kadınların yaptırması gereken testler, kadınlara hangi testler yapılmalı, hangi yaşta hangi test yaptırılmalı
Sevgili melekler, gunumuz teknolojisinin cok hızlı şekilde ilerlemesi sayesinde artık bazı hastalıklar erken teşhis sayesinde onune gecilir duruma geldi. Bu gelişmelerden faydalanabilmek icin de hicbir problem olmasını beklemeksizin belli yaşlarda bazı testler yapılması gerekiyor. Biz de bir kadın sitesi olduğumuzdan kadınların hangi yaşlarda hangi testleri yaptırması gerektiğini araştırdık. Yaş grubuna gore farklılıklar gosteren bu testleri 40 yaşında once ve sonra olarak ikiye ayırabiliyoruz. İşte Jinekolog Ayşe Darama'nın ağzından konuyla ilgili onemli bilgiler...
Pap smear testi: 40 yaşına kadar pap smear 3 yılda bir, her yıl muayene olmak ve hicbir sorun olmaması kaydıyla yapılmalıdır. 40 yaşından sonra ise pap smear her yıl 1 kez mutlaka yenilenmelidir. Pap smear testi jinekolojik muayene sırasında rahim ağzı ve vajinal sekresyondan alınan suruntunun patolojik incelemesinin yapılmasıdır. Cok kolay yapılan ağrısız bir işlemdir. Rahim ağzı ve rahim kanserleri cok erken safhada bu testle yakalanabilmektedir.
Meme muayenesi: 20 yaşından itibaren kadınlar her adet donemi bitiminde meme kontrollerini kendileri yapmalı, bunun nasıl olacağı konusunda doktorları tarafından eğitilmelidir. 20-40 yaş arasında meme muayenesi uzman doktor tarafından 3 yılda bir yapılmalı, muayenede ele gelemeyecek kadar kucuk patolojilerin tespiti icin de meme ultrasonografisi yapılmalıdır. 40 yaşından sonra ise her yıl meme muayenesi, mamografi ve meme ultrasonografisi yapılmalıdır.
20 - 30 yaş arasında genel dahili muayene: Aclık kan şekeri, kan yağları, kolesterol seviyesi, karaciğer ve bobrek testleri, tiroit testleri, kanda prolaktin seviyesi tespiti, gaitada gizli kan, parazit tespiti, HIVtesti, hepatit b ve c testleri, direkt akciğer grafisi, karın ici organların ultrasonograik taraması, senede 3-4 kez belirli aralıklarla kan basıncı (tansiyon) olcumu şeklinde sayılabilir. Her şey normalse ve hicbir sağlık sorunu yoksa bu testler 5 yılda bir yapılmalıdır. 40 yaşından sonra bu incelemeler 2 yıl aralıklarla tekrarlanmalıdır. Sigara iciliyorsa akciğer grafisi senede bir kez yenilenmelidir.
40 - 50 yaş arası testler: 40 yaş civarında gastroskopi (mide icinin bir cihaz vasıtasıyla direkt gozlemlenmesi), 50 yaş ustunde kolonoskopi yapılmalı ve problem gozlenmiyorsa 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. 50 yaş ustunde yılda iki kez gaitada gizli kan baktırılmalıdır. Cok ucuz ve kolay olan bu testle hazım sisteminde kanamaya sebep olan kanser vakaları yakalanabilir. 40 yaş ustunde goz tansiyonu ve goz dibi muayenesi yapılmalıdır, sorun yoksa 5 yılda bir tekrarlanabilir.
Menopoz oncesi: 45-50 yaş aralığında kemik yoğunluğu olcumu yapılmalı, daha sonra 4 yılda bir yapılacak olcumlerle mukayese etmek icin saklanmalıdır.
Kilo kontrolu: Kadın sağlığında en onemli noktalardan biri vucut ağırlığını ve yağ oranını ideal seviyelerde tutmak, kilo kontrollerini ihmal etmemektir. Meme, kolon, rahim kanseri, safra kesesi hastalıkları ve diyabetin kilolu kadınlarda, zayıflara gore daha fazla oranda goruldukleri ispatlanmıştır.