Kanserojen madde oluşmaması icin ateş ile et arasında 15 santimetre mesafe olması gerekiyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye gore, Cevre ve Orman Bakanlığı Stratejik Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Konya Buyukşehir Belediyesince ortaklaşa başlatılan AB destekli Gıda Tuketicisini Koruma ve Bilinclendirme Projesi kapsamında, tuketicilerin bilgilendirilmesi icin, Tarımsal Kalkınma Vakfı Konya Temsilciliğince broşurler bastırıldı.
Konya'nın yaya yoğunluğu fazla olan noktalarında dağıtılmaya başlanan “Guvenli Gıda” konulu broşurde, sağlıklı yemek pişirme ve hijyenle ilgili onemli noktalara dikkat cekiliyor.
Broşurde, evde yemek hazırlarken yiyeceklerin sağlıklı olması icin unutulmaması gereken 4 nokta bulunduğu, bunlar “temizlik, uygun pişirme, soğutma ve capraz bulaşmaya dikkat etme” olduğu belirtiliyor.
Sağlığı bozan yemeklerin coğunlukla, hazırlanması sırasında cok basit temizlik kurallarına uyulmamasından kaynaklandığı ifade edilen broşurde, yemeği hazırlamaya başlamadan once ve iş bittikten sonra ellerin yıkanması gerektiği, yemek yapacak kişinin ellerdeki bıcak kesiklerini su gecirmez bantla kapatması, kurulama bezlerinin sıkca değiştirilmesi, eller ve servis tabaklarının ayrı bezlerle kurulanması gibi oneriler sıralanıyor.
Uygun pişirme sayesinde ise gıda zehirlenmesine yol acan zararlı mikropların olduruleceği vurgulanan broşurde, şu bilgilere yer veriliyor:
“Et ve et urunleri, yumurta ve kanatlı etlerini iyice pişirmek onemlidir. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden once tamamen cozdurulmelidir. Yemeklerin bir kez daha ısıtılması sırasında, gıdanın butun kısımlarında sıcaklığın en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir. Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol acar. Etlerin mangal, barbeku gibi doğrudan ateş uzerinde pişirilmesi de, uzerinde kanserojenlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, ateş ile pişirilen etin arasında 15 santimetre kadar mesafe olmalıdır.”
Mikropların ureme ve toksinlerin oluşmasını engellemek icin, pişmiş yiyeceklerden arta kalanların cabucak soğutulup buzdolabına konması, yiyeceklerin pişirilmesiyle soğutulması arasında gecen zamanın 2 saatten daha fazla olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen broşurde, capraz bulaşmanın engellenmesi icin ise ciğ yiyecekler ile pişmiş yiyecekler icin ayrı kesme tahtaları veya yuzeylerinin kullanılmasının şart olduğu kaydediliyor
HABER3