, derinlik algısının ya da uc boyutlu gorme kabiliyetinin de olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Yalnız bazı cocuklarda ilk once goz tembelliği ortaya cıkar ve goz kayması da bu goz tembelliği yuzunden oluşur.
Goz Kayması Nedenleri
Goz kayması doğuştan olabilir ya da cocukta sonradan ortaya cıkabilir. Coğu vak’ada goz kaymasının nedeni bilinmez. Ote yandan ailede goz kayması goruluyorsa, goz kayması acısından bu ailelerdeki cocuklar daha buyuk bir risk altındadır.
Her bir gozun cevresinde altı farklı kas bir takım olarak calışır ve boylelikle her iki goz birden aynı nesneye odaklanabilir. Goz kayması olan bir kişide bu kaslar birlikte calışmıyor demektir. Sonuc olarak bir goz bir nesneye bakarken, diğer goz farklı bir yone doner ve başka bir nesneye odaklanır. Gozlerin farklı nesnelere odaklanması sonucu beyne her bir gozden farklı bir resim gitmiş olur. Bu durum elbette beyinde karışıklık yaratır. Cocuklarda beyin, daha zayıf olan, sorunlu olan gozden gelen goruntuyu yok saymayı oğrenebilir. Ancak beynin bu yontemi gorme sorunun hallolduğu anlamına gelmez. Aksine kalıcı olabilecek gorme kusurlarına kapı acılmış olur.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi goz kaymasının nedeni coğu kez belirsizdir. Şaşılık gorulen cocukların yarısından fazlasında problem doğar doğmaz ya da doğumdan cok kısa bir sure sonra fark edilir. Aile gecmişinde şaşılık varsa, ailesel yatkınlık nedeniyle yeni doğacak bebekte goz kayması riski de artar. Bu tip goz kaymalarına ‘konjenital strabismus ‘ yani ‘doğumsal şaşılık‘ adı verilir. Coğu kez sorun goz kaslarının gucuyle değil, bu kasların kontrolu ile ilgilidir.
Cocuklarda goz kayması ile ilişkilendirilen diğer bazı durumlar ve hastalıklar şunlardır:
Apert sendromu (kafatası-organ gelişiminde kusur olması)
Ateşli hastalıklar
Bebeklik doneminde goze yakın gul lekeleri (hemanjiomlar)
Bebeklik korluğu
Beyin felci
Beyinde su toplanması (hidrosefali)
Doğumsal kızamıkcık sendromu
Down sendromu
Gorme bozuklukları (miyop, hipermetrop, astigmat)
Goz kasları anomalileri
Katarakt
Kazalar, yaralanma ve kafa travmaları
İnkontinentia pigmenti sendromu
Noonan sendromu
Prader-Willi sendromu
Problemli hamilelik veya problemli doğum
Retina kanseri
Travmatik beyin yaralanması
Trizomi 18 (Edwards sendromu)