Uyku apnesi genellikle horlayan kişilerde gurulur. Uyku sırasında solunumun belli bir sure (genelikle 20-30 sn) durmasıdır. Bu solunum durmasına apne denir. Uyku apnesi hastalığı olan kişilerde bu solunum durması ataklarının sayısı saatte 5 ila 30 arasında değişebilir. Hasta apneli donemin ardından gurultulu bir şekilde nefes alarak ve cırpınmaya benzer bir beden hareketiyle tekrar nefes almaya ve horlamaya başlar. Bir sure sonra yeniden apne donemi olur. Hasta genellikle apne doneminin sonunda uyanır ancak bunun farkına varmaz.

Ust solunum yollarındaki darlıklar bu problemlere neden olur. Bazen de kesin sebep bilinemez. Kilo fazlalığı olanlarda, kısa ve kalın boyunlularda daha sık gorulur. bazen kullanılan ilaclar ve yuzdeki anatomik bozukluklar horlama ve apne nedeni olabilmektedir. Darlık sebepleri şunlar olabilir:

-Burundaki et ya da kemik eğriliğinin yaptığı burun tıkanıklıkları
-Yumuşak damak ve kucuk dildeki sarkmalar, uzamalar ve kas gevşemesi
-Dil koku ve boğaz kaslarında gerginlik azalması, dil kokunde buyume
-Bademciklerin ve cocuklarda geniz etinin ileri derecede buyuk olması

Horlama ve uyku apnesinin tedavisi her zaman kolay değildir. Hem hastanın dikkat etmesi gereken konular hem de hekimin uygulayacağı tedavi yontemleri vardır. Hastanın dikkat edeceği konular kabaca şunlardır:
-Mutlaka fazla kilolar verilmelidir. Fazla kilo uygulanacak diğer tedavilerinde etkisini olumsuz etkiler.
-Yatmadan onceki 3 saat icerisinde sakinleştirici ilacları ve uyku ilaclarını almamak gerekir.
-Yatmadan onceki saatlerde ağır yemek yememek ve alkol almamak gerekir.
-Sırt ustu yatmamak veya yuksek yastıkta yatmak gerekir.
-Cok yorgun olmak horlama ve apneyi arttırır.