nezle belirtileri nezle belirtileri ve tedavisi bebeklerde tedavisi bebeklerde burun tıkanıklığı hamilelikte
NEZLE
Burun, havanın vucuda giriş yeridir ve burada ısıtılır. Burada, havadaki tozlardan ve mikroplardan koruyan tuyler bulunur. Nezleye, coğunlukla burna ve soluk borusuna yerleşen virusler neden olmaktadır. Solunum yoluyla alınan virusler burun mukozasına yerleşir. Kulucka suresi ortalama 3 gundur. Buruna yerleşen virus, buranın tıkanmasına neden olur. Vucut bu virusleri atmak icin tepkiler verir. Bu tepkiler hapşırma, burun akıntısıdır. Zaman zaman ateş yuksekliği de gorulur. Acil tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Hafif seyreder. Yaklaşık bir hafta sonra kendiliğinden gecmeye başlar.
Griple sık karıştırılan bir enfeksiyondur. Grip, bakterilerin neden olduğu, yuksek ateşle seyreden daha ciddi bir hastalıktır. Titreme ve kas ağrısı belirgindir. Nezle, sık gorulen bir soğuk algınlığıdır ve bulaşıcıdır. Ani sıcaklık değişiklikleri, mevsimler, ortaya cıkışında onemli faktorlerdir. En cok sonbaharda ortaya cıkar. Cocuklar, nezleye daha fazla yakalansa da yetişkinlerde de sık gorulur. Sadece cocuklar hastalığa karşı biraz daha hassastır. Bir cocuk yılda 4-5 kez nezle olabilir. Bir yetişkin ise yılda 2-3 kez nezleye yakalanabilir.
NEZLENİN BELİRTİLERİ
Nezlenin belirtileri bebeklerde şu şekildedir:
Yemek yemek istemez, beslenirken gucluk ceker. Nefes alıp vermesinin hızlı ve zor olduğu gozlenir. Ateş hafif yuksek oalbilir ama fazla yuksek değildir. Bu yuzden ateşin yuksek olmaması sizi yanıltmamalıdır. Daha kotu durumlarda bebeğin ağzı kurur. Gucsuzleşmeye başlar.
Yetişkinlerde ise genelde hapşurma gorulur. Burun tıkanmıştır ve akıntı vardır. Kusma gorulebilir ve boğazda kaşınma vardır. Ateş, ilk gunler yuksektir ama daha sonra duşer. İştah kaybı, ishal gorulebilir. Hastanın genel sağlık durumunda bir bozukluk yoktur.
Nezle 10 gun icinde gecmezse balgamlı oksuruk, kulak ağrısı, yuksek ateş, işitme problemi gelişebilir. Bu durumda bronşit, zaturre gibi diğer enfeksiyonlar ortaya cıkmış olabilir. Nezlenin en ağır donemi bir-iki gun surer.
NEZLE TEDAVİSİ NASILDIR?
Nezleyi kendi başınıza da tedavi edebilirsiniz. Cok ciddi seyreden bir hastalık değildir. Yalnız ilac almanız gerektiğinde doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Alınacak onlemler ve tedavi şekli griple aynıdır. Nezlenin aşısı yoktur.
Oncelikle nezleli kişilerin bol sulu besinlerle beslenmesi gerekir. Ateş duşurmek icin soğuk bantlar uygulanabilir. Bol miktarda C vitamini almak vucut direncini arttırır. Hastalık boyunca başka kişilerden uzak durmak hastalığın onlara bulaşmasını engeller. Bu konuda hassas davranmakta fayda vardır. Yatak tedavisine gerek yoktur. Ağrı kesici ve ateş duşurucu ilaclar kullanılabilir. Burun tıkanıklığı icin burun acıcı spreyler faydalıdır.
Bebekler icin yapılacak başka şeyler vardır. Oncelikle emzirme donemindeki bebeklerde emzirme sıklığı arttırılabilir. Hastalığın tedavisine yardımcı olur. Burnu temizlemek, bebeğin rahat nefes almasını sağlayacaktır. Banyo, burun tıkanıklığının azalmasını ve mukozanın nemli kalmasını sağlayacağından faydalıdır. Nezlede ilk 2 gun ateş yuksek olduğundan bebeği kalın giydirmemek gerekir. Ateşin cok yuksek olduğu durumlarda ateş duşurucu kullanılabilir. Yalnız ateş duşurucu kullanmak icin bebeğinizin 4 aydan kucuk olmaması gerekir. Boyle bir durumda doktora başvurmak en iyisidir.
NEZLEDEN KORUNMAK İCİN ALINACAK ONLEMLER NELERDİR? Her gun meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye ozen gosterin. Alkol kullanmamaya dikkat edin. Şartlarınız doğrultusunda sağlıklı yaşamaya mumkun olduğu kadar dikkat edin. Duzenli bir egzersiz yapabilirsiniz. Yuruyuş de bunda dahildir. Her gun bir saat yurumek bir cok rahatsızlığın onune gecer. Sigara icen kişiler soğuk algınlıklarına, boğaz ağrılarına, enfeksiyonlara, oksuruğe, sigara icmeyen kişilere gore daha yatkındır. Mutlaka sigarayı bırakmanız gereklidir. Ellerinizi sık sık yıkamaya ozen gosterin. Nezleye neden olan mikroplar, dokunduğunuz her yerden bulaşabilir. Ayrıca ellerinizi, gozunuze, ağzınıza, burnunuza surmekten kacının. Kalabalık ortamlarda fazla bulunmak, hastalığa neden olan mikropların solunum yoluyla vucuda girmesinden dolayı, sizin icin tehlikelidir. Eğer siz hastaysanız, toplumun diğer bireylerinin sağlığı icin bu yerlerden uzak durmalı, mumkunse işe gitmemelisiniz. Başkalarının mendillerini kullanmayınız. NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR? Nefes almada zorlanıyorsanız, Ateşiniz cok yukaaaae, Balgamlı oksuruğunuz varsa, 10 gundur nezle hala suruyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.